Subota 29. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 18.02.2011.
14:52
Vestionline A

Srbija ima evropsku budućnost?

Potpredsednik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je danas da Srbija ima evropsku budućnost u koju želi da ugradi identitet većinskog naroda, ali i svih građana koji žive u zemlji.

Đelić je na zajedničkom zasedanju Saveta biskupskih konferencija Evrope (CCEE) i Konferencije evropskih crkava (KEK) u Beogradskoj nadbiskupiji rekao da su teme evropskih integracija ili nacionalnog identiteta i religije u centru zbivanja u 21. veku.


"Evropska konstrukcija koja pokušava da ide protiv nacionalnog identiteta, religioznog osećanja i pripadnosti grupi osuđena je na neuspeh. To je kao kada bi neko pokušao da zameni nešto što vekovima postoji sa nečim što tek treba da se izgradi", rekao je Đelić.

Veruje u svetlu budućnost: Božidar Đelić
 


On je ukazao da je bilo momenata kada se nacionalni identitet zloupotrebljavao, odnosno koristio ne da bi se odbranilo ono što je svojstveno datoj grupi, nego da bi se proizveo konflikt.


"Zbog toga je veoma bitno da dijalog oko pitanja evropskih integracija i nacinalnog identiteta i religijske pripadnosti bude aktivan, da se radi u sinergiji, ali i da se prepozna da je evropska konstrukcija moguća na drugačiji način od nekih drugih konstrukcija", rekao je Đelić.


On je istakao da "ne treba tražiti modele tamo gde nisu primenjivi", kao i da Evropa treba da napravi sopstveni model.

Đelić je ukazao da se u Srbiji "neretko čuju glasovi da je evropska konstrukcija katolička, a sledeća članica Evropske unije Hrvatska". On je dodao i da se kaže da su "problemi EU u zemljama pravoslavne veroispovesti - Grčkoj, Bugarskoj ili Rumuniji" i ocenio da bi o tome trebalo otvoreno da se govori.

Niko ne koči integracije

Đelić je istakao da svi čelnici vladajuće koalicije žele da se održi stabilnost i kontinuitet u pogledu evropskih integracija zemlje i dobijanja statusa kandidata ove godine kao centralnog strateškog cilja.

"Niko ne koči. Svi čelnici vladajuće koalicije žele da se održi stabilnost i kontinuitet, ne samo zbog ispunjenja naših ciljeva u domenu evropskih integracija, ne samo zbog investitora, već i zbog građana", rekao je Đelić na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije prilikom predstavljanja Izveštaja o sprovođenju izmenjenog i dopunjenog Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU (NPI).

On je dodao da je postojeća vlada formirana sa vrlo jasnim mandatom, a to je da što brže približi Srbiju EU i da je dobro što se to opredeljenje jasno ponovilo u proteklim danima.

POVEZANE VESTI

Petak 18.02.2011. 15:01
Što nije na tom zasedanju rekao da opada konstantno procenat podrške građana za ulazak u EU? ! Ako 20% ljudi se izjasni za EU - kladim se da nema realno ni toliko. Samo neće da kažu o kojoj brojci je reč.
Petak 18.02.2011. 17:46
On ce da prica o ulasku u EU sve dok mu ne kazu da mora da se vrate kuce na Senjaku i Dedinju predratnim vlasnicima. Znao je dobro da se kupuje kradena roba, pa neka traze pare od onih koji su im prodali tudje. Dosta su zatezali sa ovim i onim, dolazi im crni petak pa ce onda da vicu protiv Evrope i suda u Strazburu. Bice kao Broz -priznajem samo sud svoje partije.
Petak 18.02.2011. 19:20
Није ми јасно како их није стамота да тако лупетају. Кад у ту ЕУропску унију буду убачене и Албанија и Босна свакако да ће бити и Србија, хтела она то или не. Свакако да је немогуће да на територију неке уније постоји комадић који је правно ван ње. Кад будемо и стварно остали задњи онда ће се наћи неки паметњаковић да нам каже да је Србија предала "апликације" и да "има будућност".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online