Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.02.2011.
16:38
Vestionline A

Vojna industrija izvozna sila Srbije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna industrija, za vreme njegovog mandata, ugovorila poslove u inostranstvu vredne više od milijardu dolara i najavio osvajanje novih tržišta u Angoli, Gabonu i Kongu i sklapanje konačnih dogovora u Libiji i Kuvajtu.

Šutanovac: Vojna industrija - ponos Srbije
 

"Ugovorom od 400 miliona dolara za izgradnju tri vojne fabrike na severu Afrike, koji je stupio na snagu krajem prošle godine, ostvarili smo više od obećanih milijardu dolara ugovorenih poslova za vreme mog mandata", rekao je Šutanovac i dodao da će tim ugovorom biti obezbeđeni poslovi i za građevinsku industriju naše zemlje.
 

Šutanovac je, u intervjuu za časopis "Korak" Privredne komore Srbije, naveo da je u njegovom mandatu do sada od izvoza naoružanja i vojne opreme naplaćeno 750 miliona dolara i precizirao da je tokom 2007. godine izvezeno naoružanja i opreme u vrednosti 75 miliona dolara, 2008. godine 183 miliona, 2009. godine 246 miliona, a 2010. godine - 247 miliona dolara.
 

"Sloboda“ iz Čačka je možda najbolji primer, jer je 2007. njen izvoz bio tri miliona dolara, prošle godine oko 36 miliona dolara, a sada očekuje ugovor u vrednosti od oko 70 miliona, čija bi realizacija bila u narednih sedam godina, rekao je ministar odbrane.
 

U sedam fabrika namenske industrije u Srbiji trenutno radi oko 9.000 ljudi, stalno ili povremeno, a zahvaljujući novim izvoznim poslovima, od 2007. do danas je zaposleno oko 3.000 novih radnika, dok je u protekle tri godina kroz socijalni program ili u penziju otišlo oko 2.000 radnika, što je pozitivno izmenilo kvalifikacionu i starosnu strukturu zaposlenih, istakao je Šutanovac.
 

Ocenjujući da je domaća odbrambena industrija izvršila proboj na tržište Iraka, ugovorom u vrednosti od oko 300 miliona dolara, on je dodao da su na tržištu SAD ugovoreni izvozni poslovi za 85 miliona dolara, u Avganistanu za 29 miliona dolara, u Belgiji za 23 miliona dolara, i da postoji saradnja i sa Italijom i Libijom.
 

Ministar odbrane je nagovestio i mogućnost da Srbija dobije posao na remontu i modernizaciji tenkova M-84 u Kuvajtu i objasnio da bi kroz taj posao mogle da budu uključene i vojne industrije iz bivših jugoslovenskih republika i zemalja EU, a u skladu sa ekonomskim kriterijumima.
 

"Postoje velike šanse da dobijemo taj posao", naglasio je Šutanovac, dodajući da u Libiji i Angoli postoji interesovanje za izgradnju i opremanje vojnih bolnica po ugledu na našu VMA, što bi pre svega značilo posao za našu građevinsku industriju, ali i posao trajnog vezivanja tih država za Srbiju u oblasti vojne medicine.
 

"Imamo i veći potencijal na inostranim tržištima, ali su neophodna i ulaganja u fabrike", istakao je Šutanovac.
 

Ministarstvo odbrane planira da ove godine da u namensku industriju Srbije investira 15 miliona evra avansno, kako bi se fabrike opremile najmodernijim mašinama i radile većim kapacitetom, a kasnije nam tu investiciju vraćale kroz isporuke naoružanja i vojne opreme, kaže on.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 19:43
a srpsku vojsku ne pominje kao najisplativiji (za njega licno) izvoz.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online