Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 01.02.2011.
15:34
Vestionline A

Sindikati: Ponuda ministarke dobra, ali ne i dovoljna

Predstavnici prosvetnih sindikata ocenili su danas da je ponuda ministarke finansija Diane Dragutinović o izdvajanju dodatnih četiri milijardi dinara za prosvetu dobra osnova za nastavak pregovora koji se očekuje sutra, ali da to nije dovoljno za ostvarenje zahteva prosvetara i prekid štrajka.

Četiri milijarde jeste mnogo, ali nije dovoljno - Hadži Zdravko Kovač
 
"Od ministarke nismo čuli koliko bi bilo povećanje naših plata i kojom dinamikom bi to bilo ostvareno", izjavio je na konferenciji za novinare generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač.

On je precizirao da bi prema računici sindikata, četirti milijarde dinara bilo dovoljno da se plate prosvetara do kraja godine povećaju za oko 18 odsto, dok sindikati traže 7,5 do 8,25 milijardi dinara za povišicu plata od 25 ili 26 procenata.

"Videćemo da li ima još da se namakne između ovih četiri milijarde koje je ponudila ministarka i naših zahteva. Nadamo se da ćemo u narednih nedelju dana završit ovu mučnu priču", kazao je Kovač.

Kovač je najavio da će predstavanici sindikata sutra u agenciji za mirno rešavanje sporova razgovarati sa ministrom prosvete Zarkom Obradovićem.

Predstavnici sindikata naglasili su da štrajk ne prekidaju dok sa vladom ne postignu konačan dogovor o povišici plata tokom 2011. godine.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković poručio je i da je Vlada pogrešno interpretirala da prosvetari traže 20 milijardi dinara za povećanje plata i precizrao da je ta ukupna suma zatražena za ulaganje u prosvetu, isplatu jubilarnih nagrada i otpremnina.

Čelnici tri prosvetna sindikata kazali su i da se još prikupljaju podaci o broju škola koje danas štrajkuju, ali da ih je svakako više nego juče.

Štrajk počeo u petak

 

Tri reprezentativna prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat zaposlenih u prosveti - počeli su štrajk u petak.


Ovi sindikati pozvali su svoje članstvo na štrajk potpunom obustavom rada, dok je četvrti reprezentativni Sindikat obrazovanja Srbije članstvo pozvao na zakonski štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da se prirtisak na prosvetne radnike koji štrajkuju nastavlja a najavio je i mogućnost podnošenja tužbe protiv direktorke škole u kojoj radi i ministra prosvete zbog praćenja njegovog kretanja.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.02.2011. 18:01
Кад Диана намакне те милијарде па повећа акцизу на гориво? Оправдање има, повећане плате просветарима, рупа у буџету ...
Utorak 01.02.2011. 16:38
Потпуно се слажем са захтевима просветних радника. Али шта је са радницима који тај буџет пуне и докле ће они да ћуте. Докле ће им држава разрезивати порезе и доприносе да би министри имали велике плате, да чланови антисрпских невладиних организација имају веће плате од оних који тај буџет пуне. Данас 70% становништва живи испод линије сиромаштва, а опет се највише узима од сиромашних да би се пунио буџет. Докле ће држава да диже цену струје да би надокнадила губитке који стварају они најбогатији који не плаћају струју, установе и јавна предузећа. Да ли је сиротиња предодређена да се једино из њеног џепа пуни буџет.
Utorak 01.02.2011. 16:11
Cena satelita prema ugovoru koji je potpisao Davinic iznosi oko 4 milijarde dinara, sto smo srecom izbegli pa platili samo 3 milijarde dinara. Toliko o ludackoj vlasti u Srbiji koja ceo sistem obrazovanja hoce da smiri tim iznosom. Izgubili su se totalno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online