Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.02.2011.
19:57
Beta A

Dogovorena nova vlada Kosmeta

Radio-televizija Kosova (RTK) objavila je danas da će do kraja nedelje biti potpisan koalicioni sporazum o formiranju nove kosovske vlade koju bi trebalo da formiraju Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Lista "Ibrahim Rugova".

Hašim Tači za govornicom parlamenta Kosova i Metohije

Pozivajući se na izvore u Tačijevoj partiji, televizija je javila da će koalicija obezbediti 65 poslaničkih mesta od 120 koliko ima parlament Kosova i Metohije. Koaliciji bi trebalo da pristupi i najveći deo poslanika iz manjinskih zajednica.

Tako će u koaliciji biti 34 poslanika iz Tačijeve DPK, osam iz Pacolijeve ANK, 22 poslanika iz manjinskih zajednica, kao i poslanik sa Liste "Ibrahim Rugova", odnosno sin prvog predsednika Kosmeta Uka Rugova, koji je bio u predizbornoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. 

Za sada nije poznato da li će Jedinstvena srpska lista, koja je osvojila četiri mandata, ući u vladu koju bi predvodio Hašim Tači. Rada Trajković, koja je predvodila JSL, rekla je da ona neće ući u Tačijevu vladu, ali je i dodala da je to lični stav, a ne dogovor unutar liste.

Očekuje se da nova vladajuća koalicija bude ozvaničena do petka, 11. februara.

Juče je Alijansa za budućnost Kosova zatražila da se formira široka koalicija DPK, DSK i AZBK, ali je to lider DSK Isa Mustafa odmah odbio ističući da će njegova stranka zbog mnogobrojnih nepravilnosti na izborima od 12. decembra ostati u opoziciji. Tačijeva partija je predlagala da se formira koncentraciona vlada koja bi imala zadatak da pripremi nove izbore za jesen ove godine.

Za sutra su najavljene konsultacije vršioca dužnosti predsednika Kosova i Metohije Jakupa Krasnićija sa predstavnicima političkih stranaka koje su ušle u parlament i očekuje se da će mandatar za sastav Vlade biti Hašim Tači.

On je tokom prošle nedelje najavio da će institucije biti konstituisane pre 17. februara, dana kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnosti Kosova i Metohije.

DPK je na izborima dobila 34 poslanička mesta, a druga je DSK sa 27 poslanika. Na trećem mestu je pokret Samoopredeljenje sa 14 poslanika. Slede AZBK sa 12 i Alijansa novo Kosovo sa osam poslanika. Poslanici manjina su osvojili 25 mesta.

Kosmetski Srbi su osvojili 13 poslaničkih mesta. Samostalna liberalna stranka je osvojila osam, Jedinstvena srpska lista četiri i SDS KiM jedno poslaničko mesto. 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 20:21
Kad ce im ovi PROEVROPSKI SRBI cestitati?Sramota ko nam upravlja Srbijom.
Sreda 09.02.2011. 20:24
Taci posteno najavljuje Srbima da su za jednokratnu upotrebu dok se ne zavrse "tehnicki" pregovori, pa na jesen novi izbori i formiranje ciste albanske vlade. Steta za Cedu i Vuka, kada zapevaju "Jesen je tuzna u mome kraju " a taman im krenulo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online