Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 07.02.2011.
18:19
Vestionline A

G17: Zoran Stanković za ministra zdravlja

G17 plus predložila je danas za novog ministra zdravlja Zorana Stankovića, nekadašnjeg ministra odbrane SCG i načelnika Vojno-medicinske akademije.

Zoran Stanković

Zorana Stankovića za novog ministra zdravlja predložili su danas na sednici Predsedništva G17 plus lider te stranke Mlađan Dinkić i dosadašnji ministar Tomica Milosavljević.


Potpredsednica G17 plus Snežana Samardžić Marković rekla je na konferenciji za novinare da Stanković nije član nijedne stranke, pa ni G17 plus, i naglasila da se članstvo u toj stranci od njega i ne očekuje.


Ona je dodala da G17 plus očekuje da koalicioni partneri podrže Stankovića za novog ministra zdravlja, budući da su sa njim i ranije sarađivali.


"On je pošten čovek, vrhunski profesionalac, koji se već dokazao u toj oblasti", rekla je Smaradžić Marković i podsetila da je Stanković bio načelnik VMA i ministar odbrane SCG.


Kandidatura Stankovića za ministra zdravlja biće odmah prosleđena predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Skupština Srbije treba, shodno Zakonu o Vladi, da na prvoj narednoj sednici potvrdi prestanak mandata Milosavljeviću, koji do tada obavlja samo tekuće poslove.


Republički parlament bez rasprave prima k znanju ostavku ministra, čime mu prestaje mandat.

Predsednik Vlade Srbije dužan je da republičkom parlamentu predloži novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.


Novi ministar zdravlja biće izabran u Skupštini Srbije ukoliko za njega glasa većina poslanika od ukupnog broja.

Biografija Zorana Stankovića

 

Zoran Stanković je bio načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) tri godine, a oko godinu i po ministar odbrane.

 

Stanković je rođen 9. novembra 1954. godine u selu Trgovište (opština Vladičin Han). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vladičinom Hanu, a diplomirao 1980. na Medicinskom fakultetu u Nišu.

 

Poslediplomske studije iz sudske medicine završio je 1988, a doktorsku disertaciju pod nazivom "Problemi sudskomedicinske obrade leševa u ratnim uslovima" odbranio je 1997. u Beogradu.

 

Kao vojni stipendista stažirao je u niškoj Vojnoj bolnici, a zatim je proveo pet godina u u garnizonskoj ambulanti Druge armijske oblasti u Peći, gde je proglašen za naljboljeg mladog lekara u vojsci.

 

Na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) je došao 1987. na specijalizaciju iz sudske medicine i ubrzo je postavljen na mesto načelnika Zavoda za patologiju i sudsku medicinu.

 

Krajem 1991. kao major na vukovarskom ratištu radio je obdukcije i tamo ostao godinu dana. Na ratnim prostorima bivše Jugoslavije obdukovao je više od 5.000 leševa. U prošlosti je više puta pružao ekspertsku pomoć Haškom tribunalu.

 

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. Decembra 1997. formirao je tim za istraživanje posledica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

 

Od 1994. je ekspert Ujedinjenih nacija za sudsku medicinu.

 

Na Policijskoj akademiji u Beogradu predaje kriminalističku medicinu.

 

U čin general-majora unapređen je u junu 2001. godine.Bio je načelnik VMA u Beogradu od 15. januara 2002. do 31. marta 2005. kada je smenjen i, na sopstveni zahtev, penzionisan.

 

Nastavio je da radi kao savetnik u Nacionalnom savetu za saradnju sa Haškim tribunalom.

 

Za ministra odbrane državne zajednice Srbije i Crne Gore izabran je 21. oktobra 2005. godine, a od maja 2006. godinu dana bio je ministar odbrane Srbije.

 

Posle odlaska sa funkcije ministra nastavio je da predaje kriminalističku medicinu na Policijskoj akademiji, Višoj školi za unutrašnje poslove i na privatnom Stomatološkom fakultetu u Pančevu.

 

Bio je predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća "Jugoimport - SDPR" do marta 2007. kada je, na lični zahtev, razrešen te dužnosti.

 

Držao je predavanja u Ukrajini, Francuskoj, Holandiji. Objavio je više od 30 stručnih i naučnih radova, a koautor je i pet knjiga. Između ostalih nagrada dobio je Veliku povelju Srpskog lekarskog društva.

 

Oženjen je Marinom i ima kćerke bliznakinje, Ivu i Inu.

Ponedeljak 07.02.2011. 18:33
Uzeli su cestitog coveka koji se nece hvatati istrage prljavih tragove predhodnika u predizbornoj godini. Da je dosao bilo ko drugi pukla bi neka Tomicina afera za dva dana.Ali nije ni to iskljuceno, Stankovic je smenjen sa VMA kada je javno napao farmaceutske kuce.
Ponedeljak 07.02.2011. 21:25
pravi covek na pravom mestu. cestitke!
Ponedeljak 07.02.2011. 19:18
Samo jos jedan od predizbornih poteza Mladjana Dinkica,odlazak Tomice i postavljanje Stankovica za ministra.Nesporno da je Stankovic posten a sta ce uraditi za relativno kratko vreme do kraja mandata ove Vlade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online