Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 31.01.2011.
08:21 >> 20:23h
Vestionline A

Cvetković uručio odgovore na upitnik EK

Premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je danas komesaru Evropske unije za proširenje Štefanu Fileu odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Cvetković je kasnije danas izrazio uverenje da Srbija do kraja 2011. može da dobije status kandita za članstvo u EU, ali da je za to potrebno učiniti velike napore i postići politički dogovor u Srbiji.

Ovoliko odgovora sam predao: Premijer Srbije Mirko Cvetković
 

"Sada je lopta u našem dvorištu. Tačno znamo koje reforme moramo izvršiti, imamo tačno određene rokove i na nama je da to sada uradimo ili ne", kazao je za B92 Cvetković.

On je kazao da je čvrsto ubeđen da Srbija ima snage i mogućnosti da to uradi i da je o reformama koje traži EU potrebno u Srbiji postići politički dogovor iza koga će uslediti i zakonska regulativa koja, kako je naveo, "nije veliki problem".

"Svi dokumenti su pripremljeni samo treba da se postigne politička odluka o tome šta se želi. Ta odluka može da se postigne za jedan dan ili za 11 godina. Sada smo stavljeni u situaciju da sednemo i da te odluke donesemo u roku od nekoliko dana, odnosno do kraja prvog polugodišta ove godine", kazao je Cvetković.

Odgovori na oko 2.500 pitanja, ali i na dodatna pitanja stručne komisije, omogućiće Evropskoj komisiji da da mišljenje da li je Srbija spremna za status kandidata za EU.

File je izjavio da je ovo istorijski dan za Srbiju i ključni korak koji država potencijalni kandidat čini na putu da bi stekla status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Status kandidata doba za Srbiju i region

 

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas na seminaru srpskih i slovenačkih stručnjaka u Sloveniji da bi sticanje statusa
kandidata imalo pozitivne posledice ne samo za Srbiju već i za ceo region.

 

Kacin je govoreći o izazovima i zadacima Srbije u narednim mesecima kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU, naveo da je želja Unije i Slovenije "da Srbija postane motor zapadnog Balkana".

 

On je, takođe, pohvalio učešće Srba u izborima na Kosmetu "što će omogućiti da Srbi iz enklava postanu deo formalnog dogovora između Beograda i Pristine".

File je na konferenciji za štampu rekao da se očekuje da Srbija, pored rada na Upitniku, rešava i ostale ključne probleme, kao što su saradnja sa Haškim tribunalom, vladavina prava i reforma pravosuđa, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunjavanje Akcionog plana Vlade Srbije.

Pošto je dobiila odgovore na upitnik, Evropska komisija trebalo bi da ih razmotri u roku od četiri do šest nedelja, posle čega će, ako bude potrebno, u februaru ili martu Srbiji uputiti dodatna pitanja kako bi se razjasnili neki od odgovora.


Cvetković je takođe razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom koji je pokazao veliko zanimanje za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U razgovoru je, kako je preneseno novinarima, takođe bilo reči o mogućnosti da ceo region dobije više novca iz predpristupnih fondova EU za podršku u procesu stabilizacije i približavanja Uniji. Razgovoru Cvetkovića i Van Rompeja prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.


Otklanjanje zamerki

Predsednik srpske Vlade objasnio je da to znači da bi u predviđenim rokovima trebalo otkloniti ključne zamerke i rešiti sva pitanja predviđena akcionim planom, koji je sačinjen na osnovu izveštaja o napretku naše zemlje.


Cvetković je podsetio da je reč o nekoliko ključnih zamerki Brisela, uključujući, pored ostalih, pitanje blanko ostavki, restitucije i saradnje sa Haškim tribunalom.
 

U delegaciji Srbije su vicepremijer Božidar Đelić, ministarka pravde Snežana Malović i šefica vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.


Upitnik EK sa 2.483 pitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja, komesar File je premijeru Cvetkoviću uručio 24. novembra u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.01.2011. 08:42
Завршили су на време ... помогла им Милка Цанић - Добро Вече !!
Ponedeljak 31.01.2011. 09:25
Nesto su kiseli jer nema nista od EU bez restitucije u naturalnom obliku ukljucujuci Senjak i Dedinje.Hoce EU da bude sigurna da je zakon takav da nece biti milion tuzbi na sudu u Stazburu, a to im je tesko.Provalio ih Jovo Kapidzic na promociji pro-evropske LDP . Ima Cedomor da dobije jedinicu iz vladanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online