Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 05.02.2011.
15:40
Tanjug A

Pregovori Beograda i Prištine u martu

Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se početak pregovora Beograda i Prištine može očekivati u martu.

Ivanović: Prvi sastanak sa Prištinom u martu
 

“Mart je mesece u kome se može očekivati prvi sastanak i to će biti sastanak koji neće biti opterećen teškim temama, za koje unapred imamo nekakva rešenja”, rekao je Ivanović.

Ivanović misli da bi Beograd i Priština najpre trebalo da razgovaraju o pitanju nestalih i kidnapovanih, uz napomenu da dve strane moraju da se saglase i o temama o kojima će razgovarati. Prema rečima Ivanovića, pripreme srpske strane za pregovore su svakodnevne, a platfmora je utvrđena.

“Mi smo za razgovor o temama koje smo mi kandidovali apsolutno spremni, ne znamo koje će doći iz Prištine, ali možemo da pogodimo. Ponavljam da se dnevni red utvrđuje dogovorom dve strane”, istakao je Ivanović.
 

On je napomenuo da srpska strana u predstojećem dijalogu ne sme da iskoči iz ustavnog okvira, kao i onog koji su utvrdile Skupština Srbije i Vlada Srbije.

Ivanović je rekao da je nesumnjivo da su kapaciteti srpske strane veći i da Srbija ima inicijativu, ali da je za uspeh inicijative potrebno da se slože obe strane.
 

“U velikoj meri uspešnost pregovora zavisi od konstruktivnosti kosovskih Albanaca. U protivnom, mislim da nije svetla budućnost pregovora”, istakao je Ivanović.

Upitan o stavu o učešću kosovskih Srba na predstojećem popisu stanovništva i imovine na Kosovu i Metohiji, Ivanović je rekao da je njegovo mišljenje da oni ne treba da učestvuju u tom popisu.
 

Srbi, prema njegovim rečima, nisu u prilici da popišu svoju imovinu, zbog čega taj popis može prikazati pogrešne podatke, odnosno biti “feleričan”.
 

“Međunarodna zajednica godinama izbvegava popis u Bosni i Hercegovini iz razlog što smatra da bi to bila legalizacija etničkog čišćenja. Ja sam za to da se iz istih razloga ni na Kosovu ne sprovede”, rekao je Ivanović.

On je mišljenja da popis treba da naprave sve zemlje bivše SFRJ, izuzev Slovenije koja je u EU, a uključujući i Albaniju.
 

Takvim popisom bi, smatra Ivanović, uz jedinstvenu metodologiju i upitnik, a uz strog nadzor međunarodne zajednice, bili dobijeni relevantni podaci, koji bi bili od koristi svima u regionu.

POVEZANE VESTI

Subota 05.02.2011. 15:43
преговори...србијо на што си спала!
Subota 05.02.2011. 16:47
Vec su jednom to uradili sa rezolucijom kada smo imali direktnu podrsku Azerbejdzana i napisali 55 pisama koje su emisari odneli ( uz troskove i dnevnice ). Onda su iskocili iz ustavnog okvira pa 9 septembra prihvatili rezoluciju Estonove. Sad ce sacekati da Taci formira vladu sa kojom ce pregovarati. To ce biti kada na prolece banda iz Bondstila udje na sever da rasformira srpsku paralelnu vlast prema rezoluciji PE od 19 januara na koju takodje nijesmo imali primjedbe. Nek ne lazu vise, ameri cekaju da se zemlja prosusi pa dolaze, ne vole da gaze glib.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online