Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.02.2011.
10:16
M. Filipović - Vesti A

"Mi ne tražimo vaše, mi tražimo vas''

Na kraju posete Čikagu, u čast Njegove svetosti, Patrijarha Irineja, u nedelju je u sabornom hramu "Sveto Vaskresenje Hristovo" na Redvud drajvu priređen veličanstven banket, kome je prisustvovalo više od 500 ljudi.

Patrijarhu u čast govorili su starešina hrama, otac Darko Spasojević, predsednica Uprave, Biljana Šević, predsednica Pevačkog društva "Branko Radičević" , Jelena
Stojaković, direktor Akademije "Sveti Sava", Marko Bojović, predsednica Kola srpskih sestara, Mira Đorđević.

Patrijarh nije krio reči hvale i pozitivne utiske.

"Nakon ove posete Čikagu nosim izuzetno povoljne utiske, veoma sam zadovoljan i prijemom, i dočekom i susretima sa sveštenstvom i našim vernicima. U Americi sam od 1985. godine bio mnogo puta, i odlično poznajem a i sećam se tadašnjeg
stanja u našoj raspolućenj crkvi, pa sam danas još srećniji kada vidim da su te podele prevaziđene i preboljene, da su one iza nas. Da je to tragično vreme iza nas, za šta zahvaljujemo Bogu i našem narodu.

Sada je ovo pravo jedinstvo naše zajednice, i

Služio pet liturgija

 

Tokom posete Čikagu Njegova Svetost, patrijarh Irinej služio je pet liturgija, kao i šestomesečni pomen upokojenom Mitropolitu Hristoforu, prisustvovao večernjim službama, boravio na proslavi krsne slave crkve "Sveti Simeon Mirotočivi", posetio
Manastir Nova Gračanica i celivao ikonu Trojeručicu, repliku koja je u ovaj manastir nedavno stigla sa Hilandara. Patrijarh je bio i gost nastavnika i učitelja Akademije "Sveti Sava", i prisustvovao sastanku Eparhijskog Saveta, a sa sveštenstvom je razgovarao i o stanju u Eparhiji Libertvilsko-čikaškoj, čiji je privremeni administrator. U
ponedeljak je Patrijarh Irinej imao sastanak sa vladikama pravoslavnih
crkava u Čikagu. U utorak je otputovao za Beograd.

dokaz prave hrišćanske ljubavi. Zato odavde odlazim radosna srca. To me hrabri
i uverava da ovaj narod ovde ostaje veran svojoj crkvi i svom narodu.


To blagodatno jedinstvo je naša dragocenost", kaže za "Vesti" patrijarh Irinej.

"Uvek ponavljam reči apostola Pavla, koji kaže: "Mi ne tražimo vaše, mi tražimo vas. To je najveći dar našoj crkvi, koji očekujemo i koji najradije primamo. Nema više podela, naš je narod sada zajedno, to treba podržati, to će nadam se biti na čvrstim nogama, a da će one podele za svagda ostati prošlost", dodao je on.

Na pitanje o aktuelnim problemima sa kojima se crkva na američkom kontinentu i dalje suočava, Irinej je objasnio da to pitanje stvara nepravoslavne i nehrišćanske poteškoće.

"Znam, čujemo i dalje za te probleme između Uprave u crkvama i upravljanja crkvenom imovinom. I moram vam reći to ne priliči nama, jer ono što je crkveno to je božije i to niko nije mogao uzeti. Na žalost, još ponegde čujemo - ne damo mi to Beogradu, mi hoćemo neke posebne uprave u nekim crkvama. To stvara velike probleme, nepravoslavne i nehrišćanske. Takvo ponašanje ne priliči našem odnosu prema crkvi. Ono što je crkveno to je sveto, i čuva se, a ne prisvaja, kako bi neki voleli da čine. Istina je, nikada nismo bili bez problema, ali moramo znati da su oni spoljašnji problemi manje štetni i opasni, nego unutrašnji, nego ti koje na žalost ponekad imamo između nas. Sveštenici su sigurno svesni svoga poziva i misije koje imaju u narodu, i ja verujem da se svih važnih principa u svom radu i drže", kazao je on.

Govoreći o velikom jubileju hrišćanstva 2013. godine u Nišu, on je objasnio da je bitno pronaći način da se zbliže katoličanstvo i pravoslavlje.

