Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.02.2011.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Zvaću Kušnera u "Slobodno srpski"

"Osim slobode kretanja, Srbi na Kosovu moraju da imaju i slobodu izražavanja", kaže Budimir Ničić, autor emisije koju ne propuštaju ni Albanci, ni međunarodni zvaničnici

Novinar kome najviše veruju
 




Na Kosovu se može govoriti slobodno srpski i to u emisiji autora Budimira Ničića. Novinaru, kome prema anketi Centra za mir i toleranciju Srbi najviše veruju, do sada su, pored ostalih, na crtu izašli Piter Fejt, Bajram Redžepi, Milan Ivanović...

U emisiji koja se svake nedelje emituje na srpskoj TV mreži na KiM, a koju ne propuštaju ni Srbi, ni Albanci, pitao ih je sve što misli da treba. Baš kao što je to učinio kada mu se u martu prošle godine ukazala prilika da bivšeg šefa Unmika Bernara Kušnera upita za optužbe porodica da je znao o postojanju "Žute kuće".

Otkud naziv "Slobodno srpski"? Da li se u Prištini može govoriti slobodno srpski?

- Nazivom emisije želeli smo da ukažemo na potrebu slobode izražavanja. Sloboda kretanja nije dovoljna da bi se Srbi na Kosovu osećali normalno i uvaženo u zajednici. Ljudi imaju pravo da na svom jeziku izraze svoje probleme, potrebe i stavove. I da pitaju. Uostalom, srpski je službeni jezik na Kosovu, zar ne? U Prištini se govori srpski jezik, po mom iskustvu, bez ikakvih problema. Dugo je to bio drugi jezik za albansku zajednicu, odmah posle maternjeg, pa ga mnogi i danas pričaju savršeno. A, sad, da li ga pričaju slobodno to je već individualna stvar. Ja, lično, i u centru Prištine, kao i u drugim mestima na Kosovu pričam slobodno srpski.

I mi smo nešto naučili

 

Kako ocenjujete stanje u srpskim medijima na KiM?
 

- Ide nabolje. Potrebni su nam konkretni rezultati da bismo pokazali da nismo mali i slabi, nego da smo i mi nešto naučili i da nemamo problem da se u profesionalnom smislu suočimo sa najboljim kolegama na Kosovu, bez obzira na to ko je, šta je i gde radi.

Kako ste došli na ideju da napravite emisiju i koji je njen glavni cilj?

- Ideja je došla sama po sebi, s obzirom na to da više od deset godina radim kao novinar. Slične emisije sam imao i kao novinar "KiM radija". Uvideo sam da na Kosovu postoji potreba za jednom emisijom koja će pružiti dublje odgovore na suštinska pitanja, nešto kao britanski "hard talk"  na srpskom jeziku. U početku, imao sam značajnu podršku i pomoc IREX- ovih konsultanata od kojih su neki radili i na velikim TV stanicama, kao što je BBC.

Kako su reagovali albanski političari kad ste ih zvali u emisiju?

- Isto kao i srpski. Odazovu se i dođu. I iz studija u Čaglavici odlaze zadovoljni, bez obzira na salvu teških pitanja.

Da li je neko odbio gostovanje?

- Ne. Za sada još niko nije odbio da gostuje u "Slobodno srpski" i ono što me raduje jeste da su gotovo svi prvo pogledali emisiju na kanalima nezavisne TV Mreže na Kosovu ili na internetu slobodnosrpski.com, pa tek onda došli i seli u "vruću stolicu". Naravno, nije lako pronaći sagovornika, ne samo na Kosovu, koji je spreman na kritički dijalog, jer je decenijama slobodna štampa kod nas pod velikim iskušenjima.

Ko je bio najzahtevniji sagovornik i zašto?

- Svako je zahtevan na svoj način. Ovakva emisija traži ozbiljnu pripremu i mnogo rada. Ako želiš da nekom postaviš konkretno i kritičko pitanje, moraš da sagledaš neku pojavu ili događaj iz više uglova i da se temeljno informišeš. Problem na Kosovu je što nemamo uticajne novine ili časopise na srpskom jeziku odakle bi mogao da crpim materijal za pripremu.

Poznat je vaš "slučaj" sa bivšim šefom Unmika Bernarom Kušnerom koji je, uz uvrede, odbio da Vam odgovori na pitanja o "žutoj kući". Da li planirate i njega da pozovete u goste?

- Dobra ideja. Zašto da ne?

S obe strane Ibra

 

Kako Vaši sugrađani komentarišu emisiju?
 

- Radili smo istraživanja gledanosti prvih emisija koja pokazuju da im se sviđa. Mislim da je ovakav tip emisije neophodan Srbima sa obe strane Ibra, ali i svim drugim građanima koji govore ili razumeju srpski jezik, a takvih je, mogu slobodno da kažem, većina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.02.2011. 12:45
данас се нигдје не може говорити слободно српски,ни у Хватској, ни у федерацији БиХ (на КОСМЕТУ да не помињем), а чини ми се ни у самој Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online