Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 25.02.2011.
22:06
Vestionline A

UN sputavaju istragu o zločinima na KiM?

Zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za francuski kanal Frans 24 da bi nedostatak dobre volje Ujedinjenih nacija mogao da sputava istragu o trgovini ljudskim organima na Kosmetu i izrazio bojazan da bi pritisci vlade samoproklamovane republike Kosova i Metohije mogli završiti kompromitacijom rada Euleksa.

Vekarić je ocenio i da su Ujedinjene nacije delom prikrile istinu povodom istrage o tvrdnjama da su krajem rata na Kosovu 1999. godine pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova bili umešani u trgovinu ljudskim organima.

UN su delom prikrile istinu: Bruno Vekarić
 


Upitan dokle je stigla istraga u Srbiji o tom slučaju, pokrenuta 2008. godine, Vekarić je odgovorio da se mnogo napredovalo, ali da ne može da saopšti detalje. On je dodao da može samo da kaže da bi srpsko tužilaštvo lako moglo da sarađuje sa međunarodnom istragom.


"Iako još nismo u mogućnosti da označimo krivce možemo da pokažemo da su se ti zločini događali na tlu Albanije", rekao je Vekarić.


Vekarić je izjavio i da je tokom šest meseci 2008. godine, misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) skrivala od srpskih istražitelja postojanje dokumenata, koja su dobijena na neformalan način od jednog novinara.


"Tražili smo tada da ih dobijemo zvanično, ali Ujedinjene nacije na Kosovu su nas uveravale da ništa ne znaju o navodnoj trgovini ljudskim organima. Poslali smo im, zatim, drugo pismo, uz fotokopiju dokumenata koje smo imali. Biro UN u Prištini nije odgovrio i dokumenta smo najzad zvanično dobili direktno iz sedišta UN u Njujorku", objasnio je Vekarić.


"Postojali su takođe elementi koji su ukazivali i da naše albanske kolege nisu govorile istinu o prirodi indicija pronađenih u Žutoj kući u Albaniji", rekao je Vekarić.


Prema njegovim rečima, srpsko tužilaštvo se suočilo i sa "opstrukcijom albanskih vlasti" jer mu je albanski tužilac Ina Rama obećala svoju pomoć, ali je ministar pravde u Tirani ubrzo otkazao svaku saradnju.


"Tada smo se upitali nisu li neke osobe pokušale da zataškaju istragu, jesu li Ujedinjene nacije zaista Euleksu prosledile sva dokumenta kojima su raspolagale i da li su se stvorili uslovi za nepristrasnu istragu u Albaniji i na Kosovu", rekao je Vekarić.
 

Što se tiče zaštite svedoka na Kosmetu, Vekarić je podsetio na loša iskustva sa svedocima u procesu Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, od kojih su neki i ubijeni, dok su drugi radikalno promenili svoje stavove.

POVEZANE VESTI

Petak 25.02.2011. 22:43
Ma sta ti stalo tupis,ko te postavi na to mesto,mi nemamo Srba u Srbiji,nego su Hrvata stavili,uzas!Znas kad ce ovaj da ucini nesto za Srbe,nikad!
Petak 25.02.2011. 22:11
Шта ти пјениш?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online