Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.03.2011.
14:42
Z. Marjanović - Vesti A

Titova i Dražina kafana pred rušenjem

Kafani u selu Brajići, pod Ravnom gorom, u kojoj je 26. oktobra 1941. godine održan sastanak Draže Mihailovića i Josipa Broza Tita, preti rušenje. O zgradi niko ne vodi brigu, krov je popustio i prokišnjava, struja je isključena i niko ne zna čije je ona vlasništvo, tvrdi Radoslav - Raja Petrović, meštanin Brajića i svedok istorijskog susreta.

Kuća Radoslava Raje Petrovića u kojoj je bio četnički štab

- Kafana je izgrađena još u vreme kada su na ovim prostorima bili austrougarski vojnici, znači oko 1913. godine. Pripadala je Obradu Bajiću koji je u ovoj zgradi držao čuvenu kafanu koja se zvala Suvobor. Do 26. oktobra 1941. kafana je bila poznata kao najbolja na putu od Čačka ka Valjevu, a od tada kao mesto gde su se susreli Tito i Draža. Iako mi je tada bilo svega šest godina, sećam se svakog detalja. Tito je sa pratnjom prenoćio u kući mog oca Dragoljuba Petrovića, koja se nalazila preko puta kafane i u kojoj su bili smešteni četnički štab i engleska misija. Sutradan, Tito je sam prešao do Suvobora gde ga je čekao Draža Mihailović, rukovali su se i ušli u gostinsku sobu kafane u kojoj su sami proveli neko vreme.

U selu, a posebno oko kafane gde je bilo mnogo četnika, vladala je napeta atmosfera, a postala je još napetija kada su iz kafane izašli Draža i Tito i kada je bilo jasno da su dogovori propali - seća se Radoslav - Raja Petrović. Da su tada Tito i Draža postigli dogovor, verovatno bi istorija bila drugačija i broj žrtava bi bio neuporedivo manji - smatra Raja.

Stolar Dragoljub Adžić


 

- Nažalost, usledila je bratoubilačka borba u kojoj je izgubljeno mnogo života. Moglo je da prođe podele među Srbima na pobednike i pobeđene.
 

Posle rata na kafani je postavljena tabla na kojoj je pisalo da su se tu susreli Tito i Draža i da zgrada ima istorijski značaj, ali sve je ostalo samo na tome.
 

- Zgrada je služila kao magacin, povremeno i kao kafana, a od nadležnih vlasti je stigla naredba da se na kafani, ali i na našoj kući ništa ne sme menjati. Kako su rekli, tako je i ostalo. Do dana današnjeg niko ništa na zgradi nije uradio i ona je u sve gorem stanju. Krov je popustio, plafoni prokišnjavaju, nameštaj iz sobe u kojoj je održan sastanak je nestao i od svega je ostao samo sto za kojim su sedeli Tito i Draža. I njega su izjeli moljci - priča PetrovićPosle rata gostinska soba kafane u Brajićima uređena je kao spomen-soba. U njoj su bile autentične stolice, sto i još neki komadi nameštaja koji su u međuvremenu nestali.

Zgrada u kojoj je kafana prokišnjava


 

- U zapuštenoj sobi je ostao samo drveni sto i na njemu lampa na gas. Sve je drugo odneto...
 

Najgore je to, po mišljenju Milana Bajića, predsednika seoske mesne zajednice, što se ne zna kome zgrada pripada jer to ne znaju ni u katastarskoj službi. Na ovo pitanje odgovor nema ni Trifun Paunović, načelnik u opštinskoj upravi zadužen za rad sa seoskim mesnim zajednicama, ali ni Borislav Čeliković, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Čeliković misli da bi odgovor na to pitanje trebalo da znaju u Zavodu za zaštitu spomenika u Kraljevu". Nedavno je Elektrodistribucija iz Gornjeg Milanovca je zbog duga od 81.000 dinara isključila struju u kafani, jer se brojilo vodi na mesnu zajednicu Brajići, a ona nije imala novca da plati račun. Nema sumnje da je još istorijski spomenik ozbiljno ugrožen, ali nikoga zbog toga ne boli glava...

Nedelja 06.03.2011. 15:29
Срамота! Овакве ствари би требало чувати, да виде потомци! Да знају да неке ствари не смеју никад да се понове!
Nedelja 06.03.2011. 16:31
Какав је ту могао договор да се склопи, кад је тито тражио да се Дража стави под његову команду,Како је то било могуће кад је био неписмен, није ни војну карту знао да чита, и такав да командује школованом и академски образованом човјеку, узгред био је и терориста, исто што је сада Тачи премијер, а до прије десет година шумњак и терориста неписмени.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online