Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.02.2011.
08:42
Press A

Policija pravi spisak nastavnika štrajkača

Unija sindikata prosvetnih radnika je saoštila da policija na terenu prikuplja operativne podatke o nastavnicima koji su nastavili štrajk, kako bi im plate bile umanjene za dane koje nastave da štrajkuju.

Štrajkačima nema plate

Ministarstvo prosvete naložilo je svim svojim odeljenjima, kojih ima u svakom okrugu, da iz škola uzmu spiskove nastavnika koji su tokom štrajka potpuno obustavili rad, kako bi im plate bile umanjene za te dane, piše današnji "Pres". U Uniji sindikata prosvetnih radnika, čiji članovi će i danas štrajkovati, tvrde da je u ovo popisivanje uključena i policija.

Predsednik Unije sindikata, koja ima 729 škola u svom članstvu, Leonardo Erdelji, tvrdi da je to još jedan pokušaj pritiska Vlade na prosvetare.

"Na osnovu tih izveštaja oni nameravaju da profesorima 'skrate' plate. Meni je zvanično rečeno da i policija prikuplja operativne podatke na terenu ko je u štrajku, a ko nije. Dobio sam informaciju da je čovek iz Vranja dobio poziv da se javi u policiju i ponese sindikalnu dokumentaciju i pasoš. U Zrenjaninu su policajci ulazili u školu. Ali smatram da neće smeti da otpuštaju prosvetare. Jer baš bih voleo da vidim kako će država da otpusti 60.000 nastavnika i zatvori 500 škola", kaže Erdelji.

Peticija za smenu ministra prosvete

 

Prosvetni radnici Novog Sada najavili su danas na mitingu održanom na gradskom Trgu slobode potpisivanje peticije za smenu ministra prosvete Srbije Žarka Obradovića jer su nezadovoljni njegovim radom.

 

"Narednih dana prikupljaćemo u Novom Sadu potpise za smenu Obradovića, a na to imamo pravo kao i svi drugi radnici, jer on ne radi za dobro prosvete i prosvetnih radnika", rekao je Ivan Pivnički, potpredsednik Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

 

On je dodao da su ga razočarali "štrajkbreheri" iz najuglednije novosadske škole, "Zmaj Jovine" gimnazije, koji jedini u gradu ne podržavaju štrajk prosvetara.

 

"U Novom Sadu ne radi 26 škola, u 55 škola skrećeni su časovi na 30 minuta, dok četiri škole ne štrajkuju. Ono što je mene lično najviše pogodilo je činjenica da se među štrajkbreherima našla i najuglednija novosadska škola, Zmaj Jovina gimnazija", naveo je Pivnički.

 

Nakon mitinga, nezadovoljni prosvetari prošetali su do "Zmaj Jovine" gimnazije, uprkos činjenici da od policije nisu dobili dozvolu za tu šetnju.


Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, međutim, smatra da učesnicima u štrajku neće biti smanjene plate.


"Mislim da za ovu nedelju štrajka niko neće biti uskraćen za deo plate, ali to ćemo videti tek narednog meseca, kad budu isplaćivane februarske plate", kaže Pavlović.


U nekoliko stotina škola ni danas neće biti nastave, s obzirom na to da su dva od četiri sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", odlučila da nastave štrajk. U školama gde su nastavnici u većini članovi ova dva sindikata nastaviće da štrajkuju.

 
Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je i početak javnih protesta po Srbiji, a prvi će se održati u Čačku.


Plate prosveta zavisiće od punjenja budžeta

 

Protokol Vlade Srbije i pojedinih sindikata prosvetnih radnika predviđa da će poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju zavisiti od realnih makroekonomksih kretanja i većeg rasta budžetskih prihoda od planiranih.


Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju neće povećati tekući budžetski deficit, navedeno je u Protokolu koji su potpisali ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović i predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.


Brajković je ranije danas izjavio da je Republički odbor tog sindikata odlučio da povuče i poništi njegov potpis na Protokolu i da taj sindikat nastavlja štrajk.


Ukoliko budžetski prihodi budu za dva odsto veći od predviđenih Zakonom o budžetu, koliko se u ovom trenutku procenjuje, bilo bi moguće obezbediti dodatnih deset milijardi dinara godišnje za korekcije zarada zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta i transfer za penzije, navedeno je u Protokolu.


Struktura potrošnje dodatnih sredstava bila bi sledeća: dodatna korekcija zarada zaposlenih u prosveti od dve milijarde dinara, dodatna korekcija zarade ostalih zaposlenih koji rade u javnom sektoru za 2,2 milijarde dinara i uvećanje primanja penzionera od 5,8 milijardi dinara.


Ako rast prihoda bude manji, procenjuje se da je moguće obezbediti dodatnih pet milijardi za povećanje primanja zaposlenima koji zavise od državne kase, kao i penzionera, i u tom slučaju prosvetari bi dobili jednu milijardu, ostali zaposleni u javnom sektoru 1,1 milijardu, dok bi korekcija transfera za penzionere bila 2,9 milijardi dinara, predviđeno je Protokolom.


Dodatna korekcija zarada obavila bi se u julu i oktobru, a ukoliko budžetski prihodi budu isti ili niži u odnosu na planirane, zaposlenima u prosveti kao i ostalima koji se finansiraju iz budžeta i penzionerima garantuju se primanja koja su planirana budžetom, navedeno je u Potokolu.


"Pozivamo prosvetne radnike da nam se pridruže u daljoj borbi za obrazovni sistem i dostojanstvo profesije", rekao je Erdelji.


Odluku da nastavi štrajk skraćenjem nastave na 30 minuta juče je doneo i Sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", potvrdio je predsednik sindikata Tomislav Živanović.


"Doneli smo odluku da ne možemo potpisati protokol koji je predložila Vlada Srbije, jer nudi maglovita rešenja bez mehanizma kontrole", rekao je on.

S druge strane, Sindikat radnika u prosveti juče je zvanično odlučio da štrajk u školama potpuno prekine, dok su iz Sindikata obrazovanja Srbije (SOS) najavili da će u njihovim školama nastava biti normalizovana od srede.

A, protokol koji je u petak uveče potpisan u Vladi Unija sindikata prosvetnih radnika juče je ocenila kao čin izdaje! Branislav Pavlović (SOS) uzvraća "da su oni pobegli sa pregovora".


"Ako nije mogao da dođe predsednik Unije sindikata, mogao je neko drugi. Oni su namerno izbegli pregovore da bi mogli da pričaju da se nešto, ne znam šta, desilo. Mislim da u stvari teže da na demagoški način preuzmu naše članstvo", rekao je Pavlović. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.02.2011. 11:38
Dobar je ovaj sindikalac Pavlović bori se za prava prosvetara, a on misli da neće biti smanjena plata. Pa to se valjda prvo dogovori sa vlastima inače štrajk nema smisla u startu. Štrajk je da se uzmu pare državi, a ne da se izgube, e jadni prosvetari koga vi birate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online