Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 09.02.2011.
21:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ukinute beneficije u Patrijaršiji SPC

Finansijska kriza uzdrmala je i Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Nakon ustoličenja novog patrijarha Irineja, tokom prošle godine ukidane su, jedna po jedna, novčane privilegije koje su zaposleni uživali, a nastavljena je i praksa da im se ne uplaćuju penziono-socijalni doprinosi, nezvanično saznaju "Vesti".

Zgrada Patrijaršije SPC u Beogradu

"Doprinosi nam se ne uplaćuju unazad četiri godine, od momenta kada se razboleo i na VMA završio tadašnji patrijarh Pavle", kažu izvori "Vesti". Ukinut je praznični dodatak, kao i novčana pomoć za zimnicu u visini jedne zarade, koja u proseku iznosi oko 30.000 dinara neto.

Dok zaposleni patrijaršijski činovnici sa više dece, a koji nisu sveštena lica i nemaju dodatne prihode po osnovu priloga sa bogosluženja u parohijskim crkvama i vršenja obreda vernicima, strahuju da bi im mogao biti ukinut i dečiji dodatak, širom Srbije niču bogomoqe kao da krize nema, a iz budžeta države Srbije, koji se puni porezom građana, odvajaju se ogromne svote novca za pomoć SPC.

Crkveni porez - da ili ne!?

 

Pitanje da li Crkve treba da budu oslobođene poreza ili da ga plaćaju razmatrale su svi režimi od završetka Drugog svetskog rata. Često su i samu SPC konsultovali, ali na kraju je rešavanje tog pitanja stavljano ad akta. I pored pojedinih nesporazuma, Srpska pravoslavna crkva u praksi uglavnom nije imala većih problema što nije plaćala porez. Crkve i verske zajednice samostalno upravljaju svojom imovinom i novčanim sredstvima, mogu da obavljaju privrednu i drugu delatnost u skladu sa propisima, a prilikom obavljanja delatnosti i obezbeđivanja prihoda mogu biti potpuno ili delimično oslobođene poreza, stoji u Zakonu o crkvama i verskim zajednicama. Doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje sveštenika može uplaćivati država, ukoliko za to obezbedi sredstva u budžetu, ili sama Crkva.

Sa izuzetkom eparhija: bačke, sremske i banatske u kojima sveštenstvo prima platu iz eparhijske kase i gde je još od doba austrugarske vladavine vernicima nametnut mesečni crkveni parohijal čiji iznos uglavnom zavisi od imovnog stanja vernika, u drugim eparhijama u Srbiji sveštenoslužitelji ali i parohijske crkve, izdržavaju se mahom od naknada za verske obrede, prodaje sveća, publikacija, ikona i prigodnih suvenira, kao i od priloga verujućih.

Finansijsko poslovanje centralne crkvene kase nadzire Patrijaršijski upravni odbor i ta tema za javnost, crkveni rečnikom kazano, spada u domen osme „svete tajne“.

SPC ne plaća porez na imovinu

 

Crkve i verske zajednice ne plaćaju i porez na imovinu. Ova olakšica obuhvata pravo na nepokretnostima, ali i pravo svojine, pravo plodouživanja, pravo na upotrebu i pravo stanovanja, pravo vremenskog korišćenja, pravo zakupa stana ili stambene zgrade u skladu sa zakonom kojim je uređeno stanovanje za period duži od jedne godine, pravo na korišćenje javnog građevinskog zemljišta površine preko ara. I novi Zakon o crkvama i verskim zajednicama u članu 30 potvrđuje da crkve i verske zajednice za obavljanje delatnosti mogu biti potpuno ili delimično oslobođene poreskih obaveza.

Ipak, nezvanično se saznaje da se svaka bogomolja sa 70 odsto prihoda izdržava od prodaje sveća, dok je sveštenicima glavni izvor zarade novac koji dobiju od naroda za verske obrede, kao i korvana - priloga koje vernici ostavljaju na centralnoj ikoni u hramu, a koji se deli sveštenicima i đakonima te crkve.

Prilozi koje ljudi ostavljaju na drugim ikonama u crkvi, kao i oni koji se na tacni prikuplja pri kraju bogosluženja idu za hram. U crkvama postoje i kasice u koje vernici mogu da ostave prilog za konkretne namene, kao što su izgradnje novih crkava ili pomoć siromašnima.

„Čak i novac koji se svešteniku daje na ruke za venčanje i krštenje, opelo i parastos, te svećenje vodice po kućama i sečenje slavskog kolača, ne odlazi u celokupnom iznosu u sveštenikov džep. Jedan deo i on mora da odvoji za svoju parohijsku crkvu, a deo se odvaja i za pojca koji pomaže svešteniku“, pojašnjavaju upućeni.

