Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.03.2011.
12:16 >> 12:22h
Blic, Press A

Dečijem hirurgu zauvek zabranjen rad

Dečjem hirurgu Nebojši Zlatanoviću iz Kliničkog centra Kragujevac Lekarska komora je trajno oduzela licencu za rad na osnovu sudske presude za smrt operisaniog deteta.

Mala Mila živela je samo četiri godine

Zlatanović je prvi lekar koji je trajno ostao bez licence i koji više nikada neće moći da pruža zdravstvenu uslugu u Srbiji. Doktor je pravosnažno osuđen za teško delo protiv zdravlja ljudi i na zatvorsku kaznu od osam meseci zbog smrti male Mile Andrić 1998. godine.

Lekarska komora Srbije dobila je kompletan predmet dr Zlatanovića i 1. marta je krenula u obaveštavanja svih aktera o oduzimanju doktorove licence.

"Prvo smo obavestili dr Zlatanovića o trajnom oduzimanju licence, posle toga ustanovu u kojoj je radio, a to je KC Kragujevac, pa regionalnu komoru, Ministarstvo zdravlja, ali i porodicu male Mile Andrić. Inače, postigli smo dogovor sa Ministarstvom pravosuđa da nas Apelacioni sudovi obaveštavaju o svim pravosnažnim presudamo lekara kako bismo mi mogli dalje da radimo", objašnjava dr Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije.

Ljiljana Andrić: Borila sam se da ne izgubim i drugo dete

 

 

Ljiljana Andrić 12 godina čekala pravdu

 

Ljiljana Andrić, majka male Mile, kaže da je uspela u odluci koju je donela noć pre nego što je sahranila dete. Kaže da joj je cilj sve vreme bio život, a ne osveta. To joj je, kako kaže, otkrio sedmomesečni sin, dojeći na njenim grudima, samo dva dana posle smrti sestrice.
"U danima posle sahrane dojila sam ga nesvesna i sebe i njega. Nisam mogla da ga uspavam. Navikao je da mu pevam uspavanku. Stegla sam srce, ugasila svetlo da me ne vidi i počela da pevam dok su mi suze lile niz lice. Kad on zaspi, kukala sam u kupatilu. Rešila sam tada da, ako sam izgubila ćerku greškom lekara, ne izgubim sina svojom greškom, što se dešava mnogim roditeljima koji ostanu bez jednog deteta. Počela sam da živim ne za osvetu nego za život, voleći svoje dete i boreći se da drugim roditeljima deca ne umiru na rukama. U sudski proces ušla sam bez očaja i mržnje, bez vikanja, plača i padanja u nesvest. Nisam htela da brukam ni sebe ni porodicu, ni sina, ni grob mrtvog deteta", kaže majka koja je posle 12 godina dobila zadovoljenje pravde.

Postupak na sudu protiv dečjeg hirurga dr Zlatanovića trajao je 12 godina. Ovaj lekar je bio optužen zbog smrti Mile Andrić, koja je prema zvaničnom nalazu, preminula od "trovanja ukrštanjem creva" drugog oktobra 1998.

Sudovi časti Lekarske komore mogu da kazne nesavesne lekare na tri načina - opomenom, privremenim oduzimanjem licence, što se dogodilo doktoru Instituta za neurohirurgiju Eugenu Slaviku i trajnom zabranom bavljenja lekarskom praksom.

Najstroža kazna suda časti je trajno oduzimanje licence, što tom lekaru zauvek oduzima pravo da radi. Privremeno oduzimanje dozvole za rad može uslediti posle dokazane lekarske greške i nesavesnog lečenja ukoliko je medicinar pravosnažno osuđen za mito i korupciju ili osuđen za krivično delo nedostojno lekarske profesije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online