Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 02.02.2011.
13:42 >> 13:44h
Politika A

Reklama za "Očistimo Srbiju" na Srbija Openu koštala pola miliona evra

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja platilo je sajt "Očistimo Srbiju" 25.000 evra, a promocija iste akcije na teniskom turniru Srbija Open 2009. i 2010. godine koštala oko 47 miliona dinara, odnosno oko 475.000 evra. Koalicija za nadzor javnih finansija smatra da je to mnogo novca, a u Ministarstvu Olivera Dulića kažu da to nije velika cena s obzirom na efekte.

Srbija open 

Za promociju akcije "Očistimo Srbiju" na teniskom turniru Srbija Open u 2009. i 2010. godini Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja platilo je 47.081.610 dinara, što je u trenutku isplate iznosilo oko 475.798 evra.

Ovaj iznos je plaćen preduzeću "Njus vol" za izradu i postavljanje platna sa sloganom akcije. Ono je bilo izloženo u vreme trajanja turnira od 2. do 10. maja 2009. godine i potom od 1. do 9. maja 2010. godine.

Ugovor za prošlogodišnje pružanje ove usluge, prema dokumentaciji u koju je "Politika" imala uvid, sklopljen je tek po završetku turnira 27. maja 2010. godine sa pomenutom firmom, koja je, kako tvrde u Koaliciji za nadzor javnih finansija, u vlasništvu Nebojše Mišića. Mišić je vlasnik i preduzeća "Areks", koje se bavi proizvodnjom marcipana, a ima i fabriku aditiva za pekarsku industriju. Koalicija za nadzor javnih finansija ukazuje da je sporni ugovor sklopljen posle pregovaračkog postupka, bez objavljivanja javnog poziva.

U zapisniku o pregovaranju od 29. aprila 2010. godine navodi se da je ponuda dostavljena tog istog dana, kada je sproveden i pregovarački postupak. Preduzeće "Njus vol" predstavljala je Tamara Drecun, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Komisija za javne nabavke koju čine državni sekretar Nemanja Komazec, Sonja Vukadinović i Ljubodrag Milovanović.

Pravo izdavanja i izrade plakata imao samo "Njus vol", a to mu je ustupio organizator turnira "Family soport"

Cena ponude iznosila je 23.481.610 sa PDV-om. Ministarstvo je prihvatilo tu cenu i pristalo da uslugu plati 10 dana po izvršenoj usluzi. Ponuđač je dobio sedam dana da završi posao - jedan dan da uradi idejno rešenje, za montažnu konstrukciju dva dana, za produkciju platna dva dana i za montažu platna dva dana.

Iz dokumentacije se vidi da je i prva ponuda ovog preduzeća za isti posao takođe izabrana na isti način. Podneta je 30. aprila 2009. godine, dva dana uoči turnira. Ukupna vrednost je bila 20 miliona dinara bez PDV-a.

Koalicija za nadzor javnih finansija je pre nekoliko dana objavila da je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja izradu sajta za istu akciju platilo oko 25.000 evra. Pogledajte šta je za te pare dobijeno

Koalicija za nadzor javnih finansija smatra da je u pitanju neodgovorno rasipanje novca poreskih obveznika i poziva tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju ovaj slučaj.

Na pitanje šta opravdava izdatak od 475.798 evra i koja je društvena potreba ovom promocijom zadovoljena, Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju" u pisanom odgovoru navodi da je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja prepoznalo interes da kroz reklamne panoe sa likom najuspešnijeg srpskog sportiste Novaka Đokovića bude prisutno na ATP teniskom turniru Srbija Open.

Podseća takođe da je ovaj turnir, kao sportski događaj od prvorazrednog značaja za zemlju, organizovan uz pomoć vlade i grada Beograda (Skupština grada i Ministarstvo sporta svake godine turnir podržavaju sa po 15 do 20 miliona dinara) i da je na isti način akcija "Očistimo Srbiju" bila prisutna i na ostalim velikim javnim manifestacijama u Srbiji (poput Egzita i Sabora u Guči).