 

Bez carine na uvoz automobila

 

U vreme režima Slobodana Miloševića sveštenici su mogli da uvoze automobile bez plaćanja carine. Ta mogućnost je ukinuta, jer je bilo zloupotreba. U Crkvi objašnjavaju da bi je trebalo vratiti, jer kako kažu jedno je ako sveštenik kupi automobil kao privatno lice, a drugo ako vozilo koristi za svoju pastirsku delatnost. Ako uvozi auto kao privatno lice treba da bude u obavezi da plati sve dažbine, ali ako sveštenik automobil koristi kao službeno vozilo, za obavljanje pastirske delatnosti, trebalo bi da vozilo bude oslobođeno carine, smatraju u SPC. Prema propisima Uprave carine crkve i verske zajednice po sadašnjim propisima mogu biti oslobođene carine na uvoz robe koja se koristi isključivo u verske svrhe, ali uz prethodno pribavljen dokaz da se ta roba ne proizvodi u Srbiji. Međutim, takav dokaz se ne podnosi kada crkve i verske zajednice robu dobijaju besplatno iz inostranstva. Na osnovu carinskog zakona propisana povlastica se ne odnosi na putničke automobile, bez obzira na to da li je u pitanju uvoz ili poklon.

Kao što svaki sveštenik odvaja deo svojih prihoda za parohijsku crkvu u kojoj bogosluži, tako i svaka parohija deo svojih sredstava mora da odvoji za kasu eparhije kojoj pripada. U Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj taj procenat je oko 14 odsto. A svaka eparhija od svojih prihoda mora pet odsto da uplati u centralnu patrijaršijsku kasu (jedan odsto za izdržavanje Patrijaršije i četiri odsto na ime crkvenih taksi).

Godišnje finansijske izveštaje parohije podnose svom eparhijskom upravnom odboru koji proverava njihovu ispravnost, ali i odobrava budžet za narednu godinu. Predračun opštih rashoda i prihoda, kao i odobravanje predračuna i završnih računa eparhija donosi Patrijaršijski upravni odbor.

 

Nema plaćanja ni PDV-a

 

Crkve i verske zajednice su u vreme komunizma, ali i Miloševićevog režima, prećutno bile oslobađane poreza, na konto nacionalizovane crkvene imovine. Uvođenjem poreza na dodatu vrednost (PDV) u poreski sistem Srbije 1. januara 2005. godine omogućeno je zakonsko pravo na refakciju (povraćaj) novca od poreza tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji. Reč je o povraćaju novca od plaćenog poreza na dodatu vrednost za robu i usluge koje se odnose na versku delatnost. Zakon je izričit da se svi zahtevi za povraćaj novca od poreza koje upućuju crkvene jedinice ili manastiri preko eparhija kvartalno slivaju u Patrijaršijski upravni odbor. Zakon taksativno propisuje dobra i usluge na koja crkve i verske zajednice mogu da ostvare povraćaj novca od poreza. Među tim artiklima su sveće, tamjan, briketi, ulje i vino za obredne svrhe, brašno i beskvasni hleb, svete sasude i obredni simboli, svešteničke odežde, građevinski materijal i usluge za izgradnju i rekonstrukciju hramova, bogoslužbene knjige, verski kalendari i orgulje. Kako kažu u Poreskoj upravi Ministarstva finansija, „porez na prihode od poljoprivrednog zemljišta ne plaća se na katastarski prihod od zemljišta u svojini crkava, hramova, manastira i džamija koji su proglašeni spomenicima kulture”.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 21:26
Nema potrebe da se binete,Patrijarh Irinej,je i ovako i onako pokazao i reci i delom u kom pravcu vodi NAZALOST SPCrkvu,samo crkvu ali ne i vernike,vecina Pravoslavnih Svetosavskih Srba nece podrzati ujedinjenje sa papistima i antihristima,nego zeli sacuvati svoju pravu Pravoslavnu veru!A Irinej i njegova svita su na bidzetu Vatikana,evo spremaju se da ugoste NATO zlocince,a posle ce i papu,strasno ja neznam da li je ikad vecu sramotu i poraz u istoriji imala Srbija?SRBIJO I NASIM PREDCIMA JE BILO TESKO,ALI SU UZ BOZIJU POMOC IZDRZALI,NEODBACUJ BOGA,DA BI SE TELESNO SPASLA,DUSA JE TA KOJA NEUMIRE I NJENO SPASENJE JE NAJBITNIJE!!!!!
Sreda 09.02.2011. 21:55
nedaj nam boze ujedinjenje sa papistima, i nedaj boze ulaska srbije u nato. Daj nam boze ujedinjenje svih Pravoslavnih naroda u jednu uniju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online