Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.03.2011.
04:18
Vestionline A

Prvo reforme, onda ulazak u EU

Italija je ubeđena da Srbija mora da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali postoje reforme koje treba da se sprovedu u Srbiji do kraja godine, izjavio je ambasador Italije u Beogradu Armando Varikio

Zahvaljujući volji srpskog naroda i ubeđenosti političkih lidera u Beogradu, do tog cilja će se doći, rekao je on u intervjuu "Novostima" i naglasio da ne treba postavljati striktne rokove i koncentrisati se na njih.


"To može da bude pogrešan pristup. Važno je sprovoditi volju da reforme zažive. Od toga građani imaju koristi.", dodao je on.

Status kandidata je realan cilj: Armando Varikio
 


Varikio smatra da je dobijanje statusa kandidata realan cilj, koji predstavlja ”samo novi početak puta koji će biti dug”.


"Srbija mora da sprovede reforme da bi dobila status kandidata i započela pregovore, ne zato što to od vas traži Brisel. Reforme su neophodne za razvoj i dobrobit građana. Evropa nudi Srbiji tri stvari: strategiju za približavanje, način i cilj. Sigurno je da postoje unutar EU zemlje koje su bliske Srbiji i koje će da joj pomognu na tom putu", istakao je Varikio.


U vezi sa predstojećim pregovorima Beograda i Prištine on je rekao da je važno da

Zainteresovani smo da ulažemo u Srbiju

 

Kad je reč o planovima ”Fijata” u Kragujevcu, on je istakao da ”Fijat” nastavlja da sprovodi svoj biznis-plan.


"Sigurni smo da će saradnja i sa budućim ministrom ekonomije biti podjednako plodna kao sa ministrom Dinkićem. Naši investitori su zainteresovani za ulaganje u Srbiju", rekao je on.

Kosmet postane prevaziđen problem.


"Veoma smo zadovoljni zbog sadašnjeg stanja i najave otpočinjanja pregovora Beograda i Prištine. Određeni su i šefovi pregovaračkih timova i proces treba da počne. Želimo da Kosovo postane prevaziđen problem, a ne nerešeno polje sukoba. Važno je da se ostavi iza leđa jedan ružan period. Moraćemo da preuzmemo odgovornost, budući da smo u EU svi manjine", rekao je ambasador Italije.


"Evropsko posredovanje u pripremanju dijaloga dovelo je do mudre odluke da se počne od jednostavnih pitanja koja se tiču svakodnevnog života građana na Kosovu i Metohiji. Postepeno će se otvarati i komplikovanija i spornija pitanja oko kojih sada nema saglasnosti. To će pomoći da sve strane priđu pregovorima u duhu istine. Niko ne želi da primora jednu od strana da prihvati nešto što je za nju neprihvatljivo. Ali, treba da se dođe do rezultata koji svi priželjkujemo. To je da Kosovo bude mesto gde mogu zajedno da žive sve nacionalne zajednice. Važno je da lideri znaju da protumače istorijski momenat i pokažu sposobnost vođstva", kazao je Varikio.


Kad je reč o izveštaju Dika Martija o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, on je rekao da je Italija zadovoljna što je Euleks potvrdio da će da otvori istragu.


"Navodi Dika Martija govore o užasnim stvarima i mora se doći do potpune istine. To ne traži samo Srbija, već cela međunarodna zajednica. Euleks će morati da dokaže da ima i ljudstva i kapaciteta da sprovede istinu do kraja. Ne sme da se zastane. Svi detalji iz Martijevog izveštaja moraju da dobiju definitivan odgovor", naglasio je Varikio.
Ambasador Italije je rekao da bi hapšenje Ratka Mladić i Gorana Hadžića svakako imalo pozitivan efekat.

Kad je reč o NATO-u, on je kazao da će odluku o pristupanju tom vojnom savezu doneti isključivo srpski građani i da to Evropa apsolutno ne postavlja kao uslov, dodavši da brojne zemlje članice EU nisu u NATO.

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2011. 10:51
Mora da nije u toku, pa mi smo 5 oktobra 2000 slušali da ćemo za godinu dana usvojiti sve evropske zakone i sve će biti transparentno i podlegati sudu javnosti. Ako treba, izbori svake godine dok se poltička scena u Srbiji ne pročisti i ostanu časni i odgovorni ljudi na vlasti. Eto sklonili smo i Dinkića što je obećao akcije od 1000 evra, sad će biti sklonjen i onaj što je obećavao 300.000 novih radnih mesta. Onda ostaje samo da rešimo parolu " i Kosovo i EU" i eto nas kod vas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online