Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.02.2011.
05:15
M. Andrić - Vesti A

Srbina oslobodili kanadski vojnici

Dobrivoje Antonijević je najstariji stanovnik Rače. Uskoro će navršiti 95 godina života. Početkom Drugog svetskog rata, 1941. godine, zarobljen je kod Kosovske Mitrovice i poslat u Nemačku, u logor kod Hamburga. Oslobodili su ga kanadski vojnici četiri godine kasnije. U rodno selo se vratio tek 1950. godine.

Dobrivoje živi sa 13 godina mlađom suprugom Milevom, a često ih obilaze kćerke Mira (59) i Mara (42). Iako je na pragu druge polovine desete decenije života, Dobrivoje još obavlja neke seoske poslove.


- I nije to neki veliki posao. Nacepam drva, nahranim šest ovaca i kokoške i pomognem ponešto supruzi u kući. Osećam da imam snage, krećem se prilično dobro. Ne znam ni sam kako sam doživeo ove godine, valjda je tako suđeno - kaže Dobrivoje.

Dobrivoje Antonijević još cepa drva

Veli da je u životu imao mnogo teškoća. Ostao je bez majke samo tri meseca po rođenju. Otac Anto, sa njim i još troje dece, napustio je rodno selu Solotušu i došao u Raču u kuću devojke Ange, koju je oženio, ali sa njom nije imao poroda. Kad je završio četiri razreda osnovne škole otišao je u Krčagovo kod Užica gde je dve godine bio sluga, potom se vratio kući, gde je bio nadničar sve do odlaska u vojsku.

- Na početku rata, 1941. godine, mobilisan sam, a ubrzo u Kosovskoj Mitrovici Nemci su zarobili ceo moj puk. Potrpali su nas u železničke vagone kojima se prevozi stoka i oterali u Nemačku.

Hvali gazdu Nemca


Imao sam sreću da me rasporede da radim kod jednog seoskog gazde Hermana Gedesa. Bio je dobar čovek. Šta je jela njegova porodica, jeo sam i ja. Nikad me nisu odvajali, a ja sam se trudio da obavim sve poslove, najčešće uz pomoć konjske zaprege - kaže Dobrivoje.

Put do logora San Bosen kod Hamburga trajao je punih sedam dana. Pristiglo nas je oko 4.000 i odmah su nas uputili pešice do 15 kilometara udaljenog logora. Više od polovine zarobljenih vojnika nije moglo da izdrži taj put pa su padali i umirali.

Preživelima u logoru su dali po porciju kuvane stočne repe i vodu.

Toliko sam bio ižedneo, da sam popio odjednom preko dva litra vode.

I danas osećam tu žeđ i to je bio razlog što sam prvi u selu uveo vodu u kuću, samo da mi je na dohvat ruke.

Dobrivoje se seća da su mu slobodu u proleće 1945. godine doneli kanadski vojnici. Vratili su ga u logor gde je imao pristojne uslove, a prilikom izjašnjavanja da li želi da ostane ili se vrati kući, odlučio se za povratak.

Vozom je došao do Osijeka. Odatle je pešice stigao do Beograda, a potom do rodne Rače. Ubrzo je otišao u Beograd gde je radio četiri godine kao građevinski radnik. Vratio se u selo 1950. godine i oženio se Milevom Sretenović iz sela Sijerač.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online