Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.02.2011.
12:22
Blic A

U Mrkonjićevom resoru fali 25 miliona dinara

Ministarstvo infrastrukture uknjižilo je 25 miliona dinara kao pozajmicu firmi “Koridor 10”, iako taj novac nikada nije stigao na račun zajmoprimca, tvrde u firmi “Koridor 10” kao odgovor na optužbe Državne revizorske institucije (DRI) da taj novac ova firma nije vratila Ministarstvu.

Nedostaje 25 miliona dinara iz njegovog resora: Milutin Mrkonjić
 


"Nismo uzimali nikakve pozajmice i nemamo nikakva dugovanja. Naš godišnji izveštaj uredno je prihvaćen i nema nikakvih zamerki. Gde je taj novac, ne znamo", kažu u “Koridoru 10”.

Komentarišući izveštaj DRI, kao i navode “Koridora 10”, ministar Milutin Mrkonjić poručuje da će argumente izneti na sudu i da uvažava DRI.

Mrkonjić je, inače, samo jedan od četvorice ministara protiv kojih je juče DRI podnela prekršajne prijave.

U prijavi je navedeno da ovo ministarstvo nema internu reviziju niti popisanu imovinu, ali i da u budžet nije vratilo 21 milion dinara sopstvenih prihoda, te da je iz rashoda za zaposlene isplaćivano 62 miliona dinara za rashode stručnim uslugama, a da su ugovori o delu u ukupnom iznosu od 11 miliona dinara suprotni Zakonu o radu.

Revizori navode i da nabavka obrazaca za međunarodni prevoz robe nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kao i kancelarijskog materijala (18 miliona dinara), a da su obaveze Košarkaškog kluba Borac preuzete u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara, što je za 15 miliona više od iznosa odobrenog zaključkom Vlade Srbije.

Prijave su podnete i protiv Žarka Obradovića, ministra prosvete, Saše Dragina, ministra poljoprivrede i Rasima Ljajića, ministra rada i socijalne politike.

Ljajić kaže za “Blic” da preuzima svu odgovornost na sebe i da veruje ljudima koji rade u ministarstvu. "A ako sud dokaže da sam kršio zakon, podneću ostavku na ministarsko mesto",  kaže on.

Njegovo ministarstvo, prema navodima prijave, umanjilo je obaveze prema dobavljačima za 20 miliona dinara. Avansi za nefinansijsku imovinu, prema zaključku DRI, manji su za 221 milion dinara, što se ne poklapa sa avansom koje je preduzeće “Ratko Mitrović Dedinje” dobilo za izgradnju Gerontološkog centra u Valjevu. Navodi se i da je to državno preduzeće dobilo posao izgradnje Gerontološkog centra “Jelenac” u Aleksincu vredan 19 miliona dinara bez tendera.

Ministarstvo prosvete prebacilo je zaduženje od 551 milion dinara, koliko je utrošilo za nabavku nameštaja i posteljine u vreme Univerzijade na Ministarstvo odbrane.

Rashodi ovog ministarstva veći su no što je prikazano za 53,5 miliona dinara. A između ostalih navoda, u prijavi piše da je novac namenjen studentskim i učeničkim kreditima ukupne vrednosti 17 miliona dinara iskorišćen za plaćanje provizije “Univerzal banci”.

Državna revizorska institucija je podnela prijave i protiv devet odgovornih lica u ministarstvima, među njima i u ministarstvu za nauku, koje je juče saopštilo da je postupilo po preporukama DRI i da je ispravilo sve nezakonitosti na koje je ta institucija ukazala.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 14:32
Neverovatni su, ako sud dokaže da je kriv on će se uvrediti i podneće ostavku. Ima li neko u ovoj državi da SMENJUJE ministre, oduzima imunitet i sudski goni. To je još od onog VIP salona na aerodromu počela moda da se uvrede što su ih uhvatili da kradu, podnesu ostavku i odu pevajući.
Četvrtak 10.02.2011. 16:58
Sve se zna ko krade ali nikog ne vidim u zatvoru.
Četvrtak 10.02.2011. 12:42
Vlasti i vlade se mjenjaju a lopovi sve isti.U svim novonastalim drzavama ista situacija.svi politicari postali ko arapski seici bogati a narod zivi sa 2 evra dnevno.Kako su sve nas napravili budalama a sebe milijarderima u sa luksuznim vilama i skupocjenim autima.ZIVJELA DEMOKRATIJA U SVIM BANANA DRZAVAMA EXS YUGOSLAVIJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online