Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.02.2011.
15:54
Beta A

Srećković: Van matice živi 6 miliona Srba

Popis stanovništva u pet država regiona, zakazan za april, pokazaće i formalno-pravno koliko Srba živi na Zapadnom Balkanu, a procenjuje se da ih ima više od dva miliona, izjavio je danas ministar za dijasporu Srđan Srećković. U rasejanju živi oko 4 miliona Srba, kazao je resorni ministar.

Van matice živi oko 6 miliona Srba: Srđan Srećković
 


Ministar je pripadnicima srpske nacionalne zajednice poručio da se na popisu u Mađarskoj, Bugarskoj, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj izjasne kao Srbi, jer, kako je istakao, nema razloga za starah, s obzirom da je reč o demokratskim i civilizovanim zemljama, članicama EU ili državama koje su na putu da to postanu.
 

U rasejanju 4 miliona Srba

 

Srećković je podsetio da u rasejanju živi skoro četiri miliona Srba. "Više od trećine našeg stanovništva živi u svetu i treba dobro da se zamislimo nad tom činjenicom i ne dozvolimo da u Srbiji prevlada politika koja podstiče ljude da i dalje odlaze", istakao je on.
Najviše Srba, prema njegovim rečima, ima u Nemačkoj i SAD - između 800.000 i milion, zatim u Švajcarskoj, Austriji, Kanadi i Australiji.
"Nema ni jedne ekonomski razvijene i jake zemlje u kojoj ne postoji organizovani oblik naše dijaspore", istakao je Srećković i naglasio da je u bazi podataka o Srbima u rasejanju, na čijoj izradi Ministarsvo aktivno radi, trenutno registrovano 2.400 udruženja, klubova, saveza.

 

On je precizirao da, prema procenama Ministarstva, u regionu ima oko 2.120.000 Srba, što je više od četvrtine stanovništva Srbije, a najviše ih je u Republici Srpskoj - oko 1,1 milion, dok u Hrvatskoj i Crnoj Gori živi oko 200.000 srpskih državljana.


Pored država koje očekuje popis, podaci o ukupnom broju pripadnika srpskog naroda u regionu odnose se i na Sloveniju i Rumuniju.


Srećković je ukazao da pripadnicima srpske nacionalne zajednice u Albaniji više od pola veka nije bilo omogućeno da se izjasne kao Srbi, ali da se nada da će to na predstojećemo popisu ipak moći. U toj zemlji, prema procenama, živi oko 30.000 Srba.


Kada je reč o drugim zemljama u regionu, statistika iz 2003. godine pokazuje da u Makedoniji ima oko 36.000 državljana Srbije, a procenjuje se da ih sada ima i do 15.000 više.


Podaci o strukturi stanovništva, ukazao je Srećković, ne mogu biti apsolutno tačni, jer, pored ostalog, zavise i od stepena zaštite prava određenog naroda u datoj državi, pošto oni čija su prava ugrožena često strahuju od izjašnjavanja o svom nacionalnom i verskom poreklu.


"Položaj srpskog naroda u zemljama regiona ni izbliza nije onakav kakav bismo želeli da bude i kakav je zagarantovan državnim konvencijama", naglasio je Srećković i dodao da ima pomaka na bolje.


On je uveren da će reciprocitet u poštovanju prava Srba u regionu biti obezbeđen i da će pripadnici srpskog naroda, koji žive u zemljama Zapadnog Balkana, imati isti položaj kao i nacionlane zajednice u Srbiji.


"Samo ekonomski jaka i politički uticajna Srbija može da bude garant zaštite naših nacionalnih interesa, kao i zaštite prava pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona", istakao je Srećković i napomenuo da je to bila i ključna poruka nedavno održanog sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i predstavnka Srba iz zemalja u okruženju.


Ministar je podsetio da, sticajem okolnosti, veliki broj Srba živi van matične države, pa Srbija zato ima jaku i organizovanu nacionalnu zajednicu sa značajnim političkim uticajem u svim zemljama regiona.


Tu prednost treba iskoristiti za jačanje regionalne pozicije Srbije, smatra Srećković.
"Podržavamo našu nacionalnu zajednicu da budu lojalni građani zemljama u kojima žive, ali da budu što bolje organizovani, štite svoja prava, a samim tim jačaju i poziciju matične države, koja jeste i mora da bude iza njih", naveo je ministar.


Srbi su, kada je reč o regionu, konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini, a status nacionalne manjine imaju u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj.


Takav status "priželjkuju" i Srbi u Sloveniji, dok je u Austriji pokrenuta inicijativa da se od tamošnjih vlasti zatraži status nacionalne manjine za više od 300.000 Srba.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online