Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 04.03.2011.
05:15 >> 09:18h
Vestionline A

''Biće razgovora, ali ne o statusu KiM''

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik izjavila je da je optimista kad su u pitanju predstojeći razgovori Beograda i Prištine, jer smatra da su obe strane spremne, navode beogradski mediji.

"Važno je da su obe strane priznale da ima mnogo važnih, praktičnih pitanja koje treba rešiti i omogućiti poboljšanje svakodnevnog života ljudi u obe zemlje. U interesu je obe strane da razgovori budu uspešni", rekla je Vorlik u intervjuu za "Blic".

Razgovori mogu da počnu: Meri Vorlik 


Ambasadorka je kazala da će vodeću ulogu u dijalogu imati Brisel i da zvaničnici EU imaju u tome podršku Vašingtona.


"SAD je snažan partner Srbiji i želimo da uradimo sve što možemo da se ova zemlja približi Evropskoj uniji", rekla je ona.


Na pitanje kako će izgledati početak dijaloga i šta će biti prve teme, Vorlik je kazala da se o tome još pregovara između Prištine, Beograda i EU, ali da je uverena da će se važnim pitanjima pristupiti "na ozbiljan način, koji će omogućiti uspeh razgovora i povećanje međusobnog poverenja".


Vorlik je rekla da će razgovore voditi EU, a "naša poruka će biti da ohrabrimo obe strane da za sto sednu sa željom da se na ozbiljan i praktičan način pozabve važnim pitanjima".


Ona je kazala da je stav SAD poznat - da "ne treba razgovarati o pitanjima statusa ili granica, jer su ta pitanja rešena", i dodala da je u interesu obe zemlje "da sednu za sto i omoguće napredak u drugim brojnim važnim pitanjima".

Na pitanje kako će se izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu odraziti na pregovore, ona je rekla da su pitanje pregovora i pitanje Martijevog izveštaja dve odvojene stvari.


"Kao što je predsednik Boris Tadić rekao, i mi smatramo da te dve teme treba da ostanu odvojene", rekla je ambasadorka SAD i dodala da smtra da optužbe iz izveštaja "moraju da budu u potpunosti istražene", ali istovremeno i "pođednako snažno želimo da vidimo napredak u dijalogu Beograda i Prištine".


Vorlik je rekla da su optužbe ozbiljne i da ih treba temeljno istražiti.


"Nije na meni ili bilo kom pojedincu da donosi zaključke. Smatramo da je Euleks u potpunosti sposoban da vodi temeljnu istragu u koju bi bili uključeni i drugi partneri, sa Kosova i iz drugih zemalja", zaključila je ona.

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2011. 07:58
Gospodjo svaka tema razgovora biće i status, hteli vi to ili ne. Bez obzira koliko njih podržavali, oni su počeli da vas ubijaju i to će se nastaviti sve žešće i žešće.
Petak 04.03.2011. 08:41
Ovoj zeni i njenoj Ambasadi treba jasno i glasno reci da idu iz Srbije i da nisu pozeljni,jer krse zakon ove zemlje i zloupotrebljuju nase gostoprimstvo jer podrzavaju otudjivanje Srpske teritorije,a sto se Srpske vlade tice nema se sta reci treba je smenuti pod hitno jer je izdajnicka i radi protiv Srbije i srpskog naroda!
Petak 04.03.2011. 09:15
Žena ne priča napamet, ima dokumenta pa neka misli ko šta hoće. Rezolucija Ešton / Tadić od 9 septembra 2010 je bila osnova za rezoluciju PE od 19 januara da se o statusu više ne raspravlja i da se rasformiraju paralelene institucije na severu Kosmeta. Nije niko u Srbiji osim DSS i SRS ni beknuo u oba slučaja, prema tome jasno je da je naš evropski put bez alternative, makar išli bez gaća u Brisel. Kauboji krote divlje konje tako da im tri dana ne daju vode, posle konj mirno prima sedlo kada vidi amper sa vodom. Nije srpska privreda uništena slučajno a red u narodnim kuhinjama sve duži. Hleba, hleba, gospodaru ne videsmo davno hleba, pištalo se i pod Turcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online