Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.01.2011.
14:19 >> 15:47h
Press A

"Otišao sam jer sam počeo da smetam"

"Ovde više nije bitno šta je ko uradio već kako to izgleda u javnosti i shvatio sam da moj ostanak na funkciji smeta rezultatima u zdravstvu", rekao je ministar zdravlja u ostavci Tomica Milosavljević. "Duboko lični razlog" zbog kojeg je podneo ostavku je zapravo osećanje usamljenosti u onome što radi, kaže Milosavljević.

Veruje da je učinio za zdravstvo više nego što se vidi: Tomica Milosavljević

Ministar zdravlja u ostavci Tomica Milosavljević kaže da je napustio funkciju kada je uvideo da je postao smetnja ostvarenim rezultatima u zdravstvu. Kaže da mu jako smeta to što u Srbiji više nije bitno ko je šta uradio, već kakva se o tome slika stvara u javnosti. Milosavljević objašnjava i koji je to "duboko lični razlog" zbog kog je podneo ostavku.


"Razlog ostavke jeste duboko lični. Zato što je moja stvar, duboko lična, to što sam se osetio potpuno usamljeno! Osetio sam da posle svih ovih godina javna slika postaje mnogo više stvoreni utisak, a ne činjenica i istina! Atmosfera linča, minimiziranja većine rezultata, svesnog prikrivanja istine za mene je postala uvredljiva. Shvatio sam i da istrajavanjem na ovom mestu počinjem da smetam čak i ostvarenim rezultatima. I zaista želim da se vratim svojoj profesiji u većoj meri i da pokažem da je moguće samoincijativno otići iz politike, a da za to ne postoji neposredan povod", kaže Milosavljević.

Ne bih ponovo bio ministar


"Nikada ne bih pristao da ovaj posao radim da nije bilo dr Zorana Đinđića, petooktobarskih promena i poziva da učinim nešto dobro za građane i struku u okolnostima potpuno uništenog zdravstvenog sistema. U tim okolnostima ponovo bih učinio isto. Taj poziv činio mi je posebnu čast, i tada i sada. Đinđić je bio jedan od najvrednijih ljudi koje je moderna Srbija imala. Čast je bila raditi s njim na ostvarenju istog cilja, menjanja Srbije nabolje".

Za odluku da ode na operaciju u Minhen ministar zdravlja kaže da je svestan da je politički neodbranjiva, ali da je istovrmeno njegovo ljudsko pravo i obaveza prema sebi i porodici. Kaže da bi u istim okolnostima ponovo to uradio.

"Kad je došlo do komplikacije koja je zahtevala hitnu operaciju, zaista sticajem okolnosti, prijatelj i kolega ponudio mi je pomoć i intervenciju, koju u Srbiji tada nisam mogao da imam, što mi je potvrđeno od kolega ovde. Doneo sam odluku da novcem porodice i bez opterećenja bilo koga to uradim u Minhenu. Zahvaljujući kolegijalnosti platio sam tri puta manju cenu od regularne i vratio se na posao bez bolovanja odmah posle majskih praznika. Uveren sam da je ta odluka, politički potpuno neodbranjiva, u stvari bila moje ljudsko pravo i obaveza prema sebi i porodici da uradim najbolje za svoje zdravlje. Kritikovali su me neki profesori koji predaju na našem univerzitetu, a koji su svoju decu poslali da se školuju u inostranstvu! I šta sam posle toga uradio kao ministar? Između ostalog i to da mladi doktori odu u inostranstvo i nauče minimalnije invazivne metode koje će sprovoditi ovde. Razumem složenost ove epizode, ali ne i ostrašćenost ni atmosferu linča koja je preovladavala. U onim okolnostima učinio bih isto", objašnjava Milosavljević.

Prvi i jedan od retkih građana koji se vakcinisao protiv svinjskog gripa

Smatra da je u javnosti o zdravstvu i lekarima kreirana pogrešna slika kojom se namerno skretala pažnja sa problema u drugim segmentima društva "koji su mnogo bolniji i očigledniji".

"Očekivana dužina života na rođenju je veća, smrtnost odojčadi i dece do pet godina u stalnom je opadanju, prepolovljena je smrtnost od infarkta u intenzivnim negama, smanjeno obolevanje od tuberkuloze, 1.000 vantelesnih oplodnji godišnje na teret države, 50.000 žena od 45 do 69 godina pregledano je mamografima u okviru skrining i nacionalnog programa 'Srbija protiv raka'... Prvi put u istoriji četrdeset puta je povećan broj ugrađenih stentova u srčane krvne sudove, nijedna lista čekanja nije produžena - sve su skraćene, a neke ukinute (pejsmejkeri). Svaki okrug ima skener, svaki univerzitetski centar magnetnu rezonancu, u Kliničkom centru u Beogradu zatvoreno je 17 toplana na ugalj i mazut koje su bile najveći zagađivač. Osnovane su komore, uvedene licence, zaštita prava pacijenata, doneti svi sistemski zakoni, unapređena transplantacija organa, nije zaboravljena nijedna oblast, nijedan grad ni selo. Nijedan dom zdravlja više ne liči na napuštenu zgradu. Vreme je moj najbolji sudija", tvrdi Tomica Milosavljević.

Ponedeljak 31.01.2011. 14:34
Zao mi je nas u Srbiji kada ja kao osoba sa visokom spremom kazem jednom doktoru kao sto je mali Tomica - Klosaru jedan licemerni!!! On smeta? Losa klima? 5. Oktobar? Valjda ce neko pametan, posle Vas koji ste procvetali posle 5-tog da Vas zameni i da Vam doaka.
Ponedeljak 31.01.2011. 15:41
U pravu je, da nije bilo Djindjica niko od njih ne bi radio ministarski posao nego ono sto su i dotle radili. Sule bi dizao rampu Bidzi na JUL parkingu, Tadic bio profesorcic u gimnaziji, Dacic, Skundric, Obradovic i Mrkonjic bi hvalili Slobu, Palma bi bio na robiji, Ugljanin bi bio u Turskoj, itd.itd . Nema tu jednoga da kaze da ima veze sa odgovornim vodjenjem drzave. Kao da ih je cunami izbacio bas na ovo ostrvo medju same lakoverne majmune. Sreca da i majmun pobesni kada ogladni pa ce se ovo zavrsiti vec jednom.
Ponedeljak 31.01.2011. 18:32
Idi i nevracaj se vise i ti i svi s tobom.ubijate ljude.zdravstvo nam je u haosu.baba mi je umrla jer je nisu primili u bolnici pod izgovorom stara je u 82 god.pa zar ta zena nije za zivota zasluzila da u stare dane bude lecena?ko vam napuni dzepove njega lecite dok siromasi umiru kao psi.sram vas bilo a vase dzepove ste napunili i vile pokupovali.e srbijo moja tuzna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online