Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 18.02.2011.
19:29
Vestionline A

''Zukorlić pokušava da opstane na brodu koji tone''

Zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić smatra da izjave muftije Muamera Zukorlića o egipatskom scenariju u Srbiji treba ozbiljno shvatiti iako lično smatra da one nemaju neku jačinu i da su samo pokušaj "opstajanja u brodu koji tone".

Obraćajući se u sredu vernicima u sportskoj hali u Novom Pazaru povodom godišnjice rođenja proroka Muhameda, Zukorlić je vlastima u Beogradu poručio da "uzmu lekcije iz Egipta i Tunisa".

Pošto smo muslimani, pošto smo u Srbiji onda naš pravac treba da bude Islamska zajednica Srbije: Muhamed Jusufspahić (desno)
 


Jusufspahić je ocenio da bi se pre moglo reći da su se Egipćani proteklih nedelja ponašali po ugledu na događaje u Srbiji od pre nešto više od decenije. Zato, smatra on, bilo kakvo porođenje tog tipa nije primereno.

"Muslimani Srbije, Bošnjaci, nemaju takav odnos prema svojoj državi, bar tako bi trebalo da govore oni koji su lideri, a pogotovo oni koji se predstavljaju kao verski lideri", rekao je Jusufspahić.

On je ocenio da je odgovornost sada na bošnjačkim političarima koji sede u Vladi Srbije ili svih koji imaju svoje stranke.


"Njihovo delovanje je u ovom slučaju presudno, ali je odgovornost i na islamskoj zajednici zbog toga što Muamer Zukorlić nosi ovu odeždu, džumbe i ahmediju, i svaka vrsta zbunjivanja u tom smislu treba biti sprečena", rekao je Jusufspahić i dodao da je odgovornost i na državi i svim državnim strukturama.


Ono što je nama potrebno jesu poruke mira, jer bi bilo kakva nestabilnost u državi i regionu mogla imati nesagledive posledice kakvih smo bili svedoci u periodu koji je iza nas, dodao je on. Jusufspahić je istakao da je posle Zukorlićevog "govora mržnje" oskrnavljena džamija u Šapcu i podsetio da je tako bilo i onog 17. marta 2004. godine kada su spaljivani manastiri na Kosovu i Metohiji, a kao odgovor tome u Nišu i Beogradu su gorele džamije.

"Govorim kao musliman, kao Bošnjak koji pripada Islamskoj zajednici Srbije i kao Bošnjak, musliman koji živi u Srbiji, koji je njen građanin… treba da znamo ko smo, gde smo i onda ćemo znati kuda ćemo. Pošto smo muslimani, pošto smo u Srbiji onda naš pravac treba da bude Islamska zajednica Srbije", poručio je Jusufspahić.

Zukorlić meša politiku i veru

Predsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) Rešad Hodžić rekao je da ne vidi "logičnu vezu, jer je u Egiptu i Tunisu narod nastojao da skloni diktatore", dok je u Srbiji situacija sasvim suprotna "jer muftija želi da uz pomoć versko-političkih organizacija dovede faraone na vlast".

On je istakao da jedan važan verski događaj, kakav je skup kojim je obeležen dan rođenja poslanika Muhameda, dobio ogromnu "mrlju", jer nije bio mesto za političke govore.

Narodni poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević smatra da je asocijacija na tuniško ili egipatsko proleće borba protiv ambicija ljudi koji bi da kontrolišu veru, nacionalni, društveni i politički život u jednoj zemlji.

On je muftijinu izjavu ocenio bombastičnom i kao način ulaska u predizbornu kampanju na predstojećim izborima za nacionalni savet Bošnjaka.

Ministar bez portfelja u Vlade Srbije Sulejman Ugljanin, koji je i lider SDA, kaže da Zukorlićeve najave "egipatskog proleća" u Srbiji odvraćaju potencijalne investitore, što otežava napore u otvaranje novih radnih mesta.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 19:34
Нисам знао да је Зукорлић вођа навијача. Мало, мало па га видимо у некој спортској хали.
Subota 19.02.2011. 00:19
Ja ću samo reći šta je sarkozy rekao , ali za Srbiju : "ili voliš i poštuješ Srbiju ili je napusti ". Alternative nema !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online