Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 09.02.2011.
13:12
D. Dekić - Vesti A

Počela "seča" ministara

Dolazak bivšeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Zorana Stankovića na čelo resora zdravlja, podgrejao je priče o dugo najavljivanoj rekonstrukciji Vlade Srbije, a u političkim krugovima se spekuliše da bi posle višemesečnih najava o čistki nekih ministara, vladajuća koalicija mogla da se lati tog posla već narednih dana.

Sigurni:Mlađan Dinkić, Dragan Šutanovac, Ivica Dačić i Boris Tadić
 



Međutim, izvori "Vesti" iz vrha vladajuće koalicije kažu da od rekonstrukcije neće biti ništa, a da će taj posao uopšte i početi, skepsu izražavaju i politički analitičari.
 

Stare priče o promenama u Vladi podgrejao je koalicioni partner socijalista lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je pre desetak dana najavio da će od predsednika Srbije Borisa Tadića tražiti ostavke ministara trgovine i poljoprivrede, odnosno Slobodana Milosavljevića i Saše Dragina.
 

Obojica ministara su, kako su "Vesti" pisale, "produžene ruke" monopolista u tim oblastima, ali Marković, međutim o svojoj javno izrečenoj inicijativi, za sada ne želi da govori.
 

- Više o tome ću reći za desetak dana - odgovorio je kratko za naš list.

Sigurni Jeremić i Đelić


Šef diplomatije Vuk Jeremić je više puta smenjivan u javnosti, ali naši izvori kažu da je siguran za ostanak, naročito posle decembraske posete Rusiji gde je ugovorio strateško partnerstvo Beograda i Moskve i posetu Borisa Tadića prijateljskoj zemlji, najverovatnije u aprilu.Iako lider DS-a nije hteo Božidara Đelića u Vladi, pa je do potpredsedničke funkcije za evropske integracije stigao zahvaljujući prijateljima u Briselu, Đelić se nametnuo danas kao glavni stub evro integracija Srbije.

Tadić je razmišljao i o zameni nekih kadrova DS-a, uglavnom onih koji lošim radom mesecima pune stranice štampe. Na spisku je i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, glavni krivac za podizanje temperature u Sandžaku, koji u svom resoru grca u nepotizmu, a beleži i promašene projekte. Na rad, prigovora Čipliću ima, kako saznajemo i iz sedišta Evropske unije.

Poslednjih nedelja se na tapetu našao i ministar ekologije Oliver Dulić. Osim što se otkrilo da njegova firma trguje sa budžetskim korisnicima, Koalicija za nadzor javnih finansija je zatražila krivični postupak zbog velikih troškova za izradu sajta "Očistimo Srbiju" i reklamiranja na teniskom turniru, što je sve koštalo oko pola miliona evra.

Osim kritika javnosti u samom DS-u postoji jaka struja za njegovo smenjivanje.
Iako na duši imaju mnogo grehova, prema rečima medijskog stručnjaka Cvijetina Milivojevića, prokazani Tadićevi ministri su uglavnom vojvođanski kadar, pa bi u predizbornoj godini mnogo rizikovao da udari na pokrajinski odbor, gde je DS najjači.

Naročito na Čiplića i Dragina, pulene vojvođanskog premijera, "moćnog" Bojana Pajtića.

Suvišni Šijaković


Kao mogući "bivši" pominjani su zbog ministar vera Bogoljub Šijaković (DS) i telekomunikacija Jasna Matić (G17), čiji su resori okarakterisani kao suvišni. Na medijskom ledu je, neko vreme, bila ministarka finansija Diana Dragutinović koja bi bila počišćena kao vanstranačka ličnost.

Milivojević, donekle ironično tumači da je Zoran Stanković jednako rekonstrukcija, odnosno da zamena jednog ministra može da bude jedna vrsta rekonstrukcije, na kojoj profitira G17 plus, jer prvi pokazuju spremnost da žrtvuju partijskog u korist vanstranačkog kandidata.
 

- Ako sam razumeo Borisa Tadića, najavio je hiruški zahvat i smanjenje za deset ministarstava. Spinovao je s tom informacijom tokom čitavog decembra prošle godine i od toga ništa do sada nije bilo - ukazuje on.
 

U G17 plus očekuju da DS kao najjača partija koalicije saopšti principe izmena u izvršnoj vlasti, a koliko ova tema uopšte nije bila na dnevnom redu čulo se od potpredsednice ove stranke Suzane Grubješić koja je izjavila da se trojka Boris Tadić - Mlađan Dinkić - Ivica Dačić nije sastala pune tri godine.
 

Najviše pominjan za odstrel je kadar G17 plus ministar kulture Nebojša Bradić koji bi, čuje se u javnosti, morao da prepusti posao ministarki sporta Snežani Samardžić-Marković i zadovolji se mestom državnog sekretara u resoru sporta i kulture.

