Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.02.2011.
11:29
Vestionline A

Marti od Euleksa zatražio odgovore

Izvestilac Saveta Evrope i autor rezolucije o trgovini organima na Kosmetu Dik Marti zatražio je od Misije EU na KiM odgovore u vezi sa preliminarnom istragom o trgovini organima. Izvori "Politike" u Briselu potvrdili su da je u toku prepiska između kancelarije Euleksa i Martija.

Marti traži odgovore

Euleks je, podseća list, pokrenuo preliminarnu istragu navodeći da ima kapacitet, ali ne isključujući mogućnost da se u slučaju potrebe uputi još istražitelja.


Budući da je OVK zločine prema civilima učinila i na teritoriji Albanije, kako je naveo Marti u svom izveštaju, jedno od pitanja tiče se istrage na teritoriji te zemlje na kojoj Euleks nema nadležnost.


"Euleks ima zakonski osnov za istragu, delom utemeljen na starim, a delom na novim zakonima na Kosovu. Istražitelj Euleksa boravio je u Albaniji i tamo su mu rekli da će sarađivati u istrazi", navodi izvor "Politike".


Portparol Euleksa u Prištini Irina Gudeljević rekla je za "Politiku" da se Euleks već bavio navodnim zločinima počinjenim van teritorije Kosmeta.


"Potvrđena je optužnica u vezi sa mogućim zlostavljanjem osoba koje su držane u objektima OVK na severu Albanije za vreme sukoba u periodu 1998-1999. koju su istraživali i podigli Euleksovi tužioci. Sabit Geci i Riza Aljija čekaju na suđenje u vezi sa navodnim zločinima počinjenim u objektima OVK u Kukešu i Cahanu", podsetila je Gudeljevićeva.


Međutim, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović negira da Euleks može da sprovodi istragu u Albaniji i kaže da su Geci i Aljija pritvoreni i da se protiv njih vodi istraga na osnovu optužnice za izvršena krivičnih dela na teritoriji Kosmeta: zbog kidnapovanja i zlostavljanja Albanaca, a ne za krivična dela izvršena u Albaniji.

"Zatvorenici su dalje transportovani u Kukeš, u Albaniji, ali za krivična dela počinjena nad njima u Albaniji Euleks neće imati dokaze i istraga neće obuhvatiti ta dela", naglasio je Ivanović.


Na pitanje koji bi pravni okvir Euleks koristio za procesuiranje i istragu zločina koje navodi Marti, iz Euleksa navode da je zakonski osnov za istragu utemeljen delom na starim, a delom na novim zakonima na KiM.


"Postojali su različiti zakoni primenjivani na Kosovu u vreme kada su navodna dela izvršena: Krivični zakon SFRJ, Krivični zakon Autonomne Pokrajine Kosovo. Sada je na snazi Krivični zakon Kosova, kao i kosovski Zakon o krivičnom postupku, uključujući i Zakon o kancelariji Specijalnog tužilaštva, kao i Zakon o nadležnosti Euleksa o raspodeli i izboru predmeta", navela je Gudeljević.


Ivanović, međutim, smatra da pozivanje na te zakone neće biti od velike pomoći Euleksu, zato što ne može da se obezbedi preduslov da bi istraga uopšte počela, a to je zaštita svedoka.


Jedan od ključnih stavova Martija povodom istrage o trgovini organima što je potvrđeno i u delu rezolucije SE jeste da efikasna istraga ne može da bude pokrenuta dok se ne obezbedi adekvatna zaštita svedoka na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Subota 05.02.2011. 11:46
Све више и више ме подсећа на булдога, кад ухвати не пушта. Само напред господине Марти, све док сте такви има наде за расветљавање злочина над Србима и осталим неалбанским живљем!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online