Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.02.2011.
13:07
B. Božin - Vesti A

Bolji status za srpsku policiju

Policijski sindikat Srbije je od pre dve godine član Evropske policijske unije (EPU), koja okuplja bezbednjake iz oko 50 evropskih država i broji više od 300.000 članova. Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata i član Upravnog odbora EPU govori za "Vesti" o aktuelnim zbivanjima u evropskoj i srpskoj policiji.

- U ovu Uniju se ne ulazi po automatizmu, nego na osnovu ostvarenih rezultata i ideala koji se poklapaju sa evropskim sindikalizmom - kaže Mijailović, koji je prošle nedelje u Berlinu učestvovao u radu tog tela i prisustvovao Konferenciji evropskih ministara unutrašnjih poslova.

Bolji od suseda: Veljko Mijailović (desno) na konferenciji u Berlinu
 


Čime ste skrenuli pažnju na sebe i sindikat na čijem ste čelu?


- Za vrlo kratko vreme uspeli smo da dođemo do reprezentativnosti i pokrenemo pitanje posebnog kolektivnog ugovora, za šta je našim susedima u regionu trebalo između 12 i 15 godina. Mađari i Bugari su ušli čak posle nas u EPU. Za izradu posebnog kolektivnog ugovora angažovali smo tim stručnjaka i uložili 2,5 miliona dinara.


Upravo oko tog posebnog kolektivnog ugovora se lome koplja. Dok je Vaš sindikat pregovarao sa Vladom, Nezavisni sindikat policije je štrajkovao?


- Policijski sindikat Srbije je sa ministrom Dačićem potpisao zajedničku izjavu u kojoj

Druga strana kontrole


- Na Konferenciji ministara su mnoge svetske firme ponudile tehnologije i opremu za unapređenje rada policije. Iako su i srpskoj policiji sigurno neophodne tehnološke inovacije, na drugoj strani imate opasnost od pomalo bezobzirne kontrole građana. Sve se forsira u interesu bezbednosti, dok na drugoj strani neko veoma želi da vas kontroliše. Mislim da tu treba naći neku sredinu, a ne da građani budu kunići koje ćemo da pratimo iz dana u dan - upozorava Mijailović.

se prihvataju naši zahtevi vezani za kolektivni ugovor i on će, prema Dačićevoj izjavi biti u Vladi Srbije potpisan tokom ove nedelje. Ovim kolektivnim ugovorom, osnovica za plate policajaca se po prvi put izjednačava sa osnovicom za pripadnike Vojske Srbije. Usvajanjem posebnog kolektivnog ugovora, plata bi trebalo da bude veća za oko 50 odsto.


Koliko su vaši zahtevi za poboljšanje materijalnog statusa policajaca realni i u skladu sa opštom situacijom u društvu?


- Naša ambicija nije da se policijski službenici obogate, niti će se to realno desiti. Osnovno je da se približimo standardima EU o bezbednosti, a ovo je prvi uslov da bi mogli da krenemo u tom pravcu.


Evropa je opsednuta time kako da pojača bezbednosne sisteme u strahu od terorističkih napada. Da li je to bila glavna tema u Berlinu?


- Dosadašnji pokušaj da se uvede sistem pasoške kontrole na aerodromima, koji bi isključio policiju, pokazao je u praksi mnogo manjkavosti. Mogli ste da poturite lažni dokument, lažni otisak prsta, a da mašina to ne može da prepozna. Ovoga puta nam je predstavljen novi sistem zaštite, koji povećava bezbednost, ali ne isključuje ljudski faktor. Nama je u interesu da naše kolege ne ostanu bez posla, jer nijedna mašina ne može da ima iskustvo kao čovek.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online