Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 07.03.2011.
11:24
Vestionline A

''Nastavljamo da sarađujemo sa Tačijem''

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da je cilj dijaloga Beograda i Prištine da promoviše saradnju, da bude postignut napredak za obe strane na putu ka Evropi i da poboljša život običnih ljudi. Ona je dodala da uprkos izveštaju Dika Martija, EU nastavlja da sarađuje sa Hašimom Tačijem na razvoju javne uprave.

Na konstataciju da su izbore na Kosovu pratile mnoge nepravilnosti, da se premijer Hašim Tači našao pod teškim optužbama Saveta Evrope, a Euleks započeo preliminarnu istragu, Eštonova je rekla u intervjuu za ''Politiku'' da je "uloga medija da to dramatizuju, a ono što je nama važno jeste da su obe strane posvećene dijalogu".

Najbitnija je saradnja: Ketrin Ešton
 


"Važan znak je i da je jedna od prvih odluka vlade na Kosovu bila je da imenuje zamenika premijera Editu Tahiri da predstavlja Kosovo u dijalogu. To pokazuje posvećenost koju tražimo. Priština ima tešku agendu i dijalog je samo deo toga. EU će nastaviti da radi sa Hašimom Tačijem i njegovom vladom na jačanju javne uprave, jačanju vladavine prava i na obezbeđivanju integracije svih zajednica. Mi uzimamo ozbiljno izveštaj Dika Martija i Euleks je već otvorio preliminarnu istragu o navodima koji su u njemu izneti", navela je ona.

Ešton je naglasila da postoje mnoge teme za koje obe strane imaju interes, zarad sopstvenog naroda, u pronalaženju rešenja bez obzira na pitanje statusa, i da su predstojeći razgovori od suštinskog značaja za evropsku perspektivu regiona.


Ona je istakla da je dijalog baziran na Rezoluciji UN, koju su zajednički predložile Srbija i sve države EU, i da je prioritet rešavanje praktičnih problema i poboljšanje svakodnevnog života na Kosovu i Metohiji.


"Rezoluciju Generalne skupštine UN na kojoj je zasnovan dijalog podnele su Srbija i 27 članica EU. To znači da najmanje šest predlagača Rezolucije ne priznaje Kosovo. To je dovoljno da razjasni da se dijalog vodi bez prejudiciranja statusa i ne mislim da bi nešto drugačije bilo prihvatljivo za Beograd ili za Prištinu", rekla je Eštonova.


Prema njenim rečima, ciljevi dijaloga su u Rezoluciji, ali iznad svega rešavanje praktičnih problema i "ovo je pravo vreme za početak razgovora".


"Cilj dijaloga jeste da promoviše saradnju, da bude postignut napredak za obe strane na putu ka Evropi i da poboljša život običnih ljudi. Da li su ti ciljevi politički ili tehnički? Ne znam. U praksi možete da posmatrate svako pitanje iz više gledišta...Ne zanima me da li su problemi opisani kao tehnički ili politički, važno mi je da su rešeni", rekla je visoka predstavnica EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 11:33
ipak ce morati srebrni metak.
Ponedeljak 07.03.2011. 11:54
I to su ti demonkrate koji nemaju alternativu?to su ti sto predstavljaju ljudska prava i borbu za pravdu' Fujj GAMADI! Nema veze sto je terorista sto je kriminalac diler droge i povezan trgovinom ljudskih organa nema veze sto ga zovu zmija oni ce dalje sa njim da sarađuju samo da postignu svoje ciljeve! STOKA FASISTICKA DEMONKRATSKA i takvima neki zele da se uvuku negde po svaku cenu odvratni su svi koji glasaju za DS i ostale kvinzlinge i sataniste!
Ponedeljak 07.03.2011. 15:01
Мученица, нада се да Тачи кресне и њу као Олбрајтову. Он воли гадне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online