Kao direktan rezultat svega, Kinđić navodi činjenicu da je prema istraživanjima javnog mnenja stepen zainteresovanosti građana Srbije za pitanja zaštite životne sredine višestruko povećan. On tvrdi da su budžetska sredstva trošena za ovu svrhu predviđena u prethodnim godinama i da su mogla da budu iskorišćena isključivo za tu vrstu usluga.

"Javna nabavka usluge promocije akcije 'Očistimo Srbiju' u vreme održavanja ATP turnira Srbija Open sprovedena je u pregovaračkom postupku, a u skladu sa članom 24. stav 1. tačka 3. Zakona o javnim nabavkama koji naručiocu javne nabavke pruža mogućnost da primeni predmetni postupak, ukoliko zbog tehničkih, odnosno umetničkih razloga predmeta javne nabavke ili iz razloga povezanih sa zaštitom isključivih prava, nabavku može ispuniti samo određeni ponuđač", navodi se u odgovoru.

Osnov za primenu pregovaračkog postupka, kako objašnjava Kinđić, bio je taj što preduzeće "Nju vol" ima isključivo pravo zakupa oglasnog prostora neophodnog za realizaciju ove usluge i ekskluzivno pravo prodaje oglasnog prostora u vreme održavanja ATP turnira. Ovo pravo navedeno preduzeće steklo je zaključivanjem ugovora sa preduzećem "Family sport" koje je i organizator turnira.

Ugovor o pružanju usluga promocije potpisan je 27. maja 2010. godine posle sprovedenog postupka, kako tvrdi, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Kinđić navodi da je postupak izbora pružaoca usluge započet pre održavanja turnira, a odluka o izboru ponude doneta je 29. aprila 2010. godine, takođe, pre održavanja turnira.

"S obzirom na činjenicu da je turnir održan početkom maja 2010. godine, odnosno pre potpisivanja ugovora, usluga promocije akcije 'Očistimo Srbiju' pružena je isključivo na osnovu volje pružaoca usluge i bez naknade u tom trenutku. U tom momentu preduzeće koje je pružilo uslugu nije bilo u obavezi da to učini, ali je to učinilo zbog toga što se termin turnira ne može pomeriti", tvrdi direktor akcije "Očistimo Srbiju" i dodaje da je na istovetan način postupak sproveden i 2009. godine.

Đoković: Ponosno u kampanji

 

Srđan Đoković, direktor kompanije "Family sport”, u pisanoj izjavi koju je poslao "Politici" na predlog ministarstva, kaže da je Novak Đoković sa velikim zadovoljstvom prihvatio da učestvuje u akciji "Očistimo Srbiju", svestan činjenice koliko je važno podići svest o zdravoj i čistoj životnoj sredini kao i o promenama koje su neophodne u navikama svih nas.

 

"Za uplaćena sredstva je upravo zbog toga, Ministarstvo životno sredine i prostornog planiranja dobilo višestruko veći oglasni prostor u odnosu na druge sponzore, tokom i posle održavanja ATP turnira 'Srbija open'. Novakovo ime, i njegovo učešće u čišćenju Srbije, koje se meri ugovorima u milionskim dolarskim iznosima, došlo je kao njegov poklon i porodice Đoković. Kampanja je daleko prevazišla prostor i vreme održavanja turnira 'Srbija open' i proširila se, sa Novakovim likom, na teritoriju cele zemlje. Novak Đoković je ponosan na svoje učešće u kampanji i sa zadovoljstvom će se odazvati svakom pozivu za promociju ove akcije i u budućnosti, navodi njegov otac".

Sreda 02.02.2011. 13:48
Ako ovo nije za dugogodisnju robiju ja sam onda deda mraz !
Sreda 02.02.2011. 15:48
zapanjujuca je lakoca rasipanja para srba iz srbije. srbi iz srbije moraju poceti da stite svoj interes. ovo pljackasko deljenje se mora podvesti pod krivicno delo,zar ne?
Sreda 02.02.2011. 14:19
Kako se kriju iza Novaka Djokovica, to postaje vec odvratno. Neka kazu kako je napunjen nagradni fond za turnir i ostale troskove. Ima tu sta da kaze i Telekom. Prevarante treba jednom za svagda odbiti od pristupa bilo kakvom drzavnom novcu. Inace Dulic je zreo za smenu, pa se sada on otkriva da sakriju ostale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online