Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.02.2011.
16:38
Beta A

Srbi položili zakletvu Kosovu

Dosadašnji predsednik Skupštine Kosova i Metohije Jakup Krasnići ponovo je danas izabran na tu funkciju. Zakletvu samoproklamovanoj državi Kosovo danas su položili i predstavnici srpskih stranaka.

Jakup Krasnići

Za Krasnićija je glasalo 90 poslanika, 17 je bilo protiv, dok je troje bilo uzdržano.

Pre izbora Krasnićija verifikovani su mandati poslanika u novom sazivu kosmetskog parlamenta. Sednicom su predsedavale Fljora Brovina, kao najstariji poslanik Skupštine Kosmeta i Desanka Kostić iz SLS, kao najmlađi član parlamenta.

Sednici prisustvuje 117 od 120 poslanika, među kojima su i predstavnici srpskih partija, Samostalne liberalne stranke, Jedinstvene srpske liste, poslanik Srpske demokaratke stranke Kosova i Metohije, kao i poslanici drugih etničkih zajednica.

Za potpredsednike Skupštine izabrani su Džavit Haljiti, iz DPK, Sabri Hamiti iz DSK, Glauf Konjica iz Pokreta "Samoopredeljenje", Petar Miletić iz srpske zajednice i Enis Kervan, kao predstavnik ostalih manjinskih zajednica.

Tokom polaganja zakletve poslanici "Samoopredeljenja" su na svojim stolovima postavili zastave Albanije, koje su uklonili pošto je položena zakletva.


Nosilac Jedinstvene srpske liste Rada Trajković izjavila je prošle nedelje listu "Koha ditore" da će prihvatiti mandat, ali da ne želi da polaže poslaničku zakletvu.

Od 120 poslanika u Skupštini KiM, 100 se bira neposrednim glasanjem, dok je 20 mesta rezervisano za pripadnike manjina.

Vlada i predsednik neki drugi dan

Tači i Pacoli čekaju zvaničnu potvrdu funkcije 

Jakup Krasnići izjavio je da danas neće biti održana sednica parlamenta na kojoj bi bili izabrani vlada i predsednik. 

"Vladajuća koalicija je zatražila da se nastavi konstitutivna sednica Skupštine Kosova, koju smo mi okončali. Zbog toga je Predsedništvo Skupštine odlučilo da danas nema sednice", izjavio je Krasnići novinarima.

Prema poslovniku, vladajuća koalicija može da zatraži održavanje redovne, vanredne ili hitne sednice Skupštine, dodao je on. Ukoliko se zatraži redovna sednica, ona ne može biti održana u naredna tri dana. Zahtev za održavanje vanredne ili hitne sednice omogućiće da se sednica održi sutra, rekao je Krasnići.

Prištinski mediji su prethodno javili da se opozicija protivi da se danas održi sednica parlamenta na kome bi bili izabrani vlada i predsednik Kosova i Metohije i da je zapretila bojkotom.

Ljimaj neće u Vladu

Fatmir Ljimaj

Poslanik u Skupštini Kosmeta i bivši ministar saobraćaja i telekomunikacija Fatmir Ljimaj izjavio je danas da zbog istrage koja se vodi protiv njega ostaje van nove vlade.

"Imajući u vidu da je za mene Kosovo iznad svega, dok se ne završi istraga ne želim da budem teret institucijama i zato ne želim biti član Vlade Kosova", rekao je Ljimaj na konferenciji za novinare u pauzi sednice Skupštine Kosova.

Ljimaj je zatražio da zahtev o vladi "čistih ruku" važi za sve koji su pod istragom, da nema selektivnog pristupa i da se poštuju kriterijumi za formiranje institucija.

Ljimaj je na parlamentarnim izborima 12. decembra prošle godine osvojio više od 70 hiljada glasova i drugi je u svojoj stranci po broju osvojenih glasova, iza premijera Hašima Tačija. Euleks je u aprilu prošle godine zvanično počeo istragu protiv Ljimaja i direktora kancelarije za javne nabavke u tom ministarstvu zbog sumnje da su izvršili krivična dela primanja mita i zloupotrebe ovlašćenja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online