Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.02.2011.
12:01
Z. Tmušić - Vesti A

Sveti Sava na Mont Everestu

U minulih 20 godina, kumovi i alpinisti, Dragan Petrić (49) i Ilija Andrejić (43) iz Prijepolja uspeli su ono sa čim se danas može pohvaliti veoma mali broj ljudi u svetu - popeli su se na 150 vrhova iznad 3.000 metara, a među njima i na one najviše na Alpima, Andima i Himalajima. Ali, kumovi nisu, kažu, još odsanjali sve svoje alpinističke snove.

Na Mont Everestu: Dragan i Ilija sa ikonom Svetog Save
 


Posle osvajanja Mont Eversta, Monblana, Elbrisa i Akonkagve, Dragan i Ilija planiraju da osvoje severnoamerički vrh Denali, afrički Kilimandžaro, Karstens u Okeaniji i Vilson na dalekom Antarktiku.


- Trenutno se spremamo da osvojimo Denali. To je trenutno naš san i naš cilj, a kad ga ostvarimo idemo dalje ka krajnjem cilju koji se zove osvajanje najviših vrhova na svih sedam kontinenata što je sa ovih prostora jedino pošlo za rukom Novopazarcu Basaru Čarovcu - kaže Ilija.

 


Priča dvojice kumova o njihovim usponima na svetske krovove je beskrajna, prepuna drama, smrtnih opasnosti, raznih iznenađenja i, naravno, radosti.


- Posle meseci priprema, sledi nedelja uspona na vrhove na kojima ostajemo pet, deset ili petnaest minuta. To je tren sreće, ispunjenosti, trenutak kad shvatimo da smo ostvarili naš cilj i naš san. A onda sledi nova radost - povratak kući, susret sa porodicama, prijateljima, sugrađanima.

Spavanje na snegu

- Za sport kojim se bavimo, najvažnije je da čovek bude potpuno psihofizički zdrav, da može da izdrži velike hladnoće, nagle promene pritiska, spavanje na snegu... Naravno, u svemu je veoma važno iskustvo i dobra oprema - kažu uglas kumovi sa krovova sveta.

Svaki put kad bi se se popeli na neki od svetskih krovova, gore, pod nebesima, razvili bi zastavu koju su svojevremeno dobili od bratstva manastira Hilandar. A kad su se 20. maja 2007. godine popeli na Mont Everest, kumovi su, pored zastave sa najsvetlije srpske gore, sa sobom nosili i ikonu svetog Save.


- Svi alpinisti sveta, kad se penju na vrhove, nose sa sobom neka nacionalna obeležja, nešto po čemu se njihove zemlje prepoznaju u svetu. Kad smo razmišljali šta da ponesemo sa sobom, odnosno šta je naša najveća vrednost i čime se ponosimo, saglasili smo se da je to lik i delo svetog Save sa čijom ikonom smo se popeli na najviši vrh Himalaja - priča Ilija.


- Poslednjih godina, na svim vrhovima koje osvojimo prvo razvijemo zastavu koju smo dobili od bratstva manastira Hilandar. Kad jednog dana odemo u penziju i kad se malo smirimo, tu zastavu ćemo vratiti na Hilandar, ili ćemo je pokloniti nekom muzeju, možda muzeju Mileševske eparhije - obećava Dragan.


Ilija i Dragan imaju status vrhunskih sportista, ali osim stipendija Sportskog saveza Srbije ništa drugo ne dobijaju, a kamoli nacionalna priznanja.


- Kod nas je tako. Ponekad je teži poduhvat prikupiti pare za ekspediciju nego se popeti na najteži vrh. Ali, snalazimo se! - kažu hrabri Prijepoljci, priznajući da oni nisu izabrali planinarstvo, nego je, nekako, planinarstvo izabralo njih.


Da budu kraljevi svetskih krovova.

Još jedna želja

Pored svojih želja vezanih za osvajanje najviših svetskih krovova, kumovi priželjkuju da u rodnom Prijepolju bude zvanično otvorena stanica gorske službe spasavanja.
- U ovim krajevima krstari hiljade planinara sa raznih srpskih i drugih strana, a budući da će ovuda proći i deo evropskog pešačkog puta E-7, trebalo bi da zbog svega toga imamo sposobne i obučene gorske spasioce - kažu Dragan i Ilija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online