Tadić non-stop rekonstruiše


Predsednik Srbije Boris Tadić je rekonstrukciju vlade prvi put pomenuo poslednjeg dana 2008, rekavši da bi to bila "krajnja mera", a onda je izmene u kabinetu Mirka Cvetkovića najavljivao i svake naredne godine. U novembru prošle je bio ozbiljan u najavi ovakvog poteza, ali "iza nove godine" da bi već 3.januara izašao sa pričom da u državi ima prečih poslova od rekonstrukcije.


Iako je prema medijskim interpretacijama, uoči nove godine bilo susreta na vrhu radi razgovora o pretumbacijama u izvršnoj vlasti, čelnici vladajuće koalicije su se tada sastali samo da uz zdravicu jedni drugima požele srećnu 2011. U javnost je izletela potom spekulacija da je koalicioni sastanak 20.januara, ali ga je Tadić umesto na tim razgovorima proveo u krugu porodice, jer slavi Svetog Jovana.

Donekle je zabunu u epopeju o rekonstrukciji unela potpredsednica SPS Dijana Vukomanović:
 

- To ne bi bio znak slabosti vladajuće koalicije, već izraz političke odgovornosti prema cilju od kojeg ne odustajemo, a to je da ova vlada istraje na proreformskom i proevropskom kursu do kraja regularnog mandata. Personalne promene ne bi uzdrmale stabilnost institucija - kaže ona.
 

Čiplić, Milosavljević, Bogdanović, Dulić, Đelić i Cvetković

SPS, prema njenim rečima, nije promenio mišljenje o radu svojih ministara, a posebno hvali partijskog kolegu i ministra obrazovanja Žarka Obradovića, što je i pokazatelj da SPS neće dozvoliti smenu koju traže sindikati obrazovanja.
 

Da će do promena u izvršnoj vlasti doći ne veruje ni politički analitičar Milan Nikolić, mada ne isključuje mogućnost da u predizbornoj godini i vlast i opozicija manevrišu nekim potezima.
 

- Ipak mislim da je ta priča prazna i da se o tome puno govori, a ne radi ništa, pa se sve svodi na bacanje medijske prašine u oči građana - kaže on.

Dinkić trguje resorima


Izbor Zorana Stankovića za mnoge je bio veliko iznenađenje, s obzirom na to da je Mlađan Dinkić odlučio da ovaj resor prepusti vanstranačkom kandidatu. Većina na političkoj sceni smatra da je lider G17 plus, posle brojnih afera koje su pratile Tomicu Milosavljevića i stranku, želeo da popravi imidž u javnosti.


Ulazak ovog doktora u Nemanjinu 11, mogao bi da bude tačka na rekonstrukciju i pored silnih najava o čistkama i evropskih preporuka o smanjenju najveće vlade na čitavom starom kontinentu.
 

Partijski interesi tri vodeće članice koalicije su nadvladali EU sugestije, pa bi kabinet mogao da ostane neokrnjen: sa 25 resora, vicepremijerom i još dva potpredsednika.
Kako su "Vesti" pisale, predsednik socijalista Ivica Dačić ne želi da se odrekne trojice svojih ministara, a Mlađan Dinkić, koji se javno zalagao za radikalne promene u izvršnoj vlasti, nagovestio je Borisu Tadiću da u slučaju rekonstrukcije on kao ministar ekonomije i regionalnog razvoja hoće pod svoju komandu kompletan ekonomski sektor i resore finansija i trgovine.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.02.2011. 16:35
Добри дан и Доро вече Србска... - Како би идеално било оно од Боре... ---Glava manje, vise ne smatra se stetom moram da se lepo ponasam pred svetom novinari dosli cak iz inostranstva nek' padaju glave s' vise dostojanstva...
Sreda 09.02.2011. 16:59
Их да могу јабих Џеја овде поставио и све у његовој висини скратио као ограду.. - Stavite na usta hanzaplast pacovi iz podruma uzeli su vlast svaka cast pacovi iz podruma uzeli su vlast Ribe su u dubinu plivale ptice u granju posakrivale gde se pacovi nalaze to je leglo zaraze..
Sreda 09.02.2011. 13:43
Rekonstrukcija je bila aktuelna pre podizanja kredita od 295 miliona evra i dogovora oko 860 miliona evra od DT za Telekom. Sada imaju milijardu i dvesto miliona da pametno rasporede do izbora za sledećih 12 meseci. Ako im nije dosta 100 miliona evra mesečno da bacaju svojim glasačima u jasle onda stvarno jebiga.U međuvremenu će dobiti kandidaturu za EU kao Crna Gora i Turska, pa onda još jedan mandat i vozi Miško.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online