Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.02.2011.
16:08
Đ. Barović - Vesti A

Srpsko nebo bez odbrane

Srpsko ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana u ovom trenutku nisu sposobni da odbrane nebo iznad Srbije. Ovo u razgovoru za "Vesti" tvrdi nesuđeni načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i nekadašnji komandant RV i PVO, general Spasoje Smiljanić.

Spasoje Smiljanić

Dok državni i vojni vrh tvrde kako su oružane snage Srbije sposobne da odgovore svim izazovima, ovaj general kaže da je stvarnost drastično drugačija.


- Možda će delovati pregrubo, ali ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana s kojima raspolažemo ne mogu da garantuju bezbednost nad nebom Srbije.

Ta sposobnost je bila minimalna i prilikom NATO bombardovanja, a sada je celokupni sistem potpuno urušen.

Na osnovu čega to tvrdite?
 

- Vojska Srbije raspolaže samo jednom eskadrilom lovačke avijacije, u kojoj je tek četiri ispravna aviona.

Istovremeno, raketni sistemi PVO ne mogu da odbrane ni pola Beograda, a gde je ostatak Srbije, Novi Sad, Kragujevac ili Niš?

Nažalost, ti sistemi su još manji nego što su bili 1999, a upravo oni daju sigurnost nebu svake države. Ali, svi tu činjenicu guraju pod tepih. Niko čak i ne priča o tome da se obnove raketni sistemi, sistemi za rano otkrivanje i javljenje i automatizovano komandovanje.

Od miraža do F-16

 

Da li znate koje avione bi Srbija kupila?
- Pretpostavljam da se nije odustalo od koncepcije da Srbiji treba višenamenski borbeni avion sa radijusom dejstva do 2.000 kilometara, osam tona nosivosti i sposoban da dejstvuje u svim meteo uslovima.

 

To su avioni u klasi miraž, gripen, suhoj, Mig ili F-16...

Zašto se o tome ne priča?
 

- Valjda zato što je to složen i skup posao koji traži i znanja i para. Nisam siguran koliko u ovom trenutku imamo i jednog i drugog.

Ipak, zvaničnici države se hvale poslednjom vojnom vežbom?

- Tom vežbom su mogli da budu zadovoljni samo laici. Nema sumnje da srpskim vojnicima nikad nije manjkalo hrabrosti i junaštva, ali to je bila predstava samo za one koji ne znaju šta danas, u 21. veku znače tehnika i moć.

Na šta tačno mislite?

- Ne samo što su prikazana sredstva tehnike koja su stara najmanje 30 godina, već je i naša avijacija izvela letački program u kome su prikazali najniži nivo obučenosti. To su bili obični letovi sa najprostijim elementima, tako da se nikako nije mogao izvući zaključak da je prikazana vrhunska obučenost.

Smiljanić o NATO agresiji


Svestran i dokumentovan prikaz planiranja i izvođenja ratnih operacija najmoćnijeg vojnog saveza svih vremena protiv Savezne Republike Jugoslavije u proleće 1999. godine.
 

Knjiga "Agresija NATO" može da se kupi putem Knjižare Vesti.

Neko će sarkastično reći da je i ovo uspeh, jer niko nije stradao?

- Tako je. Verovatno se zbog učestalih nesreća u pripremama avio mitinga sada i pribeglo tome da se ne prikazuju tehničke mogućnosti letelica, već posada. Doduše, srpski ratni piloti su odlično obučeni, ali šta im to vredi kada nemaju dovoljno letova za trenažu.

Država će ipak kupiti borbene avione?

- Jedan avion primeren našim potrebama košta između 40 i 60 miliona dolara, a trebaju vam 15 ili 16 takvih aviona, plus prateća oprema. Sve je ogromni trošak i zato sumnjam da će biti išta od toga, mada bi takvom eskadrilom Srbija postala garant mira na celom Balkanu.

NATO ništa ne poklanja

 

Zar nije jeftinije da uđemo u NATO nego da toliko ulažemo u opremu?


- Teško onom koga drugi brani i onoga koga žena hrani. Ulaskom u ovu organizaciju Srbija ništa ne bi uštedela, jer NATO nam ništa ne bi poklonio, već bi nas samo uslovili da kupujemo njihovu opremu.

Ponedeljak 28.02.2011. 16:21
Ti sad meni nisi ništa novo rekao.Nego,ajde kaži stoci koliko će da ih košta 35.000 "profesionalaca"?Beš državu koja ne može da iskešira za bar 50 Suhoja ili MIG-ova.Da ne spominjem jedno minimum 20 S-400 i S-300.(po 20)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online