Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 08.02.2011.
16:08 >> 17:06h
Vestionline A

Uskoro štrajk i u zdravstvu

Novi sindikat zdravstva Srbije (NSZS) organizovaće štrajk upozorenja u četvrtak, 10. februara, ispred zgrade Ministarstva zdravlja u 11.30 sati, najavio je na konferenciji za novinare predsednik tog sindikata Živorad Mrkić.

Veće plate za zdravstvene radnike

Prema njegovim rečima, članovi NSZS traže povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu za 30 odsto, poštovanje kadrovskih normativa u zdravstvenoj delatnosti, prijem u radni odnos svih zaposlenih u zdravstvenoj delatnosti koji rade na određeno vreme duže od zakonom predviđenog roka i obračun države sa korupcijom u zdravstvu.


Mrkić je istakao da će zaposleni u zdravstvu raditi po režimu subote i nedelje, na osnovu čega domovi zdravlja ne bi trebalo da rade, tercijalne ustanove primaće samo hitne slučajeve, a od tog režima rada biće uzuzeta deca i trudnice.


"Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć nema pravo da štrajkuje, ali će se štrajkačima pridružiti svi koji nisu u smeni u vreme štrajka, kao i svi zdravstveni radnici širom Srbije koji su članovi NSZS", rekao je Mrkić.


On je kazao da je štrajk zaposlenih u zdravstvu neophodan da bi zdravstveni radnici mogli da prežive sa njihovim porodicama, a što se direktno odražava i na pacijente", kazao je Mrkić.


On je naveo da spremačica u zdravstvenoj ustanovi ima platu oko 15.200 dinara, plata medicinske sestre iznosi oko 34.000, a lekara specijaliste oko 67.000 dinara.


Mrkić je takođe istakao da članovi NSZS očekuju da im ministar zdravlja neće reći da para nema, jer Srbija ima para koje su na pogrešnom mestu.

Granski sindikat zdravstva "Nezavisnost" sutra stupa štrajk

 

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" najavio je danas da će sutra stupiti u štrajk tokom koga će u 132 zdravstvene ustanove biti obustavljen rad na pola sata.

 

"Održaćemo polučasovnu obustavu rada u 132 zdravstvene ustanove. Nećemo sprečavati hitne slučajeve, ali ćemo zamoliti građane da u tih pola sata, ukoliko nije hitno, sačekaju na pregled", kazao je agenciji Beta predsednik tog sindikata Zoran Ilić.

 

Granski sindikat "Nezavisnosti" zahteva izradu posebnih kolektivnih ugovora, bolji socijalni dijalog i povećanje osnovice cene rada zaposlenih u zdravstvu za 21 odsto.

 

"Na današnjem sastanku sa drugim reprezentativnim sindikatima i ministrom zdravlja u ostavci, obavešteni smo da su svi direktori dobili pismo u kome se nalaže da počnu izradu kolektivnih ugovora kod poslodavaca", kazao je Ilić i dodao da je ministar u ostavci Tomica Milosavljević najavio da će preneti Vladi zahteve sindikalaca.

 

Ilić je rekao da je sindikalno rukovodstvo "Nezavisnosti" danas definisalo svoje zahteve i prosledilo ih ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike i Vladi i da se oni odnose na primenu posebnog kolektivnog ugovora, izradu posebnih kolektivnih ugovora kod
poslodavaca i definisanje isplate za kontinuiranu edukaciju zaposlenih.

 

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" zahteva i povlačenje Predloga izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz skupštinske procedure dok se ne postigne dogovor sa reprezentativnim sindikatima, definisanje i hitno potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za socijalnu delatnost na nivou Republike, definisanje isplate jubilarnih i novogodišnjih nagrada i povećanje osnovice cene rada za
21 odsto.

 

"Nemamo ništa protiv pacijenata, naših osiguranika, mi se samo borimo za prava zaposlenih", poručio je Ilić, koji se nalazi na čelu Sindikata koji broji 20.500 članova.

 

I drugi reprezentativni sindikat predaje zahteve

 

Iz drugog reprezentativnog sindikata zaposlenih u zdravstvu - Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije takođe je najavljeno je da će sutra predati Vladi svoje zahteve za poboljšanje statusa zaposlenih i protestovati zbog nepostojanja socijalnog dijaloga.

Utorak 08.02.2011. 16:30
па овакве ствари треба да се искористе за скидање јарма са вратова грађана, вратимо Србији достојанство!
Utorak 08.02.2011. 17:02
Kako dobro uspeju da ih rasporede da ne krene sve u isto vreme. Da su svi sindikati stali samo jedan dan, bilo bi raspustanje vlade. Izgleda da sindikalne vodje imaju neki raspored palenja, kao da nisu culi za GENERALNI strajk. Zar im nije jasno da Srbija mora da stane da bi krenula napred, ovo je samo teturanje dok drzava ne proglasi bankrot.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online