"Taj jubilej je za nas veliki događaj, jubilej svetskog hrišćanstva, koji nas obavezuje, jer će centralna svečanost biti u Nišu. Nadamo se da će taj događaj doneti novi odnos među hrišćanskim crkvama i doprineti zbližavanju i kontaktima i dogovorima o onome što im je zajedničko, kako bi razlike bile prevaziđene i pronađeno najbolje rešenje za saradnju. Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje o tome, mi trenutno imamo probleme sa nekim našim zilotima, ali to su pojedinačna i uska mišljenja, u krajnjoj liniji i nehrišćanska mišljenja. A mi, pravoslavci, budući da čuvamo veru apostolsku, moramo pomoći i drugima da dođu u kontakt sa tom verom i pravoslavnom tradicijom i saznanjem", kazao je Irinej.

Skupu se obratio i Patrijarha pozdravio i ambasador BiH u Vašingtonu Mitar

Srbija bez Kosova kao telo bez srca

 

"Vi znate da je jedan pod razloga moje posete Čikagu želja da budem na šestomesečnom pomenu Mitropolitu Hristoforu, čijoj sahrani nisam , na žalost mogao da prisustvujem. On je bio čovek kome sam dobrim delom zahvalan za to što sam danas Patrijarh, jer dok smo još bili samo kandidati, ja među trojicom, on me je u
Patrijaršiji, sklapajući ruke molećivim licem molio da ne odustajem, nego da se prihvatim ovog odgovornog posla. Toj molbi ja nisam mogao da odolim. Božijom voljom i voljom Sabora ja sam izabran za Patrijarha, u ovo teško vreme , kada nam oduzimaju Kosovo, a Srbija je bez Kosova kao telo bez srca. Rovari nam se i u Raškoj, znamo o čemu se priča i čuje u Vojvodini. Ovo je tragično vreme našeg naroda, ali se nadamo da nas naši sveti neće ostaviti i da će nam pomoći da prebrodimo i ova iskušenja.

Kujundžić, sveštenik iz Njujorka Đokan Majstorović, otac Denis Pavićević i
Njegovo preosveštenstvo Vladika Novogračanički Longin.

Uz zahvalnost Njegovoj svetosti na ovoj važnoj i korisnoj poseti čikaškim crkvama i sunarodnicima, svi su istakli zalaganje Patrijarha za crkveno jedinstvo na američkom
kontinentu, i očuvanje naše kulture, tradicije, jezika i vere na ovim prostorima.


"Patrijarh nam je i ovoga puta rekao da smo mi svi potekli iz one loze koja je iznikla iz kamena na Hilandaru, zalivana suzama Svetog Save i podizana njegovim molitvama. Svi smo iz istog korena, i to moramo imati na umu i gajiti istinski bratsku slogu i ljubav. To moramo čuvati u svojoj jedinstvenoj i nedeljivoj srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dolazak Njegove Svetosti nas još jednom objedinjuje i daje nam snagu na tom putu svetosti i ljubavi. I što reče pesnik, "svi smo mi sinovi i kćeri naroda koji je u grču rođen, suzom okupan, uzdahom uljuljkivan, a jecajem buđen." Mi smo narod koji od Boga ništa više osim zdravlja nije tražio, a od čovečanstva ništa osim parčeta zemlje nije tražio. Parčeta zemlje po kojoj će krv kapati, ali na kojoj će slobodu uživati i
grob osigurati. Mi smo sinovi i kćeri tog i takvog naroda. I nikakve integracije nas neće otuđiti od tog svetosavskog korena. Zato i molim našeg Patrijarha i duhovnog oca da nas uvek ima u molitvi, i od nas da primi našu veliku želju da nam živi na mnogaja ljeta'', rekao je Vladika Longin.

Među prisutnima i bivša kongresmenka

 

Među brojinim gostima na svečanom banketu bila je i bivša kongresmenka, Melisa Luburić Bin, koja se upoznala sa patrijarhom, bili su tu i naši ugledni biznismeni, dobrotvori i donatori. Svi prikupljeni dobrovoljni prilozi sa ovog banketa uručeni su patrijarhu, sa željom da koriste našoj crkvi i narodu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.02.2011. 11:01
Nedostojan !!!
Ponedeljak 28.02.2011. 13:38
Malo sam kanda alergican na ovoh sto se predstavlja za novog patrijarha. i ime nikako da mu zapamtim. Izgleda intelekt odbija da prihvati :)
Ponedeljak 28.02.2011. 12:57
Sto su beboznici skocili na Patrijarha nase crkve.... Jel' vas tako drug Tito ucio ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online