Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 01.03.2011.
15:23
Beta A

Gadafi muštrao Pacolijevu delegaciju

Libijski lider Momaer Gadafi bio je prilično neprijatan tokom prošlogodišnjeg susreta sa delegacijom samoproglašene republike Kosovo koju je je tokom posete Libiji predvodio novoizabrani predsednik Bedžet Pacoli.

Gadafi i Pacoli tokom prošlogodišnjeg susreta u pustinji

 

Naime, kako piše list "Ekonomist“, Pacoli je 2010. godine poveo veliku grupu ljudi sa Kosmeta u nastojanju da ubedi Gadafija da napusti prosrpski stav i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

"U jednom trenutku je cela grupa odletela usred pustinje da se sretne s libijskim vođom. Po dolasku im je Gadafi naredio da igraju i pevaju, a kada su iscrpli repertoar, njegov pomoćnik im je prigovorio", piše list.

"Na kraju im je dobri pukovnik rekao da mogu prestati, pre nego što ih je pustio s rečima koje se svode na to da on nikada neće priznati Kosmet sve dok su njihovi lideri američke marionete. Time su poniženi Kosovari otišli kući", navodi „Ekonomist“.

List podseća da zemlje bivše Jugoslavije imaju dugodišnje odnose sa Libijom i njenim liderom Moamerom Gadafijem što su prethodnih godina pokušali da iskoriste za proširenje svojih poslovnih aktivnosti.

"Zemlje bivše Jugoslavije imaju duge, čak i prisne odnose s Gadafijem. On je na vlasti toliko dugo da je među slikama objavljenim u štampi i njegova slika s Titom koji je umro 1980", navodi se u tekstu na internet stranici „Ekonomista“ uz koji je objavljena i slika Gadafija i Josipa Broza iz 1973.

Tadić sa Gadafijem pre nekoliko godina

U tekstu "Gadafijevi jugoslovenski prijatelji" piše da se od širenja protesta u Libiji balkanska štampa i korisnici Fejsbuka zabavljaju pronalaženjem slika Moamera Gadafija s bivšim ili aktuelnim liderima država iz regiona - Stjepanom Mesićem, Harisom Silajdžićem, Borisom Tadićem i Bedžetom Pacolijem.

"U godinama rata u Jugoslaviji, Gadafi je bio nepokolebljivo odan tadašnjem srpskom lideru Slobodanu Miloševiću. On je čak bio uz pravoslavne Srbe protiv bosanskih i kosmetskih muslimana", piše list.

List navodi da su odnosi Srbije i Libije ostali snažni, "zapravo, toliko snažni da je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac bio primoran da kao 'totalnu glupost' opiše navode da su srpski vojni avioni bombardovali demonstrante koji su protestovali protiv Gadafija".

Tito i Gadafi od pre nekoliko decenija

Između Libije i zemalja bivše Jugoslavija postoje i snažne poslovne veza. Zemlje iz regiona su u proteklih nekoliko godina pokušavale da prošire poslovne aktivnosti u Libiji i drugim severnoafirčkim zemljama koristeći veze iz Pokreta nesvrstanih.

Srbija je zainteresovana za prodaju oružja i izgradnju vojnih fabrika i bolnica, Bosanci su u građevinarstvu preko velikih kompanija „Energoinvest“ i „Hidrogradnja“, dok je u oktobru zabeleženo da u Libiji radi devet hrvatskih preduzeća s oko 500 radnika.


Šta god da se desi s Libijom, hrvatske turističke agencije će trljati ruke, navodi list, pošto će desetine hiljada turista izabrati bezbedan odmor na hrvatskim plažama umesto Egipta i Tunisa.
 

Utorak 01.03.2011. 15:30
Zato mu se Amerika i ALKAIDA svete.Izdrzi Gadafi nedaj da te slome.
Utorak 01.03.2011. 17:56
Читали смо да француски Монд пише другачије. Не знам зашто али волим да верујем нашем Економисту. Да поновим: Без Гадафија Либија ће бити раздељена (не подељена).
Utorak 01.03.2011. 18:57
Bio je i ostao prijatelj Pravde, pre svega.I nije Gadafi predsednik neke banana republike cije politicare moze da kupi ovaj Pacoli kao sto radi vec odavno.Bosanske muslimane i siptare ne ceni niko u muslimanskom svetu i posmatraju ih drugacije.Prodali veru i diluju drogu, piju i to ne moze da prodje kod pravih vernika, Arapa.Ne postuju ih i ne vole cak ni u Turskoj.Bio sam svedok neprijatne situacije iz 2000-te kada arapin pita bosanca koje je nacije a ovaj kaze muslimanske.Arapin ga pita, ok al koje si nacije.Bosanac pocrveneo od muke jer sam ja bio tu.Svima jasno.Posle su izmislili ovo bosnjak da bi jednog dana trazili tapiju na celu Bosnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online