Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Nedelja 13.02.2011.
06:17
Blic A

Radnici izrabljeni, radna mesta izgubljena, država ćuti

Zloupotreba prekovremenog rada je u Srbiji uzela maha, a radnici se u strahu od gubitka posla retko usuđuju da nepravilnosti prijave. Niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko na ovaj način država gubi radnih mesta, a poslednji podaci iz 2008. godine pokazuju da je to oko 50.000, navodi "Blic" i ističe da od ovakve situacije profitira samo poslodavac jer za jedan prekovremeni sat rada uštedi otprilike 100.000 dinara mesečno, koje bi inače morao da izdvoji za novog zaposlenog.

Radnička prava u Srbiji - mrtvo slovo na papiru

Premda je za nepravilnosti zaprećena kazna i do milion dinara, ovakvi prekršaji teško se dokazuju. I nisu samo zaposleni na gubitku, već i oni koji čekaju na zaposlenje.

Jedno je bilans a drugo istina

 

"Radim u privatnoj firmi u kojoj je plata vrlo mala, a na poslu ostajem nekada 12, nekada 16 sati dnevno. Firma mi isplaćuje samo deo prekovremenih časova jer više od toga nije po zakonu. Ako bi mi platili sve, to bi se onda videlo u bilansu," ispričao je za "Blic" Petar M. iz Leskovca.

Firme koje na ovaj način preopterećuju svoje radnike svakako neće tražiti nove koji bi obavljali višak posla. A pošto država gubi sa mnogo manjim brojem zaposlenih nego što bi trebalo, postavlja se pitanje šta ona može da učini.

Preko inspektora rada ne može mnogo, tvrde sagovornici "Blica".

Prekovremenim radom računa se svako prekoračenje utvrđenog radnog vremena, osim onog do koga je došlo preraspodelom radnog vremena.

Po Zakonu o radu zaposleni je dužan da radi prekovremeno u slučaju više sile, iznenadnog povećanja obima posla i u drugim slučajevima kada je neophodno da se u određenom roku završi posao koji nije planiran. Ovakvo tumačenje ostavlja mnoge mogućnosti za zloupotrebe, pa nije ni čudo što je sve više onih koji na poslu često ostaju i po 10, 12, pa i 16 sati, podseća "Blic".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.02.2011. 06:25
Ова власт, којој су пуна уста бриге о сопственом народу, све чини да се на нашем народу обогате њихове стране и домаће газде. Време им је истекло.
Nedelja 13.02.2011. 09:16
ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU oborimo diktaturu. nije kasno.
Nedelja 13.02.2011. 07:05
To jeste stvarno zalostno stanje mogli bi ga usporedit sa sredinom 19.stoljeca juznog dela SAD-a kad su jim jos robovi radili na plantazama . A slicno stanje u ekonomiji i odnosu gazda - radnik je u celoj bivsoj jugi i trebali bi se kao celi Arapski svet postavit za sebe i rec dosta al to ne znaci samo mijenjat vlasti ne napravis s tim nista . Javno bi trebali da kaznimo i lincamo ove t.zv. tajkune i one sto stoje iza njih , jer druga mogucnost je jos samo da riknemo od robovskog rada i gladi .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online