Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.03.2011.
07:44
G. P. A

Ćirilica ili zatvor

Čačanin Aco Đenadić (47), stolar po zanimanju, iščekuje ekipu ovdašnje policije, koja će ga, zbog neplaćene kazne za parkiranje odvesti u zatvor, a sve zbog jezičkih razmirica koje ima sa ovdašnjim sudom i policijom.

On odbija da plati kaznu za pogrešno parkiranje, jer je policajac službenu belešku napisao latiničnim pismom.


Ovaj zanatlija je prošle godine u februaru parkirao svoj auto kod crkve u centru Čačka, suprotno postavljenom saobraćajnom znaku u Ulici cara Dušana.  

Traži ćirilični izveštaj: Aco Đenadić

Pauk je uz asistenciju policije odneo njegov auto. Sasvim opravdano sud ga je osudio da zbog kršenja Zakona o saobraćaju treba da plati kaznu u iznosu od 5.000 dinara. Međutim, sve bi bilo u redu da policajac koji je sačinio zapisnik o tom događaju nije napravio grešku.

On je formular koji je štampan ćiriličnim pismom, svojeručno popunio latinicom.
Đenadić se potom žalio Prekršajnom sudu u Čačku, ali ne zbog visine kazne već je tražio da službenu belešku policije dobije napisanu na pismu koje mu je Ustavom zagarantovano.

Đenadićev pravni zastupnik smatra da je sud ipak trebalo ozbiljnije da razmotri žalbu njegovog klijenta.


- Ustavom Republike Srbije, Članom 10 je predviđeno da se u Republici Srbiji koristi srpski jezik, a pismo je ćirilično. To je jasno regulisano i utvrđeno Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma. Radi se o očiglednom pravnom propustu koji se odnosi na upotrebu službenog pisma. Latinično pismo se može koristiti i Zakonom je jasno definisano koje su to situacije, što ovde nije slučaj - rekao je advokat Miroslav Petrović.

Faksimil zapisnika pisanog latinicom
 


Đenadić je u žalbi tražio da drugostepeni sud treba da naloži prvostepenom organu da zapisnik i potvrdi dostavi na ćiriličnom pismu i da izda uputstvo organima MUP-a o načinu popunjavanja zapisnika.


Njegovu žalbu sud nije uvažio i njemu sada predstoji da dug državi oduži ležanjem u nekom od srpskih zatvora.

 Neće da plati

 

- Sve dok ne dobijem zapisnik na svom pismu koje mi je zagarantovano Ustavom, ne želim da platim kaznu koja zajedno sa sudskim taksama iznosi oko 7.000 dinara. Pa neka u zatvoru ležim zbog ćirilice. Imajući u vidu da je moja žalba pred ovdašnjim Prekršajnim sudom odbijena, očekujem da stigne i poziv za izdržavanje zatvorske kazne - ispričao je Aco Đenadić.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2011. 08:15
Свака част! Жалосно је само што се држава тако бахато понаша према ћирилици а посебно према Уставу. Колико год не волимо САД, тамо се нпр. овако нешто ни за безначајније ствари никад не би десило већ би вероватно још држава морала и одштету да плати за немарност.
Subota 05.03.2011. 11:55
To brate Srbine,mi smo u Srbiji a ne u EU!
Subota 05.03.2011. 18:24
Svaka cast Brate Srbine ne odustaj istraj protiv te zute bagre na ulicama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online