Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.03.2011.
10:11 >> 11:14h
Dnevnik.hr, Vestionline A

Srbija za zločine tereti i direktorku vukovarske bolnice

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv ratne direktorke vukovarske bolnice Vesne Bosanac za nesavesno lečenje ranjenika JNA i loše upravljanje vukovarskom bolnicom, i prosledilo je hrvatskom pravosuđu, izjavio je portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec. Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić negira da je podignuta optužnica protiv Vesne Bosanac, već tvrdi da protiv nje vrši istraga u okviru revidiranja slučajeva preuzetih od vojnog tužilaštva.

Srbija je tereti za ratne zločine u Vukovaru: Vesna Bosanac
 

Hrvatski mediji ocenjuju da srpsko tužilaštvo poslednjih meseci nastavlja neobičnu praksu nastavka procesa koje je počelo Vojno tužilaštvo tokom devedesetih godina, a koji su najčešće započinjani, kako navode ti mediji, bilo priznanjima iznuđenim batinanjima, bilo čistim izmišljanjem podataka.

Uz nju je, kako donosi Agencija Vlm, optužen i Juraj Njavro i to zbog nesavesnog lečenja ranjenika JNA te lošeg upavljanja vukovarskom bolnicom tokom ratne 1991. godine.

Vesna Bosanac: Prepoznajem metode KOS-a

"Sve su to gluposti i neutemeljena naklapanja srpske strane koja ne želim posebno da komentarišem. Smatram da se radi o poznatim metodama KOS-a koje imaju za cilj da izazovu zabrinutost i destabilizuju javnost. Cela ta priča zapravo nije ništa novo jer sam za mogućnost postojanja optužnice čula još za vreme jednog od mojih svedočenja u Hagu kada su hteli da me spreče da ne svedočim. Koliko znam od 2009. godine postoji i Interpolova poternica protiv mene, a pre neke dve nedelje obavila sam i informativni razgovor u policiji. Pravo je pitanje zašto se baš sada izazi sa tom optužnicom u javnost i koji je cilj svega toga", rekla je Bosanac a prenosi Agencija Vlm.

Ona je rekla i da su lekari i osoblje bolnice tokom 1991. godine radili u neverovatno teškim uslovima, bez lekova, vode, struje i pod stalnim granatiranjem, da je JNA sprečavala evakuaciju ranjenika i dolazak humanitarne pomoći i lekova a da sada Srbija protiv vukovarskih branitelja i lekara podiže optužnice za ratne zločine.

"Na osnovu krivične prijave koja je podignuta u Srbiji protiv Vesne Bosanac, Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv nje i poslali su je našem Državnom tužilaštvu", izjavio je funkcioner HDZ-a Andrija Hebrang, potvrdivši vest da je šefica vukovarske bolnice optužena za ratni zločin.

Svedočila protiv Šljivančanina, Mrkšića i Radića u Hagu

 

Vesna Bosanac je 2005. godine bila svedok haškog tužilaštva na suđenju pripadnicima "Vukovarske trojke", odnosno oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću. Tada je ispričala da je Šljivančanin u novembru 1991. vukovarsku bolnicu stavio pod kontrolu JNA. Prema rečima Vesne Bosanac, Šljivančanin je dovodio u pitanje njenu lekarsku nepristrasnost, a raspitivao se i o tome koliko bi Franjo Tuđman platio za njeno oslobađanje. Pre tog susreta, Vesna Bosanac je upoznala i komandanta operativne zone Jug, pukovnika Mileta Mrkšića. On joj je, kako je ispričala u sudnici, rekao da će sve biti u redu, da je i on iz Vukovara, a da je sa svedokinjom išao u istu, Vukovarsku, gimnaziju. Prema njenom svedočenju, Mrkšić je obećao da će do bolnice dovesti predstavnike Crvenog krsta. Vesna Bosanac je potvrdila da joj se Mrkšić zahvalio na brizi i lečenju dva vojnika JNA i da je odmah posle njihovog susreta u bolnicu poslao hranu i vodu.

rema rečima Hebranga, Državno tužilaštvo je optužnicu prosledilo Županijskom tužilaštvu koje je dalo nalog policiji da ispita Vesnu Bosanac.

Krunoslav Borovec je potvrdio da je informativni razgovor sa Vesnom Bosanac već obavljen, dodajući da je to učinjeno u proteklih mesec dana, piše hrvatski portal "Dalje".

Međutim, prema saznanjima Andrije Hebranga, Državno tužilaštvo još uvek nije rešilo da li će da odbaci srpsku optužnicu ili ne.

"Čeka se da DORH sada donese odluku o tome hoće li prihvatiti optužnicu protiv Vesne Bosanac", kazao je Hebrang, ističući da ta optužba Srbije "ugrožava suverenitet Hrvatske i nastavak agresije na Hrvatsku".

On je naveo da je upravo on imenovao Vesnu Bosanac na mesto direktora bolnice u Vukovaru kao ratni ministar, a kao razloge za to navodi njene neosporne, humane, ljudske, ali i profesionalne i visoko etičke standarde koje je imala.

 

Vekarić: Nema optužnice, samo revizija

Bruno Vekarić

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nije podiglo optužnicu protiv nekadašnje upravnice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, izjavio je danas Srni zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je naveo da se protiv bivše upravnice bolnice u Vukovaru Vesne Bosanac vrši istraga u okviru revidiranja predmeta protiv četiri lica iz Hrvatske zbog zločina nad Srbima, a reč je o predmetu koji je srpsko Tužilaštvo preuzelo od Vojnog tužilaštva.

"Imamo još četiri lica koja su pod istragom, ali idemo sada na revidiranje tih predmeta i faktički, njihovo zatvaranje na ovaj ili onaj način", rekao je Vekarić.

On je pojasnio da će srpsko Tužilaštvo, ukoliko tokom revizije utvrdi da ima elemenata krivičnog djela, ustupiti predmet hrvatskom državnom tužilaštvu.

"Apsolutno nije tačno da smo podigli optužnicu. Idemo na revidiranje tih predmeta, neki svedoci su saslušani i to nikakve veze nema sa optužnicom", naglasio je Vekarić.

Portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec je potvrdio da je policija na zahtjev hrvatskog tužilaštva u proteklih mjesec dana obavila informativni razgovor sa Bosančevom.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.03.2011. 10:16
Србија је неозбиљна по питању прогона и осуде злочинаца који нам нанесоше зло.
Nedelja 06.03.2011. 11:07
Ма одбаците оптужницу, ионако је само убијала Србе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online