Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2009.
12:00
B. Đokić, J.L. Petković - Vesti A

Kosmetski Srbi u viznom getu

"Beli šengen" od 19. decembra ne važi za sve! Državljani Srbije, koji imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, neće moći da uživaju pogodnosti bezviznog režima sa zemljama Evropske unije, budući da se ta odluka ne odnosi na građane ovog dela teritorije Srbije.

Još jedno ograničenje za Srbe iz južne pokrajine

Takođe, ta odluka se neće odnositi ni na naše građane sa Kosmeta koji žive u inostranstvu, ukoliko imaju prijavljeno prebivalište na Kosovu, bez obzira na to što imaju srpski, crveni, novi biometrijski pasoš. Zbog toga će naši sugrađani iz južne srpske pokrajine i dalje morati da čekaju u redovima ispred diplomatskih predstavništava zemalja EU kako bi dobili vize.


Ivanović: Neka Tadić
čestita u Gračanici!


- Predsednik Srbije Boris Tadić je viznu liberalizaciju čestitao svim građanima Srbije, iako se ona selektivno primenjuje u jednom delu zemlje, odnosno ne važi za srpski narod na Kosmetu. Zato neka dođe kod nas u Gračanicu ili Ranilug, pa neka nam to ponovi, neka nam čestita. Smatram i da nije slučajno što je na dan vizne liberalizacije usvojen Statut Vojvodine i prateći zakon, sa mnogo atributa državnosti i separatističkim obeležijima. Nama u južnoj pokrajini je poznat taj put secesije, pa se plašimo da se ne ponovi i u severnoj. Smatram i da je bezvizni režim ustupak vlastima Srbije što nisu sprovele aktivnu kampanju odvraćanja kosmetskih Srba da izađu na izbore za kvazi institucije na Kosovu - rekao je za "Vesti" Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta.

 

D.D.

Kako saznajemo u MUP-u Srbije, građani sa Kosmeta više neće moći da dobijaju pasoše ni u lokalnim policijskim stanicama.


- Građani Srbije sa prebivalištem na Kosmetu zahteve za pasoše podnosiće isključivo u Beogradu u Koordinacionoj upravi MUP-a Srbije. Sa tim postupkom počelo se pre oko mesec dana.

U pasošima će umesto Policijska uprava Priština, Kosovska Mitrovica i slično, pisati da ga je izdala Koordinaciona uprava.

Na taj način će carinici na graničnim prelazima EU država znati da je u pitanju državljanin Srbije sa Kosmeta i da ne može da uđe bez vize - objašnjava izvor "Vesti" iz srpske policije.


Takođe, kako nezvanično saznajemo, u kompjuterskoj bazi podataka na graničnim prelazima najverovatnije će se nalaziti i spisak opština sa Kosmeta, pa će na taj način carinici znati da su u pitanju osobe koje ne mogu bez vize da uđu na teritoriju EU.

Zbog toga, po svemu sudeći čak i osobe koje su već izvadile biometrijski pasoš u policijskim stanicama u unutrašnjosti Srbije, neće moći da uđu u države EU bez vize ukoliko imaju prebivalište u južnoj pokrajini.


- Uredbom Vlade Srbije koja je objavljena u septembru ove godine propisano je da nadležno

Šiptari se sele u Bujanovac


Poslednjih nekoliko meseci mnogo Albanaca sa Kosmeta je promenilo mesto prebivališta, kako bi dobili srpske pasoše sa kojima mogu da putuju po Evropi, nezvanično saznaju "Vesti" u policiji.
- Veliki broj Albanaca kupio je kuće u Bujanovcu i obližnjim mestima, promenio mesto prebivališta. Tu provedu mesec-dva, uzmu pasoše i vrate se na Kosmet. Zbog toga što im na novim pasošima ne piše da žive na Kosmetu, oni mogu da putuju bez viza, kao i ostali građani, dok osobe koje dobijaju pasoše u Koordinacionoj upravi u Beogradu to neće moći. Nakon što prijave prebivalište, moraju neko vreme da borave na toj adresi, jer se nakon podnošenja zahteva za izdavanje pasoša, vrše bezbednosne i terenske provere, da se vidi da li ta osoba stvarno živi na prijavljenoj adresi ili je fiktivno prijavljena. Kada se to završi, oni dobijaju srpske biometrijske pasoše. Znamo za veliki broj takvih slučajeva u Beogradu, Pančevu, Jagodini, da ih stanodavci uz odgovarajuću novčanu nadoknadu prijave na tim adresama. Međutim, ne možemo ništa da uradimo, jer praktično oni ne krše zakon - objašnjava izvor "Vesti" iz srpske policije.

ministarstvo za osobe sa Kosmeta koje traže pasoš, obavi bezbednosne i druge neophodne provere, koje se odnose i na postupak prijave i odjave prebivališta, kao i prijavljivanja adrese stana.

Tek kad se prođu provere, koje mogu da traju dva-tri meseca, građani sa Kosmeta dobiće u Beogradu nove srpske pasoše.

Oni moraju da izvade srpske izvode iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, ne mogu za to da koriste kosovske, a izvod i uverenje se dobijaju u izmeštenim opštinskim i policijskim upravama sa Kosmeta, pa osobe iz Prištine to rade u Nišu, a iz Uroševca, na primer, u Leskovcu - objašnjavaju u MUP-u.


Ovom odlukom pogođene su najviše izbeglice sa Kosmeta koje već godinama žive u Srbiji po iznajmljenim stanovima ili kolektivnim centrima, i zbog toga nisu promenile mesto trajnog boravka.


Ubuduće, državljani Srbije koji žive na Kosmetu bilo da imaju crveni ili plavi pasoš, moraće da se informišu gde i kada mogu da zatraže vizu.

Grčka ambasada, kao i do sada, upućivaće ih na svoje konzularno odeljenje u Prištini. U austrijskoj ambasadi u Srbiji, pak, kažu da ti državljani Srbije mogu da biraju da li će dozvolu za put zatražiti u Beogradu ili u Prištini.


Zanimljivo je da oni koji imaju prebivalište na Kosovu, a žive i rade u inostranstvu ne moraju da dolaze po pasoše u Beograd, kako su ranije neki od srpskih zvaničnika saopštavali.

Bez obzira na to kada su napustili južnu pokrajinu, bilo pre ili posle 1999. godine, oni mogu da podnesu zahtev za izdavanje nove putne isprave u najbližem konzulatu.

Njima, kao i ostalima, kao mesto boravka su navedene izmeštene kosovske opštine.

Dupla dokumenta


Pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ne postoji sistem evidencije i ažuriranja evidencije o izdatim pasošima od strane kosovskih vlasti. Zbog toga veliki broj građana Kosmeta, Srba i Albanaca, uzima i kosovski i srpski pasoš, koje koriste po potrebi. Takođe, ne zna se ni tačan broj osoba koje imaju duple pasoše, lične karte ili vozačke dozvole, pošto nikakva jedinstvena kontrola ne postoji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online