Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 21.02.2011.
11:01
N.S.P. A

Putin dovlači bagere u Srbiju

Zvaničnom posetom Beogradu, najavljenom za kraj marta, premijer Rusije Vladimir Putin želi da ojača ekonomski uticaj u Srbiji, i to na taj način što će posredovati otvaranju mešovitog srpsko - ruskog preduzeća, saznaju "Vesti".

Naime, Rusi nameravaju da u Srbiju dopreme najsavremeniju mehanizaciju koju sada koriste za izgradnju objekata za potrebe Zimske olimpijade u Sočiju 2014. godine i da započnu posao sa srpskim partnerima. Prema izvorima "Vesti" ruske firme zainteresovane su da grade u Srbiji velike infrastrukturne projekte, od puteva do železnica, a u "igri" je i gradnja metroa.

Prethodnica ruskih neimara: Vladimir Putin

Politički analitičari ističu da Putin u našu zemlju dolazi u vreme velike unutrašnje krize, a period oko obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja odabran je kako bi se srpska javnost podsetila ko im je od velikih sila pravi prijatelj.


I ruski predsednik Dmitrij Medvedev u posetu Beogradu 2009. godine je došao 20. oktobra, na dan kada je Crvena armija oslobodila Beograd 1944. godine.
Analitičari ističu da su ekonomski odnosi dve zemlje u stalnom usponu.

Srbija je lane uspela izvozom da pokrije 25 odsto uvoza iz Rusije, što je značajno više nego proteklih godina.

Medvedev bio već dva puta


Sadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev dolazio je u Srbiju u dva navrata - u februaru 2008, nakon potpisivanja sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije i prodaji Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu, a zatim i u zvaničnoj poseti Beogradu 20. oktobra 2009. godine. Medvedev je dobio odlikovanje od SPC, postao je prvi strani državnik koji je govorio u Skupštini Srbije.

Ukoliko znamo da tri četvrtine uvoza iz Rusije čine nafta i gas, tako da se ako se izuzme polje energetike, jasno vidi da Srbija praktično ima ravnotežu sa Rusijom.


Otvoreno je i pitanje ruskog interesovanja za kupovinu Telekoma. Osim toga, Rusija nastoji da obezbedi da eventualne promene u vlasti, bilo kroz rekonstrukciju, bilo na novim izborima, ne utiču na dosadašnje sporazume, koje su dve zemlje potpisale.


Očekuje se da će se Putin sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.


Krajem naredne nedelje u Beograd bi trebalo da stigne prethodnica ruskog premijera koja će biti sastavljena od članova njegovog kabineta i ljudi iz sektora bezbednosti koji bi u Beogradu ostali nedelju dana kako bi ugovorili sastanke i bezbednosnu proceduru.


Nije poznato koliko dana će trajati poseta. Putin je poslednji put posetio Beograd u svojstvu predsednika Rusije 2001. godine, a u planu je bila još jedna njegova poseta (2007. godine), ali je ipak otkazana.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.02.2011. 11:10
Лепшу вест нисам видела од почетка године!!!!!!! :))))
Ponedeljak 21.02.2011. 11:23
Жив био Путине, на многаја љета! Ајде још, кад већ посредује за економију, нека посредује и за ратно наоружање! Треба нам једно 200-250 Сухои-ја и 20ак С-400 (Восток - против ваздужни систем)
Ponedeljak 21.02.2011. 18:39
Руси намеравају да допреме механизацију... Руске фирме заинтересоване... Очекује се да ће се Путин састати... То ме много подсећа на рашомонијаду око Икее. -Мућак! Видим овде приличну еуфорију. Били су Руси и на Косову. -Мућак! Волео бих када би нам неко сталожено (без мржње и минусирања) објаснио шта изазива толику, фолклорну, еуфоричну љубав и наду у Русе. Немојмо само о Ивану Грозном и Кулину Бану. То је било јако давно. Срби су били у Шпанском рату да помогну али не видим да тамо гаје свенародну љубав према нама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online