Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.02.2011.
06:24
Press A

Hrvatski tanker pun nafte nasukan u Srbiji

Hrvatski rečni tanker-samohotka "Siscija", sa oko hiljadu tona eko-dizela, već šest dana je nasukan na rečnom sprudu na Savi nedaleko od Šapca, na 96. kilometru od Beograda. Svi pokušaji oslobađanja broda do sada su bili neuspešni, a meštani najbližeg sela, Mrđenovca, i ostalih mesta duž toka reke strahuju od izlivanja nafte i ekološke katastrofe.

Nasukani hrvatski tanker nedaleko od Šapca
 

Prema rečima Radisava Simića, oficira Odeljenja rečne policije, tanker u vlasništvu kompanije "Dunavski lojd" iz Siska išao je od Bosanskog Broda ka Pančevu, a nasukao se prošle subote oko 18.30 časova.


- Pokušali su neki brodovi da ga iščupaju iz peska u koji je upao, ali bezuspešno. U Lučkoj kapetaniji smatraju da nema opasnosti od izlivanja nafte - rekao je Simić za "Pres".


Pogrešio navigator

Meštani Mrđenovca pričaju da se na brodu nalazi četvoročlana posada i da svakodnevno komuniciraju sa njima.


- Jedan momak sa broda nam je rekao da su se nasukali zbog greške navigatora. Omašili su plovni put i završili na peščanom sprudu. Često se dešava da se ovakvi brodovi zaglave, jer Hrvati ne poznaju put, a ovi sa broda su nam se požalili i da reka nije obeležena kako treba. Ovaj deo Save je pun ribe i ne daj bože da procuri onolika nafta koju prevoze. Sva riba odavde do Beograda će pomreti - priča meštanin koga su novinari zatekli u blizini nasipa.

Kako "Pres" saznaje, brod nema odgovarajuću opremu za zaštitu, koja je obavezna prilikom prevoza opasnih materija. Ipak, u "Dunavskom lojdu" tvrde da nema opasnosti od izlivanja nafte.


- Tanker je prevozio oko hiljadu tona naftnih derivata iz Bosanskog broda i nasukao se u subotu uveče u blizini Šapca, tačnije kod mesta Mrđenovac, jednoj od najkritičnijih tačaka na plovnom putu - rekao je za "Pres" kapetan Kapetanije pristaništa u Sremskoj Mitrovici Stevan Živanov.


Direktor "Dunavskog lojda" Velibor Gacik kaže da su pokušali rezervnim brodom da izvuku "Sisciju", ali da nisu uspeli, pa sada čekaju da poraste vodostaj i nadaju se da će tanker tada moći da nastavi plovidbu.


Inspektori na terenu

Načelnica vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Ljiljana Anđelić istakla je za "Pres" da je vodoprivredni inspektor bio na terenu.


- Sve je u redu i nema opasnosti od izlivanje nafte. Ipak, da se, ne daj bože, tako nešto desilo, inspektori bi obavestili hidrometeorološki zavod, kako bi uzeli uzorke vode, a na teren bi izašli i ekološki inspektori. U takvim situacijama odmah se sprečava i da voda stigne u sistem za vodosnabdevanje - objasnila je Anđelićeva.

Subota 19.02.2011. 09:58
Навали народе! Пљуц, пљуц, пљуц по Србији!
Subota 19.02.2011. 09:18
To se dogadja kada drzava ne vodi racuna o plovnim tokovima u Srbiji !
Subota 19.02.2011. 10:12
Sad lepo akciju kao u vreme sankcija, zovnite ekipu iz Kladova i resen problem preko noci ( takvo im radno vreme ).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online