Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 16.02.2011.
08:42 >> 09:36h
Blic A

Dan državnosti obeležili i monarhisti i desničari

Paralelno sa zvaničnim obeležavanjem Dana državnosti u Orašcu, odakle je iz Marićevića jaruge krenuo Prvi srpski ustanak, praznik su juče na istom mestu proslavili ravnogoraci, monarhisti, pristalice pokreta "Obraz" i "Naši 1389".

"Obraz", "Naši 1389" i četnici u Marićevića jaruzi

VIP zvanice, ministar vera Bogoljub Šijaković, predstavnici Vojske i lokalne samouprave i princ Aleksandar Karađorđević, prisustvovali su liturgiji u crkvi u Orašcu dok su članovi desničarskih pokreta zauzimali mesta i širili transparente u Marićevića jaruzi.


Okupljeni su skandirali Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a na račun predsednika Borisa Tadića uzvikivane su pogrdne parole, koje su prekidane samo kad se klicalo prijateljstvu Rusije i Srbije. Čulo se "spasi Srbiju i ubij se, Tadiću Borise", ali i "ne damo Mladića, daćemo vam Tadića".

"Ustaj, Đorđe, ne daj nam da spavamo, ne daj kad treba Srbiju da spasavamo", pevao je iz sveg glasa stariji ravnogorac.

Gaženje zastave Evropske unije

Parastos poginulim učesnicima Prvaog srpskog ustanka prošao je u tišini više od hiljadu učesnika proslave, većinom mladih, ali tek pošto je vladika šumadijski Jovan poslao "poruku mira": "Braćo, molim vas za tišinu dok traje bogosluženje onima koji su dali svoju krv da bismo danas živeli ovde. Posle ćemo zajedno da pevamo to što je Bogu drago".  Zvižduci i skandiranje su se nastavili čim se posle parastosa pomenulo ime ministra Šijakovića, koji je u ime Vlade položio lovorov venac.

Vizuelno obeležje skupu dali su ravnogorci, njih stotinak, obučeni u imitacije četničkih uniformi, koji su obavljali i neku vrstu redarske službe, uporedo sa policijom, a najglasniji su bili "Naši 1389", koji su ovu proslavu izabrali da na njoj proglase transformaciju pokreta u partiju. Članovi ovog pokreta izgazili su zastave EU i Demokratske stranke i ostavili ih u blatu.

Skupu prisustvovao i Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića

Skup u Marićevića jaruzi završen je oko podneva, a u pola tri po podne premijer Mirko Cvetković je položio venac u spomen-crkvi na Oplencu. Ovaj događaj protekao je uz počasni stroj Garde VS i vojnu muziku, i protokol koji je pred crkvu osim manje grupe novinara pustio samo pedesetak pristalica "Kraljeve omladine", koja je disciplinovano skandirala "Živeo kralj! Živeo premijer!"

POVEZANE VESTI

Sreda 16.02.2011. 09:12
Pa kako princ Aleksandar Karadordevic nije bio sa ovim monarhistima.Pa cetnici toliko bili i dan danas odani kralju i monarhiji a on u drustvu demokrata.Pa da ima nekog obraza trebao je iz zahvalnosti prema odanosti cetnika u drugom svjetskom ratu kralju i dinastiji Karadordevic kao njihov potomak i naslednik biti uz te ljude.Ne samo da nije naucio srpski jezik vec ni da ima postovanja.Doduse mozda je nasa princeza [nezam joj ime] bila sa monarhistima da se ne naljute ni jedni ni drugi posto ga jedni vole a drugi izdrzavaju.
Sreda 16.02.2011. 10:16
Ovaj skup je samo skrnavljenje uspomene na vožda koji je bio pod uticajem ideje za stvaranje najmodernijeg društvenog uređenja u Evropi. NIje Karađorđe imao ideju da vojvode zamene dahije, i da on postane kralj inače ne bi usvajao mere i zakone sa ustavom koji je bio jedan od najmodernijih u Evropi. Ona tuga od njegovog potomka koji ne zna ni srpski blati i uspomenu na kralja Petra I koji je za svoje pare plaćao svoje troškove i umro na vojničkom krevetu. Član srpskog Ustava u vreme Petra I je glasio -štampa u Srbiji je slobodna. To je ujedno bio i poslednji kralj Srbije. Sve posle njega su bili Jugoslovenski, a ne srpski kraljevi, i srpske monarhije posle Petra I u Srbiji više nema.
Sreda 16.02.2011. 16:54
crnogorski kadar jos iz saveznih jugoslovenskih organa predstavlja koga?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online