Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2009.
12:00
Lj. Stojanović - Vesti A

"Srbija je lider u zaštiti manjina"

"Model manjinske samouprave u našoj zemlji je jedan od najboljih i sve zemlje u regionu jedva čekaju da vide kako će funkcionisati," ocenjuje za "Vesti" Svetozar Čiplić, srpski ministar za ljudska i manjinska prava.

Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava

Formiranje nacionalnih saveta je izraz slobode. To svaka nacionalna manjina može, ali i ne mora da uradi. Ako ga ne formira, njeni pripadnici ne gube nijedno od prava koje ostale manjine imaju, samo neće moći da koriste mehanizam samouprave, objašnjava za "Vesti" ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. On tvrdi da je mehanizam manjinske samouprave, formulisan u Srbiji, potpuna novina u državama u regionu i da predstavlja presedan koji svi čekaju da vide kako će profunkcionisati.

U Strazbur zbog neefikasnog sudstva


Da li će reforma pravosuđa pomoći boljoj zaštiti ljudskih prava?
- Kada se govori o tim pravima, bez sumnje mora da se ima u vidu i kako sudovi rade. Pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu Srbija se nalazi među deset država čiji građani, zbog neefikasnog nacionalnog sudstva, imaju problem. Građani Srbiju u Strazburu najčešće tuže zbog propuštanja da se sudi u razumnom roku. To je jedna od boljki koja će ovom reformom biti ispravljena.

Šta će raditi saveti nacionalnih manjina?
- Preuzeće na sebe poslove u domenu kulture, obrazovanja, poslovanja i službene upotrebe pisma, koje je do sada radila država, pokrajina ili lokalna samouprava. Od sposobnosti članova tih saveta zavisiće kako će da se razvijaju i da li će politička elita nacionalnih manjina moći da u tim domenima pokrene svoju nacionalnu zajednicu.

Da li će manjine, na primer Albanci, moći da koriste zastavu matične zemlje kao svoj nacionalni simbol?
- Ne bih govorio o tome pre no što zvanični zahtev za nacionalnim simbolom bude upućen Republičkom savetu za međunacionalne odnose. Prema zakonu, grb i zastava nacionalne manjine moraju sadržavati, osim obeležja te manjine i obeležje države u kojoj žive. Dakle, i Republika Srbija bi morala imati obeležje u tom grbu i zastavi.

Da li država dovoljno čini za Rome?
Ono što Srbiji može biti na čast i ponos je da je od same romske zajednice proglašena kao zemlja u kojoj se Romi osećaju najbolje u Evropi. Dobro je to što ovde imamo i romske intelektualce i umetnike, imamo i romsku srednju klasu, a loše je to što i dalje samo Romi žive u neuslovnim naseljima. Loše je i to što su izloženi većem zdravstvenom riziku, nije im dostupna socijalna pomoć zbog toga što nemaju lične karte. To su sve stvari koje Srbija mora da menja, ali put nije brz. Važno je da ne mislimo o ovom narodu samo dok traje Dekada Roma, već i nakon 2015. godine, kada ona prođe.


Kakav je položaj Srba kao manjine u zemljama u regionu?
- Što se Srba u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj tiče, postoje određeni oblici manjinske lokalne samouprave. Suštinski, svaka vlada u regionu pazi na poziciju Srba kao manjine u svojoj državi. Mislim da stvari na tom planu idu unapred. Srbija jeste, to nam svi priznaju, lider u regionu kada je reč o manjinskim pravima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online