Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 19.02.2011.
20:14
Beta A

Nova svedočenja: Odradili smo pet Srba odjednom

Albanski svedoci sa Kosova dali su detaljna svedočanstva o ubijanju zarobljenih Srba radi prodaje njihovih organa i o zakopavanju stotine leševa da bi se prikrili tragovi ubijanja civila, navodi se u jednom dokumentu Ujedinjenih nacija u koji je imala uvid američka agencija AP.

Nova svedočanstva o ubistvima zarobljenih Srba
 

U tom dokumentu na oko 30 stranica, objavljene su optužujuće izjave najmanje osmoro ljudi, ali svetska organizacija nije na to obratila potrebnu pažnju, konstatuje američka agencija u izveštaju iz Prištine.

UN su 2004. kratko istraživale ovaj problem, ali nisu sproveli punu i opsežnu istragu.

U dokumentu se utvrđuje navodna "šema za privođenje zarobljenika" Oslobodilačke vojske Kosova po okončanju sukoba 2000. da bi njihovi bubrezi, jetre i drugi organi mogli biti izvađeni u kući u kojoj je postavljena medicinska oprema.

Predstavnicima UN svedoci su rekli da je kuća bila opremljena posebnom opremom i medicinskim osobljem su sprovodile operacije.

Pol Kofej, glavni sudski zvaničnik na Kosovu, pisao je u decembru 2003. Džonatanu Stuču, zvaničniku tribunala za Jugoslaviju zaduženog za istragu na Kosovu, da su navodni zločini prijavljeni UN-u od strane "više neproverenih izvora".

Kofej je rekao da su informacije "zasnovane na razgovorima sa najmanje osam izvora, čiji kredibilitet nije siguran, a svi su Albanci sa Kosova ili iz Crne Gore koji su služili u OVK".

Detalji sa razgovora su predočeni pre više od sedam godina tribunalu UN u Hagu koji je nadležan za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Niko nije izveden pred sud, ocenio je AP.

Jedan od izvora je citiran da je rekao istražiteljima da su dve prve operacije vađenja organa urađene da bi se "probili na tržište" i da su kasnije trgovci mogli da zarade 45.000 dolara po žrtvi.

"Najveća isporuka je bila kada smo odradili pet Srba odjednom, tada smo imali sreće", rekao je izvor prema izveštaju. "Ostale pošiljke su obično bile između dvoje i troje Srba".

Taj svedok je objasnio istražiteljima da su radnici na Rinas aerodromu pored Tirane i na aerodromu u Istanbulu u Turskoj gde su navodno organi nošeni na prodaju bili podmićeni da "zažmure na jedno oko".

Let između dva grada traje oko sat i 45 minuta kazao je izvor UN-u, a kuća gde su organi vađeni je na dva sata vožnje od aerodroma. Ukoliko se stave u led posle vađenja organi su upotrebljivi nekoliko sati. Pluća i srce oko šest sati, jetra između 18 i 24, a bubrezi od 24 do 28 sati.

Dva svedoka tvrde da su učestvovali u transportu organa do aerodroma. Oni očigledno potvrđuju optužbe koje je izneo izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je u nedavnom izveštaju rekao da zapadne sile ignorišu izveštaje da ne bi destabilizvale Kosovo.

Martijev izveštaj iz decembra imenuje Premijera Hašima Tačija, bivšeg vođu OVK, kao čoveka koji stoji iza mreže trgovine organima i organizovanim kriminalom.

Tači je odbacio optužbe i založio se za međunarodnu istragu.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 21:05
AKO BILO KOJI SRBIN IKAD SEDNE ZA PREGOVARACKI STO SA OVIM MONSTRUMIMA SA OVIM ZLIKOVCIMA,NAROD SRBIJE TREBA DA GA KAMENUJE,OVO JE STRASNO,OVO JE KRSELJE SVIH LJUDSKIH PRAVA,OVI SU GORI OD DOKTORA MENGELE,SRBIJA NESME DA POGAZI OVE ZRTVE,NEMA DIJALOGA SA MONSTRUMIMA I UBICAMA!
Subota 19.02.2011. 20:20
majko mila !
Subota 19.02.2011. 20:41
U stvari tu je bio glavni problem da se obezbede dobro sterilisani instrumenti, ledi i posude za transport zbog primaoca.Davalac nije bio bitan. Ali dok se ne dokaže krivica mi ćemo pregovarati sa organizatorima zbog dobrosusedskih odnosa i kandidature za EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online