Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.02.2011.
02:43
Z. Marjanović - Vesti A

Vreme ne može da uništi prijateljstvo

Dragiša Miletić (91), najstariji žitelj varošice Rudnik, posle 71 godine pronašao svog dobrog prijatelja Dušana Živkovića (89) koji od 1945. godine živi u Briselu. Zapravo, Dušan je taj koji je posle sedam decenija došao na Rudnik i potražio svog starog prijatelja Dragišu. Očevici opisiju dirljiv susret Dragiše i Dušana, kojima su suze tekle niz staračka lica.

FOTOGRAFIJA IZ 1939. GODINE: Dragiša Miletić

- Ma, ovo ti je samo još jedan primer da je život pravo čudo!

Dušan i ja smo se družili do 1938. do 1940. godine, što na Rudniku, što u Beogradu.

On je na Rudnik dolazio kod svog teče Milorada Stankovića, školskog nadzornika, a kasnije i poslanika u skupštini Kraljevine Jugoslavije i nije mu smetalo da se druži sa mnom, sinom opančara.

Naprotiv, uživao je u našim dugim razgovorima. Ja sam pričao o fotografijama, a on o farmaciji jer smo maštali o tome šta ćemo u životu raditi.

Otac mu je bio vrlo imućan čovek. Bio je vlasnik, u to vreme, izuzetno uspešne štamparije i knjižare "Papirus" u elitnom delu Beograda, a ti dani našeg druženja i momkovanja stvarno su bili nezaboravni - objašnjava Dragiša Miletić, jedan od najčuvenijih fotografa u Šumadiji čije se fotografije, posebno ratne, nalaze u mnogim muzejima širom bivše Jugoslavije i sigurno najstariji fotograf u Šumadiji koji se i danas ne odvaja od fotografskih aparata.

Ratne strahote Drugog svetskog rata pokidale su mnoga prijateljstva, ali, kao na prmeru Dragiše i Dušana, ne zauvek. Poslednji put Dragiša i Dušan su se videli 1940. godine, a pre nekoliko dana ponovo su sedeli i pričali u kući Dragiše Miletića na Rudniku, ali više ne o tome šta će biti, već šta je u međuvremenu bilo.


- Decenijama sam mislio na svog druga Dušana i jednog dana se stvarno pojavio na mojoj kapiji. Iako je prošlo sedam decenija, odmah sam ga prepoznao, ali sam mislio da mi je došao kraj i da mi se priviđa.

RAT PREKINUO PRIJATELJSTVO: Dragiša Miletić

Naravno, bratski smo se izljubili i isplakali, a kada je prošla ona knedla u grlu ispričao mi je da je 1945. godine na skijama pobegao iz Slovenije u Austriju jer mu tadašnja vlast u Jugoslaviji nije bila po volji, za razliku od mene koji je bio u partizanskoj uniformi i fotoaparatom beležio sve važne događaje.

Iz Austrije je otišao u Brisel gde je završio farmaciju i gde i sada živi - priča starina Dragiša Miletić.
 

Srećni Dragiša


- Dušan Živković nedavno je imao tešku operaciju, ali odmah pošto se oporavio jedina želja mu je bila da dođe na Rudnik i da sazna šta je bilo sa mnom, baš kao što je i mene izjedala želja da saznam šta je bilo sa njim. Ako mogu da kažem da me je u ovim godinama nešto usrećilo, onda je to susret sa mojim drugom i prijateljem Dušanom - kaže Dragiša Miletić.

 
Uskoro ponovo zajedno


Dragiša Miletić i Dušan Živković su se posle mnogo godina u suzama ponovo sastali, ali su se u suzama i rastali, ali sada na mnogo kraće vreme, samo, kako je obećao Dušan, dok ne obavi neke poslove i ponovo doputuje na Rudnik.


- I sada ćemo se družiti i mislim da ćemo o svemu pričati, kao nekad, osim o devojkama jer imam utisak da nas je vreme pomalo pregazilo - šeretski nagoveštava Dragiša o čemu su on i Dušan najčešće pričali šetajući pred onaj rat Rudnikom i Beogradom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online