Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.03.2011.
04:18
Beta, FoNet A

Pregovorima do boljeg života

Teme razgovora Beograda i Prištine biće pre svega one koje se odnose na poboljšanje života ljudi, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović. Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri kaže da će se u predstojećem dijalogu razgovarati isključivo o tehničkim pitanjima, bez zadiranja u pitanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova.

Borislav Stefanović: Poboljšati život ljudi na Kosovu
 

Teme razgovora dve delegacije najverovatnije će biti telekomunikakcije, katastar, aviosaobraćaj, kao i mnoga druga pitanja koja utiču na svakodnevni život ljudi, najavio je Stefanović.

Stefanović zasedanje Skupštine Kosova o predstojećem dijalogu vidi kao politički korak Prištine kojim pokušavaju da dobiju potvrdu pozicije da ne žele da razgovaraju o pogledu na status.

Kako je Stefanović naveo, "mi ne želimo da menjamo na bilo koji način pogled Prištine na pitanje statusa, jer takođe imamo pogled na status - za nas je Kosovo i Metohija deo Srbije, kao što oni misle da je Kosovo nezavisna država".

Stefanović je poručio da je status za Srbiju rešen, jer je status Kosova da je "nesumnjivo deo Srbije". On najavljuje da će se teme razgovora pre svega odnositi na poboljšanje života srpskog stanovništva.

On je objasnio da će pregovori trajati onoliko koliko bude bilo potrebno, kao i da je dnevni red podložan promenama. Sastanci će se, kako je rekao, najverovatnije održavati svake dve tri nedelje.

Tahiri: Ne damo nezavisnost, pregovori tehnički

Šefica pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri kaže da će se u predstojećem dijalogu s Beogradom u Briselu razgovarati isključivo o tehničkim pitanjima, bez zadiranja u pitanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova.

Edita Tahiri
 

"Pitanje statusa je za nas zatvoreno poglavlje. Nezavisnost Kosova je konsolidovana i priznata u ove tri godine", rekla je Tahirijeva za beogradski list Danas.

Ona je rekla da će se dijalog u Briselu odnositi na praktična pitanja koja bi trebalo da unaprede život građana Kosova i Srbije i reše sporove oko postojećih tehničkih pitanja iz svakodnevnog života.

Edita Tahiri je navela i da je optimista po pitanju ishoda pregovora s Beogradom.

"Perspektiva ovog srpsko-kosovskog dijaloga zavisi od stvarne opredeljenosti naših dveju zemalja za evropsku perspektivu. To je presudan faktor koji će stimulisati obe strane da budu konstruktivne", kazala je ona.

Prema njenim rečima, kosovska vlada spremna je da učestvuje u daljem postupku istraživanja podataka iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 10:55
Platforma za razgovor ima jasne granice. One su utvrđene rezolucijom Ešton/Tadić od 9 septembra 2010 kod UN i rezolucijom PE od 19 januara 2011 gde lepo piše tačka 5 - o statusu razgovora nema i tačka 7 - Srbija ima da rasformira paralelene organe na severu. To su im gazde dale NAPISMENO i JAVNO, nisu beknuli. Ima da se dogovore oko tehničkih stvari i razlaz do juna kada će se na EK razmatrati odgovori na Upitnik. Za sever Kosmeta će dobiti kandidaturu kao predizborni adut i doviđenja. Što rekao Mesić - Moj posao je završen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online