Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2011.
12:00
G. GLIGOREVIĆ A

Tužan dan za demokratsku Kanadu

Istaknutom intelektualcu, dr Srđi Trifkoviću, sa neukaljanom prošlošću i karijerom oduzeto je pravo na slobodu govora i kretanja, ističe Bora Dragašević u protestnom pismu premijeru Harperu

Snežana Vitorović
 


Granična policija na aerodromu u Vankuveru zabranila je prošle sedmice ulaz u Kanadu političkom analitičaru iz Čikaga dr Srđi Trifkoviću, koji je trebalo da održi predavanje na Univerzitetu Britanska Kolumbija, o čemu je naš list već pisao.

Trifković smatra da mu je zabrana nameštena posle kampanje bosansko-muslimanskog propagandnog fronta, koji je Trifkovića, prema njegovim rečima, napao kao "negatora genocida" jer ne prihvata hašku verziju zbivanja u Srebrenici.


Trifković je američki državljanin, Kanadu je posetio desetak puta od završetka rata u Bosni, a u februaru 2000. bio je ekspertski svedok pred kanadskim Donjim domom u Otavi. Zbog svega toga odluka kanadskih vlasti je mnoge iznenadila i izazvala ogorčenje, posebno u dijaspori, a u samoj Kanadi beležimo neke od reakcija naših ljudi.


"Srđa je omiljen i poštovan Srbin i svi smo ogorčeni što je tako nešto doživeo u našoj novoj zemlji, "demokratskoj Kanadi" - kaže Snežana Vitorović, nekadašnja predsednica Udruženja srpskih žena.

"Ali, nije samo Srđa u pitanju, već je u pitanju čitav taj odnos koji postoji prema nama kao narodu; svako može da pokaže prstom na bilo kog od nas i to je dovoljno da budemo izdvojeni, maltretirani i stavljeni na listu nepoželjnih (a to se, na žalost, dešava češće nego što se zna, pogotovu kada su u pitanju Srbi iz Bosne ili Krajine). Ako jednom zauvek ne pokažemo da smo udruženi i da takav tretman kao slobodni i ravnopravni građani ove države nećemo tolerisati, ostaćemo zauvek crne ovce na kojima svako može da se iživljava", ističe Snežana Vitorović.


Počasni predsednik Srpske narodne odbrane (SNO) u Kanadi Bora Dragašević uputio je u ime ove organizacije pismo protesta premijeru Kanade Stivenu Harperu, u kome između ostalog stoji:


"Četvrtak je bio tužan dan za Kanadu, dan kada je pravo na slobodu govora i slobodu kretanja oduzeto dr Srđi Trifkoviću, istaknutom intelektualcu sa neukaljanom prošlošću i karijerom, koji je svedočio pred komitetom ministarstva inostranih poslova u februaru 2000. godine, a takođe, pred Haškim tribunalom, 2003. i 2008. godine."


Dragašević u pismu traži od premijera Stivena Harpera da preispita odluku, ukine zabranu, vrati dr Trifkoviću njegova osnova ljudska prava: pravo na slobodu govora, slobodu kretanja i rada, bez straha od neutemeljenog optuživanja i cenzure.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online