Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Sreda 16.02.2011.
11:06
Večernje novosti A

Postaju stranka da ih ne bi zabranili

Desničarske organizacije, koje se suočavaju sa postupkom zabrane koji se protiv njih vodi pred Ustavnim sudom, pokušavaju da se registruju kao stranke i tako izbegnu zabranu delovanja.

Pokret "1389" već je najavio da će se preregistrovati u političku stranku, pod nazivom Srpski narodni pokret "Naši 1389". Ivan Ivanović iz ove organizacije kaže da će uskoro početi sa akcijom prikupljanja 10.000 potpisa, kako bi se upisali u registar političkih partija.

On kaže da ne postoje zakonske prepreke da kao 77. stranka "zasijaju" na političkom nebu Srbije, jer će se registrovati pod potpuno novim nazivom. I to će im pomoći da "prežive" jer naziv pod kojim su delovali, pa ni grupacija koja je gonjena, neće kao takvi više postojati.

Međutim, novo ime nikoga ne može da amnestira ako se opet ogreši o Ustav i zakone, kaže bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

"Kao što niko ne može da zabrani nijedan vid udruživanja građana, tako su i sve organizacije, uključujući tu i verske zajednice, sindikate, pa i političke partije u istom 'režimu' ukoliko prekrše zakon. Tužilaštvo može podneti zahtev za njihovo gašenje ukoliko ruše ustavni poredak, ugrožavaju ljudska i manjinska prava i izazivaju rasnu, nacionalnu i versku mržnju", kaže Vučetić.

Pored zahteva za ukidanjem "1389", Republičko javno tužilaštvo dostavilo je Ustavnom sudu još dva predmeta - za zabranu političke organizacije "Nacionalni stroj" i udruženja građana "Obraz". Njihovi lideri su trenutno u zatvoru i njihove aktivnosti su zamrznute.

Posle više od decenije delovanja u nevladinom sektoru i "Dveri srpske" najavile su ulazak u političku arenu.

"Mi nismo u paketu organizacija kojima preti zabrana, naši stavovi jesu oštri i antirežimski, ali nisu nasilni. Razlog ulaska u politiku nije pokušaj da se zaštitimo od ukidanja, već katastrofalno stanje u zemlji", rekao je Vladan Glišić, član UO "Dveri".

Sreda 16.02.2011. 11:23
samo napred. srbiji nedostaje starnka poput vas. stranka koja ce stititi srpske nacionalne interese.
Sreda 16.02.2011. 11:14
Kako onda tužilaštvo ne pokreće pitanje zabrane LDP koji krši ustav prekrajanjem države. Ili bar da zatraži odgovornost LDP ambasadora u Švajcarskoj onog nesretnog Protića koji je javno rekao da bi on prvi potpisao nezavisnost Kosmeta ako niko neće. To je malo gore nego kada neko viče "spasi Srbiju i ubij se".
Sreda 16.02.2011. 11:32
Ovi nemaju sta da brinu za svoju buducnost kao politicka partija.Samo sa ovog portala dobice najmanje 20 glasova od svojih obozavaoca kojima nevalja sadasnja vlast,sadasnja opozicija i dosli su ko poruceni za ovakve kao KAJGA,SONJA,itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online