Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.03.2011.
10:14
Blic, Večernje novosti A

Ko će sve u rekonstruisanu Vladu

Smanjivanje Vlade sa 24 na 17 ministarstava privodi se kraju u velikoj nervozi i konfuziji, tvrde za “Blic” sami ministri. Menjaju se ministri u najznačajnijim resorima kao što su ekonomija, finansije, energetika ili poljoprivreda, ali najviše natezanja ima oko ministarstva za ljudska prava koje niko neće da preuzme.

Kako će izgledati rekonstruisana Vlada, još uvek se ne zna
 

Ovaj paradoks svedoči o tome da se rekonstrukcija Vlade svodi na personalne promene, bez vizije, opterećene zabrinutošću za političke poene.


Premijer Mirko Cvetković otkrio je da će Vlada imati 17 ministarstava, da će do ponedeljka saopštiti imena ministara i dostaviti Skupštini predlog izmena Zakona o ministarstvima.

U Skupštini kažu za “Blic” da će već u utorak raspravljati o premijerovom rešenju. Premijer je priznao da se još traže adekvatna personalna rešenja za pojedine resore i da najverovatnije ni ono što predloži u ponedeljak neće biti konačno, ali ga “pritiska” zakonski rok od dve nedelje od kako su Mlađan Dinkić i Verica Kalanović podneli ostavke.

- Stoga će to biti samo formalni predlozi - rekao je Cvetković.
 

Bivši predsednik Narodne skupštine Predrag Marković mogao bi da preuzme funkciju potpredsednika vlade u ime G 17 plus, a bio bi zadužen za privredu i ravnomerni razvoj - saznaju ”Novosti”.
 

To je novo kadrovsko iznenađenje u teškom sklapanju mozaika nove vlade, čiji bi konačan sastav trebalo da bude poznat do kraja vikenda. Vlast je još jednom pomerila obećani rok, jer DS u svom dvorištu nije zatvorio sve kadrovske kombinacije.
 

Brojka od 17 ministarstava, na koju je vlada ”srezana”, podrazumeva da G 17 plus spaja NIP i ekonomiju, ali i kulturu i telekomunikacije. Prvi resor će da vodi Nebojša Ćirić, a drugi Jasna Matić. Pošto su, faktički, u minusu za dva ministra, Dinkićevi su uspeli da zadrže mesto potpredsednika, kojeg su se ranije odrekli.
 

Socijalisti su sklopili svoj mozaik. Prekobrojan je Petar Škundrić, čiji resor se deli na energetiku, kojom će, uporedo sa infrastrukturom, da šefuje Milutin Mrkonjić, i na rudarstvo, koje će prostornom planiranju da pridoda Oliver Dulić iz DS.
 

Zasada je najbliža opcija da nauka iz okrilja Božidara Đelića pređe u prosvetu kojom upravlja Žarko Obradović. Ali, moguće je da se ova varijanta izmeni u poslednjem trenutku, zbog napetih kadrovskih vratolomija kod demokrata.
 

Upravo se za Đelića vezuju najrazličitiji scenariji. Pominje se da bi mogao da napusti vicepremijersku stolicu i da od Diane Dragutinović preuzme resor finansija. Ali, nije isključeno da će Boža da ”zabrazdi” i u poljoprivredu umesto Saše Dragina. Naime, do petka je igrala formula da se agrar spoji sa trgovinom, ali je, navodno Bojan Pajtić, prvi čovek DS u Vojvodini, negodovao što se otpisuje pokrajinski kadar.
 

Izvesno je da će od DS ministara Svetozar Čiplić biti višak, a njegov resor za ljudska i manjinska prava dodat najverovatnije državnoj upravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online