Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.03.2011.
10:15
Kurir A

Mas: Srbi i mi smo porodica

Nemački ambasador u Beograd Volfram Mas izjavio je da je odnos njegove zemlje sa Srbijom dostigla najviši nivo u istoriji, kao i da su Srbiji širom otvorena vrata ka Evropskoj uniji, navode beogradski mediji.

On je objasnio da je nemačka skupština nedavno sa velikom većinom usvojila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je više nego jasan signal ostalim članicama EU da širom otvore vrata Srbiji, piše ''Kurir''.

''Poruka koju je nemački parlament poslao srpskom narodu veoma je jasna i dobro znana - snažno podržavamo vaše napore da postanete članica EU. Pozivnica vam je poslata, vrata su otvorena, a na Srbiji je da odluči kojom će brzinom napredovati u evropskim integracijama'', kazao je Mas u intervjuu za beogradski list.

Ulazak u EU nalik ulasku u porodicu: Volfram Mas
 

Da li to znači i da je Nemačka srpski saveznik na putu ka EU?
 

- Mnogo više od saveznika. Mi smo budući rođaci. Najbliži. Porodica! Ako pričamo o EU, o priključivanju Srbije u EU, ne govorimo kao o kandidaturi Srbije za članstvo u nekoj od mnogobrojnih međunarodnih organizacija. Članstvo u EU je zasigurno - duboko i blisko partnerstvo. To ni približno nije isto kao članstvo u ostalim međunarodnim organizacijama. To je kao prijem u porodicu. Termin saveznik je u ovom slučaju i te kako slab. Nemačka se prema Srbiji odnosi kao prema budućem članu porodice! Kad uđete u EU - bićemo porodica. I na taj način Nemačka već razmišlja o Srbiji - kao o članu porodice. I vi tako treba da razmišljate.

Privredno, Nemačka je glavni srpski spoljnotrgovinski partner već godinama. Na ekonomskom forumu najavili ste i velike investicije nemačkih kompanija u Srbiju?


- Tačno! Nemačka je srpski ekonomski partner broj jedan. I taj odnos je već uveliko sazreo. Istina je da Nemačka više izvozi u Srbiju, ali taj odnos se polako menja u vašu korist, Srbija sve više izvozi u Nemačku, postoji ozbiljan trend rasta. Interesovanje nemačkih investitora za Srbiju stalno raste. Sve više i više nemačkih građana i investitora kuca na moja vrata. Potpisuju se ugovori, traže mogućnosti za investicije, taj proces jača u poslednjih šest meseci. Vaša agencija za inostrana ulaganja (SIEPA) dostavila mi je podatke o čak 18 aktuelnih velikih projekata u nemačkim kompanijama koje dolaze u Srbiju. Svi znamo koliko je prošla godina bila teška zbog ekonomske krize. Ali, čak i u takvim uslovima, naša saradnja je bolja nego ikad. Od juna su nemačke firme uložile 60 miliona evra, a ukupna naša direktna ulaganja dostigla su 1,5 milijardi evra! Ono što je važno je da je imidž Srbije u Nemačkoj znatno poboljšan. Srbija za nemačke investitore postaje sve poželjnija.

Jedan od najuticajnijih nemačkih listova nedavno je posvetio veliku pažnju Srbiji i poboljšanju našeg opšteg imidža. Šta je suština te velike promene gledanja na Srbiju?


- Pre deset dana ''Frankfurt algemajne cajtung'' objavio je ogroman članak o Srbiji i srpskoj ekonomiji. I to je, verujte, bio najpozitivniji tekst o Srbiji koji sam video otkada sam na službi u Beogradu! Govori o potpunoj promeni poslovne klime, o ogromnom napretku Srbije, o sasvim novom, najpozitivnijem imidžu. I to je veoma važno, to će doprineti našem novom, ''porodičnom“ zbližavanju.

Kako vidite političku scenu u Srbiji?


- Pa, bilo je malo problematično pre dve nedelje, ali ovog vikenda veoma sam pozitivno iznenađen. Stranke vladajuće koalicije očigledno su uspele da nađu modus da ostanu zajedno i nastave započeti posao. To je, po mom mišljenju, veoma dobro za Srbiju. Srbija ostaje na pravom putu. Vaša zemlja ne može sebi da dozvoli da gubi vreme, mora da se pripremi za krupne odluke koje dolaze.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2011. 10:30
Biće interesantno kada porodica dođe na svoja imanja u Vojvodini. Zato se i zateže zakon o restituciji, a stalno se potura general Mladić kao razlog što ne možemo u EU. Kada svako uzme svoje nazad, neće komunističkoj deci ostati "očevina" stečena otimačinom, a kupci kradene robe će izgubiti novce. Ali polako pada poslednja linija odbrane Cetinje - Dedinje, nema EU fondova dok se to ne reši.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online