Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2011.
15:22
G. Plazinić - Vesti A

Priroda kaznila, grad zaboravio

Zbog nerazumevanja okoline, u čačanskom kraju roditelji i dalje kriju decu ometenu u razvoju. Osim škole, ne postoji ustanova koja bi izašla u susret hendikepiranim osobama. Zbog toga je roditeljima uskraćeno pravo na rad, jer njihovu decu nema ko da čuva.

Dnevni boravak u školi za specijalno obrazovanje "1. novembar"
 

Iz jedine organizacije koja se u gradu ozbiljnije bavi ovom problematikom, a broji 634 člana, kažu da je lokalna vlast kojoj su se u više navrata obraćali, nezainteresovana za ovaj problem. Većina manjih okolnih gradova ima dnevni boravak, za razliku od Čačka koji već 30 godina pokušava da obezbedi prostor u kome bi boravila lica sa hendikepom. Osim osnovne i srednje škole koju pohađaju deca ometena u razvoju, nije se otišlo korak dalje.
 

"Ne zna se tačan broj osoba koje imaju poremećaj u razvoju, jer ne postoji ustanova koja bi se time bavila. Jedini, ali neprecizan podatak imamo iz Zdravstvenog centra, gde su nam rekli da se godišnje rodi oko 30 beba sa Daunovim sindromom ili nekim drugim trajnim poremećajem. Ako se zna da takva deca žive u proseku od 35 do 40 godina, nije teško izračunati koliki je taj broj. Nažalost, samo mali procenat takve dece ima priliku da jedan deo dana provede van porodice u ustanovi sa stručnim osobljem koje može da izađe u susret njihovim potrebama. Razlog je jednostavan, grad već godinama ne može da obezbedi prostor", rekla je Ksenija Popović, predsednica Udruženja za pomoć mentalno nerazvijenim osobama, čija je ćerka rođena sa Daunovim sindromom.

Ksenija Popović

"Odmah nakon porođaja lekari su mojoj devojčici dali najgore moguće prognoze, ona danas zahvaljujući istrajnosti porodice i zaposlenih u specijalnoj školi čita, piše, peva i živi kao sva druga zdrava deca", dodaje Ksenija.
 

Nerazumevanje okoline za osobe sa invaliditetom učestala su pojava u Čačku. Međutim, roditelji kažu da je tome u velikoj meri doprinela nemogućnost ometenih da se integrišu sa okruženjem.
 

- Dok dete ne pođe u školu skoro je nemoguće u ovdašnjem Centru za socijalni rad ostvariti pravo na tuđu negu i pomoć, kao da to dete pre toga ne živi, ne jede, ne postoji. U mnogim ambulantama nemoguće je obaviti pregled jer ne postoji rampa za invalidska kolica. Imam devojčicu od 19,5 godina koja je u invalidskim kolicima i jedino što preko Centra dobijem su pelene za jednokratnu upotrebu, kojih ne bude dovoljno. Dešavalo mi se da pojedini lekari na bolest mog deteta gledaju kao na "izgubljen slučaj" - kaže Sanja Matijević.
 

Gradske vlasti zakazale: Sa protesta roditelja
 

U Školi za specijalno obrazovanje "1. novembar" postoji izdvojen prostor u kome svega dvadesetoro osoba, uzrasta od 14 do 50 godina, provodi radni dan, dok su roditelji na poslu. Sa njima rade dva defektologa i dve medicinske sestre, koje plaća lokalna samouprava. Realne potrebe za korišćenjem usluga dnevnog boravka mnogo su veće, ali kapaciteti škole ne dozvoljavaju da se broj korisnika poveća.
 

Zaposleni u školi kažu da nakon prestanka osnovnog, a potom i srednjeg obrazovanja, takva deca se najčešće vraćaju u porodicu, gde njihov socijalni život zamire. Roditelji hendikepirane dece u više navrata obraćali su se vlastima sa svojim problemom, ali od gradonačelnika nikada nisu dobili odgovor.

Problemi u praksi


Novi Zakon o školstvu omogućava roditeljima dece ometene u razvoju da sami odluče da li će njihovo dete pohađati redovnu ili specijalnu školu. Zbog toga su u Čačku postojale spekulacije da će se Specijalna škola ugasiti, međutim, u praksi se pokazalo suprotno.


- U razredu sa mojim sinom uči dete koje ima vidan mentalni poremećaj. U septembru kada su pošli u školu njega je bilo skoro nemoguće zadržati u učionici i roditelji zdrave dece su s razlogom negodovali. Ostala deca su ga gledala s podozrenjem, zbog čega je ono i danas povučeno i izolovano. Zbog jednog takvog deteta ostalim đacima učitelj ne može da posveti dovoljno pažnje. Nemamo ništa protiv da takva deca posećuju đake u redovnim školama, da se zajedno igraju i provode slobodno vreme. Ali, praksa je pokazala da takvom detetu sa posebnim potrebama treba i te kako posebna stručna pomoć u usvajanju gradiva. A, to nikako ne može da omogući učitelj sa još dvadesetoro dece u odeljenju - rekla nam je majka zdravog deteta.

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online