Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.02.2011.
19:47
Beta A

Nasilje nad decom se prijavljuje devet puta nedeljno

Seksualno nasilje nad decom u Srbiji se, prema podacima Incest trauma centra, prijavi devet puta nedeljno, a samo pet odsto građana je spremno da prijavi takvu vrstu zlostavljanja, rekla je danas direktorka tog centra Dušica Popović.

Procenat zlostavljane dece u Srbiji je poražavajuć
 

Kao ključan problem Popović je, na okruglom stolu u Beogradu, istakla činjenicu da se o toj temi u Srbiji jako malo govori, odnosno da se seksualno zlostavljanje u Srbiji prijavi u samo 10 odsto slučajeva.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić rekla je da je najteži oblik nasilja nad decom seksualno zlostavljanje koje "ostavlja dugotrajne posledice na život deteta".

Kako je navela, "u Evropi se smatra da je jedno od petoro dece u toku života pretrpelo seksualno nasilje, a to je jedna od četiri devojčice ili jedan od šest dečaka".

"Kod nas podataka o seksulanom zlostavljanu nad decom ima jako malo, pa se u Srbiji samo 10 odsto slučajeva prijavi, a smatra se da je samo tri do šest odsto otkriveno, od kojih se samo tri odsto dokaže i sankcioniše", rekla je Lukšić-Orlandić.

Prema njenim rečima, počionici su po pravilu osobe od poverenja i one koje za dete predstavljaju autoritet, a ponekad su to i starija deca koja čine nasilje nad mlađom, jer su preuzela takav model ponašanja.

"Zato ta deca ćute, pate u tišini, a ponekad je ta patnja doživotna, jer tragovi takvog vida nasilja...ostaju za ceo život", kazala Lukšić-Orlandić.

Kako je zaključeno, najbolje rešenje za smanjenje seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji je uvođenje te teme u obrazovni plan i program, tako da deca konstantno uče - od vrtića do fakulteta.

Nevladina organizacija Incest trauma centar pokrenula je inicijativu da se tema seksualnog nasilja uključi u sistem obrazovanja, kao dodatak predmetu "Građansko vaspitanje" u okviru nacionalne kampanje protiv seksualnog nasilja "Ja koju/kojeg niko ne poznaje".

Zahtev inicijative prosleđen je Ministarstvu prosvete koje je u septembru prošle godine odgovorilo da je "zahtev upućen u Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja radi davanja stručnog mišljenja" i od tada nisu dobili nikakav odgovor.

Projekat Incest trauma centra "Ja koju/kojeg niko ne poznaje" do sada
je podržalo 119 različitih organizacija i ustanova, od kojih je 57 državnih institucija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.02.2011. 20:18
nastrane kretencine, pedofile treba obesiti na sred trga. javno. licno bi im presudio. samo da znam nekog pedofila. jetru bi mu iscupao golim rukama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online