Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 07.03.2011.
01:51
J. L. P. - Z. M. A

Artemije tera papu?

Planirani dolazak poglavara Katoličke crkve mogao bi da bude odložen zbog sukoba unutar SPC, najavljuju iz Pro Orijentea

I raščinjen brine Vatikan: Artemije
 


Poseta poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Srbiji 2013. godine, povodom proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, o kojoj se spekuliše, u ovom trenutku se čini malo verovatnom, smatra predsednik ekumenske fondacije Pro Orijente Johan Marte.
 

- Iako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi mnogo stalo do toga, tenzije unutar ove crkve trenutno su prepreka za takvu posetu - rekao je on u izjavi katoličkoj novinskoj agenciji Katpres.
 

- Međutim, trenutno crkva deluje paralisano. Razlog za to je navodna opasnost od podele unutar crkve zbog svađe s raščinjenim vladikom i episkopom raško-prizrenskim Artemijem. Artemije je raščinjen i razvlašćen, ali još ima svoje sledbenike i striktno je protiv posete pape - kazao je Marte koji je nedavno posetio Srbiju.

Milan Sitarski iz Centra za istraživanje religije kaže da nema informacija koje bi u ovom trenutku ukazale da li će papa Benedikt doći i podseća da do proslave ima još dve godine i doboljno vremena da se stvari iskristališu.
 

- Naravno, veoma je važan i kontekst posete - da li će doći kao poglavar Rimokatoličke crkve koji je došao da obiđe svoje vernike, ili kao državnik, poglavar države Vatikan, ili je reč o dolasku na proslavu ekumenskog dijaloga, i u kom svojstvu. Drugo, istina je da u se sporovi iz crkve sklonili iz medija, ali trenutno nemam informacije da li su se preselile na neki drugi plan - kaže Sitarski.
 

On ocenjuje da bi bilo dobro da papa poseti Srbiju, ali dodaje da je u svakoj hrišćanskoj državi, koja nije bila pretežno katolička, bilo sporova povodom njegovog dolaska.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 02:15
Цр(к)вене кардинале, на челу са епископом бачким Иринејом Буловићем је ухватио страх од истине. Артемије достојан!
Ponedeljak 07.03.2011. 10:04
"Zato moramo biti svesni da će se pritisci na sve koji nešto znače danas u Srbiji pojačati i da će se od njih tražiti podrška za dolazak rimskog pape i politiku ekumenizma. Neće biti važno da li ste ateista ili vernik, da li idete u crkvu ili ne; znate li šta je Jevanđelje ili ne. Jedino što će biti važno je vaša spremnost da se javno izjasnite za dobrodošlicu rimskom papi. Televizije i novine biće vam svesrdno otvorene za pohvale papi i ekumenizmu, a vi lično posebno uvaženi i nagrađeni...."
Ponedeljak 07.03.2011. 09:01
"Blaženi koji mir grade jer će se sinovima Božjim nazvati" - Pobogu ljudi, zar ne treba težiti izmirenju rascepljenih strana koje traje deset vekova? A šta ako to pomirenje bude na temeljima apostolskog učenja po pitanju dogmatike?! Zar ne treba razgovarati? Zar Bog nije svoj život dao i za Francuze, Nemce, Špance, Bantu pleme i sve ostale koji ga prepoznaju kao Spasitelja? Čemu tolika ohola uobrazilja da On samo Srbe voli i gleda im kroz prste za grehe!? Pa to je ludilo, šizofrenija. Posmatrajući sve šta se u Srbiji dešava rekao bih da je upravo suprotno. Kada je patrijarh Pavle obilazio svoje eparhije po Evropi da li su ga Evropljani pljuvali? Zašto bi mi bili divljaci i horda bezumnika?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online