Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.02.2011.
05:51
Blic A

Srbija: Postali milioneri zbog sporosti suda

Porodica Todorović iz Sokobanje verovatno je jedina u državi koja je veoma zadovoljna zbog sporog rada pravosudnog sistema jer je profitirala više nego da su dobili na lutriji. Spor je vođen 12 godina, predmet se šetao od Opštinskog do Okružnog suda u Zaječaru, čamio po fiokama, a za to vreme kamata je išla na kamatu i dostigla današnjih 2,5 miliona dinara.

U Srbiji je sve moguće
 

Sve je počelo 1998. godine, o čemu Rade Todorović priča kroz smeh, mada kaže da mu proteklih godina nije bilo baš do smejanja.


- Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu moj sin Bojan Todorović (41), koji živi sa mnom i suprugom, dobiće od tuženog MUP-a Srbije 2.406.805 dinara, i to ako nam isplate u roku od osam dana. A svaki dan zakašnjenja isplate donosi nam više od 3.000 dinara, koliko iznosi kamata. U pitanju je naknada neisplaćenih zarada za četiri godine, kada je Bojan bio nepravedno suspendovan, ali sa oho-ho kamatom - kaže zadovoljni tata Rade, penzionisani radnik MUP-a.

Njegov sin Bojan radio je kao policajac u Zaječaru pet godina i za to vreme četiri puta išao na Kosovo. Nakon toga, 1998. godine, ležao je u bolnici zbog oboljenja jetre i čim mu je isteklo bolovanje, odmah je pozvan da ode na Kosovo. Međutim, i dalje je bio pod terapijom i morao je još najmanje tri meseca da bude na strogom režimu ishrane.

Čim stigne čast od države, biće zabave

Iako više nego zadovoljan, on kaže da je žalosno što će novac da plati narod preko budžeta, a ne oni koji su zanemarivali predmet i odužili ceo postupak.
- To nam je Srbija. A čim stignu milioni, pravimo nezaboravnu feštu. Šta ćemo drugo kad država časti! - kaže Rade Todorović.

- Nadležnima je pokazao bolničke papire, objasnio da je i dalje bolestan i zamolio da na Kosovo ne ode odmah, već u narednoj smeni. Tada je suspendovan, a mi smo odmah tužili MUP. Četiri godine je trebalo pravosuđu da presudi u našu korist i mi smo odmah tražili naknadu štete za njegove neisplaćene plate u tom periodu - priseća se otac.

Bojan je presudom vraćen na posao marta 2003. godine, radio je nekoliko meseci, a zatim otišao u invalidsku penziju.

Aprila 2004. godine Opštinski sud je presudio da se Bojanu isplatio sva zarada dok je bio suspendovan, oko 900.000 dinara. I onda su počele žalbe na presudu, šetanje predmeta od jednog do drugog suda. Sve je moglo, kaže Rade, da se okonča za manje od godinu dana, ali se i te kako proteglo.

- Ma, iskidali su mi živce. Predmet je stajao u fioci mesecima, a rekord je 2,5 godine u fioci Okružnog suda u Zaječaru. Za sve vreme nerada našeg sudstva za svaki dan išla je zakonom određena zatezna kamata, što bi rekao naš narod, išla kamata na kamatu. Svaki dan smo profitirali, počev od nekoliko stotina dinara, pa sve do 30.000 dinara mesečno - priča Rade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online